Προβλέπουν οι γάτες τους σεισμούς;


Στο γνωστό blog για τους γατόφιλους, tsitsosthecat, αναφέρεται το αν και κατά πόσον οι γάτες μπορούν να προβλέψουν τους σεισμούς.

Οι σεισμοί και οι ηφαιστειακές εκρήξεις δεν είναι στιγμιαία ιδιοτροπία της φύσης, αλλά μέρος ισχυρών γεωλογικών διαδικασιών. Η μακροχρόνια συσσώρευση κολοσσιαίας ποσότητας τεκτονικής ενέργειας δεν μπορεί να περάσει χωρίς να αφήσει κάποιο ίχνος.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι σεισμοί, εκδηλώνονται αφού πρώτα υπάρξουν διάφορα προειδοποιητικά σήματα. Ίσως γνωρίζουμε μόνο ένα μικρό μέρος αυτών και απλά δεν ξέρουμε πώς να ακούσουμε τις προειδοποιήσεις του πλανήτη μας.

Οπότε προκύπτει ένα εύλογο ερώτημα: δεν θα μπορούσε να είναι ακριβείς και πιο αξιόπιστοι οι προγνωστικοί μέθοδοι των υπόγειων κινήσεων αυτών, αλλά και να προσπαθήσουμε να βρούμε περισσότερα στοιχεία καθώς και να προσελκύσουμε κάποια πιθανή βοήθεια;

Πως αντιδρούν τα ζώα στους σεισμούς;

Ακολουθεί το άρθρο στο blog tsitsosthecat:

Οι κάτοικοι των πυκνοκατοικημένων σεισμικά ενεργών περιοχών ήταν πιθανώς οι πρώτοι που παρατήρησαν την ανήσυχη συμπεριφορά ορισμένων ζώων πριν από την έναρξη των σεισμών και των ηφαιστειακών εκρήξεων. Προς το παρόν, είναι γνωστά περίπου 70 είδη ζώων που έχουν καθιερωθεί ως “μάντεις” σεισμών και ηφαιστειακών καταστροφών τους οποίους μπορούμε να ονομάσουμε «ζωντανούς σεισμογράφους».

Μια γενική, ακόμη και ρηχή ανάλυση όλων των συλλεγμένων πληροφοριών μας επιτρέπει να διακρίνουμε δύο κύριους τύπους συμπεριφοριστικών αντιδράσεων των ζώων σε έναν επικείμενο σεισμό ή ηφαιστειακή έκρηξη:

  • H πρώτη είναι μια αλλαγή στη γενική συναισθηματική αντιδραστικότητα του ζώου, η οποία συνοδεύεται από ασυνήθιστη συμπεριφορά. Ταυτόχρονα παρατηρείται η εμφάνιση αόριστου άγχους, που εκφράζεται με αύξηση της κινητικής δραστηριότητας, ενώ παράλληλα η γούνα στέκεται όρθια και το ζώο τρέμει και ουρλιάζει. Κατά κανόνα, ένα τέτοιο διάχυτο άγχος εμφανίζεται είτε κατά τη διάρκεια σεισμών με σχετικά μικρό μέγεθος, ή σε περιοχές απομακρυσμένες από το επίκεντρο, ή για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν από τη σεισμική δραστηριότητα.
  • Ο δεύτερος τύπος σχετίζεται με την εμφάνιση σκόπιμης συμπεριφοράς. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, αυτή η συμπεριφορά έχει όλα τα χαρακτηριστικά σημάδια αντιδράσεων που προκύπτουν όταν εμφανίζεται κίνδυνος. Για παράδειγμα, πολλά κατοικίδια ζώα τρέχουν μακριά από τις εγκαταστάσεις, τα άγρια ζώα αφήνουν τα λαγούμια τους και μεταναστεύουν από περιοχές μελλοντικών σεισμών και ηφαιστειακών εκρήξεων.

Τα ζώα ως μάντεις σεισμών

Πριν αρκετά χρόνια μου είχε κάνει εντύπωση σε ένα φοβερό ντοκιμαντέρ, που ψάχνοντας τρόπους να εξηγήσουν και να προβλέψουν τους σεισμούς, μέσα στους αιώνες, οι προσπάθειες των ανθρώπων τελικά κατέληγαν σε ένα συμπέρασμα.

Αυτό προέκυψε από ένα τυχαίο γεγονός που παρατήρησε κάποιος σε μια εφημερίδα της πολιτείας της Καλιφόρνια. Στις 17 Οκτωβρίου 1989 ισχυρότατος σεισμός 6,9 Ρίχτερ πλήττει το Σαν Φρανσίσκο . Ένας δημοσιογράφος παρατηρεί ότι στη στήλη με της αγγελίες υπάρχουν πολλές αγνοούμενες γάτες.

Δυστυχώς αυτό το είδε μετά το σεισμό, και οι αγγελίες ήταν σχεδόν όλες ένα 24ωρο πριν από αυτόν. Μετά κάνοντας έρευνα ανακαλύπτει ότι οι εξαφανίσεις είναι πολύ περισσότερες και μάλιστα σε όλη την πόλη πρόκειται για χιλιάδες. Και καθώς επεκτείνει την έρευνά του σε άλλες χώρες, ανακαλύπτει ότι το ίδιο συνέβαινε στην Ιαπωνία, Αρμενία και Χιλή! Τόσο απλά.

Οι γάτες που διέφυγαν του ηφαιστείου Montagne Pele το 1902

Στα μέσα Απριλίου 1902, η κορυφή του ηφαιστείου Montagne Pele στο νησί της Μαρτινίκα άρχισε να καπνίζει έντονα. Και αυτό συμβαίνει μετά από 50 χρόνια ανενόχλητου ύπνου. Στις 23 Απριλίου, μια μικρή βροχή τέφρας έπεσε στην πόλη Saint-Pierre, και στις 6 Μαΐου έπεσαν δεκάδες χιλιάδες κυβικά μέτρα πυρακτωμένης λάβας. Ένα τεράστιο μαύρο καυτό σύννεφο δραπέτευσε από το ηφαίστειο και έτρεξε κάτω από την πλαγιά. Ήταν 8 Μαΐου όταν το Saint-Pierre εξαφανίστηκε κάτω από ένα τεράστιο πέπλο. Όλοι οι κάτοικοι της πόλης πέθαναν σε λιγότερο από ένα λεπτό. Αλλά οι γάτες είχαν ήδη φύγει πριν πολλές μέρες, ίσως και εβδομάδες.

Μόνο ένα πολύ έντονο αίσθημα άγχους, ένας συντριπτικός φόβος θα μπορούσε να αναγκάσει τις γάτες να ξεπεράσουν την έμφυτη, πολύ ισχυρή προσκόλλησή τους στο τόπο κατοικίας τους και να φύγουν.

Άλλα περιστατικά με γάτες που προειδοποιούν για επικείμενους σεισμούς

Η ασυνήθιστη συμπεριφορά των γατών καταγράφηκε από ορισμένους κατοίκους του Ashgabat του Τουρκμενιστάν, πριν από τον σεισμό στις 5 Οκτωβρίου 1948. Κάτι παρόμοιο έζησαν και οι γάτες στο Vestmannaeyar το 1973, πριν από την έκρηξη του Helgafeldl (Ισλανδία). Μια ημέρα πριν από την έκρηξη του ηφαιστείου, έφυγαν από την πόλη.

“Εάν το ηφαίστειο ξανασκεφτεί να” ξαναμιλήσει “, – αστειεύονται οι αναγεννημένοι από τις στάχτες τους κάτοικοι του Vestmannaeyar αργότερα, – “οι γάτες μας θα μας προειδοποιήσουν για αυτό εκ των προτέρων.”

Και εδώ είναι μια πολύ πρόσφατη ιστορία. Ένας κάτοικος του Ιρκούτσκ Ρωσία περιγράφει: “Ζω στο Ιρκούτσκ. Αυτή είναι μια σεισμική ζώνη. Το 1998, η γάτα μου συμπεριφέρθηκε πολύ παράξενα πριν από τον σεισμό. Κρύφτηκε κάτω από το κρεβάτι, χτυπούσε δυνατά, κυνηγούσε ανεξήγητα κάτι. Φοβόμουν … Σύντομα άρχισε ο σεισμός. Ήταν τρομαχτικό … “


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ