Την ώρα που καρχαρίες και ξακουστά είδη άγριας ζωής, όπως λιοντάρια και τίγρεις, συνεχίζουν να μαγεύουν το φαντασιακό μας ως οι κορυφαίοι θηρευτές της πλάσης, σε όρους φρίκης και ανθρώπινου θανάτου τα πράγματα είναι ολότελα διαφορετικά.
Γιατί, όπως αποδεικνύεται, οι περισσότεροι ανθρώπινοι θάνατοι από ζώα έχουν να κάνουν λιγότερο με τα ίδια τα ζώα και περισσότερο με τις ασθένειες που άθελά τους μεταδίδουν.
Κι ενώ τα νούμερα και οι μετρήσεις δεν μπορούν να είναι ολότελα αξιόπιστα, διεθνείς θεσμοί, οργανώσεις και παρατηρητήρια άγριας ζωής καταλήγουν σε εκτιμήσεις για τους ανθρώπινους θανάτους που προκαλούνται από το ζωικό βασίλειο.
Το αστείο της ιστορίας είναι πως οι τρομακτικότεροι θηρευτές της φύσης είναι πολύ λιγότερο επικίνδυνοι για μας απ’ όσο πιστεύουμε. Ο καρχαρίας, ας πούμε, ευθύνεται για 6 ανθρώπινους θανάτους τον χρόνο, ενώ τα λιοντάρια για 20. Οι ελέφαντες και οι ιπποπόταμοι για 500 και οι κροκόδειλοι για 1.000.
Σαφώς χειρότερα είναι τα πράγματα με τις μύγες τσε-τσε, που αντιπροσωπεύουν 10.000 ανθρώπινους θανάτους τη χρονιά, ενώ σκουλήκια, παράσιτα και άλλοι επιβλαβείς μικροοργανισμοί δεν ξεπερνούν τους 4.500 θανάτους (έκαστο).
Από τα τρομακτικότερα ζώα για μας τους ανθρώπους είναι τα σκυλιά, καταλήγοντας σε 35.000 θανάτους τον χρόνο. Ενώ οι λύκοι, ας πούμε, σκοτώνουν μόλις 10 ανθρώπους τον χρόνο. Ποια είναι όμως τα τρία πιο επικίνδυνα ζώα για τον άνθρωπο;
Φίδια: 100.000 θάνατοι τον χρόνο
Από το 2015 και μετά, τα φίδια ευθύνονται για 100.000 ανθρώπινους θανάτους, σύμφωνα με μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Περισσότεροι από τους μισούς λαμβάνουν μάλιστα χώρα μόνο στην Ινδία και το Μπαγκλαντές.
Αλλά και στο Κονγκό έχουν τεράστιο πρόβλημα με τα δηλητηριώδη φίδια, παρατηρεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μόνο που η χώρα δεν δίνει στη δημοσιότητα τα στατιστικά, κάνοντας τους ερευνητές να υποθέσουν πως οι θάνατοι ανθρώπων από φίδια μπορεί να είναι και 200.000 τον χρόνο. Και όπως καταλήγουν, για το τραγικό νούμερο ευθύνεται σίγουρα και η εκτεταμένη έλλειψη αντίδοτων…
Άνθρωποι: 437.000 θάνατοι τον χρόνο
Σύμφωνα με το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (UNODC), περισσότερες από 437.000 ανθρωποκτονίες λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο, μετατρέποντας τον άνθρωπο στο δεύτερο πιο επικίνδυνο ζώο για τον άνθρωπο. Και το πιο επικίνδυνο θηλαστικό, αλίμονο. Μόνο που τελικά δεν είμαστε εμείς ο χειρότερος εφιάλτης μας…
Κουνούπια: 750.000 θάνατοι τον χρόνο
Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο ζώο για μας και με διαφορά. Η ελονοσία και μόνο, μας λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αντιπροσωπεύει περισσότερους από τους μισούς θανάτους από κουνούπια. Προσθέστε σε αυτή τον δάγκειο πυρετό που πλήττει την Ασία και τη Λατινική Αμερική και έχετε μια καλή εικόνα για το τι κάνουν τα κουνούπια στον άνθρωπο…