Φάρμακα: Τι αλλάζει στη συμμετοχή των ασθενών – Τί ισχύει για τα γενόσημα


Φάρμακα: Σε εφαρμογή τίθεται απόφαση που οδηγεί στην αύξηση της έμμεσης συμμετοχής των ασθενών σε ομάδα γενοσήμων.

Οι πρώτες αλλαγές που προωθεί ο νέος υπουργός Υγείας στο πεδίο της φαρμακευτικής πολιτικής στοχεύουν στα γενόσημα και την αύξηση της διείσδυσης τους, ενώ νέα δεδομένα προκύπτουν στον υπολογισμό της συμμετοχής των ασθενών σε μια ομάδα γενοσήμων φαρμάκων.

Η νέα πλατφόρμα του Ηλεκτρονικού Συστήματος Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (ΗΣΠαΔιΦ), που τέθηκε σε λειτουργία τη Δευτέρα 22.01.2024 από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης – μέσω της ψηφιοποίησης της διαδικασίας δήλωσης της επάρκειας φαρμάκων από όλους τους κρίκους της αλυσίδας (φαρμακοβιομηχανία, φαρμακαποθήκες, νοσοκομεία, φαρμακεία) – αναμένεται να φέρει μεγαλύτερη διαφάνεια και έλεγχο στις ελλείψεις σκευασμάτων και την ορθολογική διαχείρισή τους.

Φάρμακα: Τέλος στην εξομοίωση ασφαλιστικής και λιανικής τιμής

Όπως προκύπτει, από 1η Ιανουαρίου έχει τεθεί σε ισχύ απόφαση βάσει της οποίας καταργείται η εξομοίωσης της λιανικής τιμής των γενοσήμων με την τιμή αποζημίωσης.

Γενικά, ο ασφαλισμένος καταβάλλει το ποσοστό συμμετοχής που του αντιστοιχεί (10% και 25%), ενώ αν το κόστος του φαρμάκου υπερβαίνει την τιμή αποζημίωσης, τότε καταβάλλει και τη διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής τιμής αποζημίωσης και λιανικής τιμής.

Η ασφαλιστική τιμή για φάρμακα χωρίς προστασία πατέντας (οff patent και γενόσημα), με τη σειρά της, υπολογίζεται με βάση το πιο φτηνό σκεύασμα στην κατηγορία. Συνεπώς, η ασφαλιστική τιμή σε γενικές γραμμές αντιστοιχεί στην τιμή του πιο φτηνού γενόσημου.

Από τον κανόνα αυτό εξαιρούνταν, μέχρι πρότινος, τα γενόσημα φάρμακα, για τα οποία η λιανική τιμή εξισωνόταν με την ασφαλιστική τιμή, πάνω στην οποία υπολογιζόταν και η συμμετοχή του ασθενούς.

Με νομοθετική ρύθμιση του Ιουλίου του 2022, το πλαίσιο θα άλλαζε εφαρμόζοντας ενιαίο κανόνα για τον υπολογισμό της συμμετοχής του ασθενούς για όλα τα φάρμακα, χωρίς την πρόβλεψη εξομοίωσης της λιανικής με την ασφαλιστική τιμή. Με μια σειρά αποφάσεων όμως η έναρξη ισχύος αυτής της αλλαγής είχε παγώσει. Η τελευταία απόφαση, που υπέγραφε ο πρώην Υπ. Υγείας, Θ. Πλεύρης δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 2023, μεταθέτοντας την έναρξη ισχύος της κατάργησης της εξομοίωσης στην 1η Ιανουαρίου του 2024.

Νέα απόφαση από τον νέο Υπουργό δεν έχει υπάρξει, οπότε τίθεται σε ισχύ ο νέος κανόνας και πλέον οι ασφαλισμένοι καλούνται να καλύψουν και τη διαφορά μεταξύ της λιανικής τιμής και της τιμής αποζημίωσης όταν το φάρμακο που λαμβάνουν είναι ακριβότερο από την τιμή αναφοράς, οδηγώντας σε αύξηση της έμμεσης συμμετοχής τους (θεσμοθετημένη συμμετοχή + διαφορά Λ.Τ. με Α.Τ.).

Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Γεωργιάδης έχει ήδη δώσει εντολή να αλλάξει ο υπολογισμός της συμμετοχής των ασθενών στα γενόσημα στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Στην πράξη, η πρακτική αυτή έως τώρα σήμαινε πως η σχετική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ ήταν κατά περίπου 30 εκατ. ευρώ μεγαλύτερη, λόγω της εξίσωσης λιανικής με την ασφαλιστική τιμή, ποσό βέβαια που μετακυλιόταν στο clawback που καταβάλλουν οι φαρμακευτικές εταιρείες.

Εκτιμήσεις πάντως αναφέρουν πως αυτό το ποσό δεν μεταφράζεται στην πράξη σε ιδιαίτερη επιβάρυνση για τους ίδιους τους ασθενείς σε μηνιαία βάση.

Τα νέα μέτρα για τα φάρμακα και τη συνταγογράφηση

Ο Άδωνις Γεωργιάδης προωθεί μια σειρά από μέτρα που στοχεύουν στον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης και κατ’ επέκταση τη μείωση της υπέρβασης της, δηλαδή του clawback..

Το “κλείδωμα” των πρωτοκόλλων συνταγογράφησης και η εφαρμογή “κοφτών” είναι το βασικότερο εξ αυτών. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως οι γιατροί θα πρέπει να ακολουθούν τις «γραμμές» συνταγογράφησης, δηλαδή θα πρέπει να «γράφουν» φάρμακα πρώτης γραμμής, συνήθως καθιερωμένες θεραπείες (συνήθως οικονομικότερες λόγω και των ετών που κυκλοφορούν), ενώ θα περνούν στις επόμενες «γραμμές», μόνο όταν δεν επιτυγχάνονται οι θεραπευτικοί στόχοι.

Αντίστοιχα, αναμένονται να ληφθούν και μέτρα που θα αγγίζουν το πεδίο της τιμολόγησης των φαρμακευτικών προϊόντων.

Για τον Υπουργό Υγείας σημαντικό «εργαλείο» στον εξορθολογισμό της δαπάνης θα αποτελέσει η περαιτέρω αξιοποίηση των γενοσήμων φαρμάκων, στα οποία η χώρα μας έχει ισχυρή παρουσία χάρη στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

Ζητούμενο όμως αποτελεί η αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων στην ελληνική αγορά. Το σχετικό ποσοστό ελάχιστα αυξήθηκε από τη μια θητεία του Άδ. Γεωργιάδη έως την άλλη, παραμένοντας κοντά στο 15%.

Έτσι, προωθούνται αποφάσεις που στοχεύουν στην αύξηση της συνταγογράφησης των γενοσήμων από το 15% στο 30%, σύμφωνα με πληροφορίες του Flash.gr.

Μεταξύ αυτών και μια σημαντική αλλαγή που θα δίνει στους γιατρούς δυνατότητα συνταγογράφησης περισσότερων γενοσήμων.

Για την πλειονότητα των φαρμάκων οι γιατροί πρέπει να «γράφουν» δραστική ουσία και όχι εμπορική. Ειδικότερα, μόλις 15% των φαρμάκων που συνταγογραφούν πρέπει να είναι με εμπορική ονομασία. Συστάσεις μπορούσαν να γίνουν αλλά ο φαρμακοποιός θα μπορούσε να δώσει οποιοδήποτε φάρμακο της ίδιας δραστικής, με προτεραιότητα στις πιο οικονομικές επιλογές. Επρόκειτο για μια απόφαση που στόχο είχε την αύξηση της διάθεσης οικονομικότερων, κυρίως γενόσημων, φαρμάκων, αλλά η οποία δεν απέδωσε τους αναμενόμενους καρπούς.

Για αυτό και η νέα ηγεσία του Υπ. Υγείας να στρέφεται σε μια νέα κατεύθυνσή ενίσχυσης των γενοσήμων.

Τέλος προωθείται αύξηση τον ορίων συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία για τα γενόσημα από το 15% (που ισχύει για το σύνολο των φαρμάκων) στο 30%.

Με πληροφορίες του Flash.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ