Μπορεί ένα ποτήρι κρασί την ημέρα να κάνει τον γιατρό πέρα; Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε τον προηγούμενο μήνα στο επιστημονικό περιοδικό Addiction λέει ότι μπορεί.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, του Μεσογειακού Νευρολογικού Ινστιτούτου της Ιταλίας και του Πανεπιστημίου του Molise διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης αλκοόλ και κινδύνου νοσηλείας και διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν περίπου ένα ποτηράκι την ημέρα είχαν λιγότερες επισκέψεις στο νοσοκομείο σε σύγκριση με αυτούς που έπιναν περισσότερο ή που δεν πίνουν καθόλου.
Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη μελέτη Molisani, οι ερευνητές συγκέντρωσαν πληροφορίες σχετικά με τις συνήθειες κατανάλωσης 20.682 ανδρών και γυναικών ηλικίας 35 ετών και άνω που ζούσαν στην περιοχή Molise της Ιταλίας και παρακολουθούσαν τα αρχεία εισαγωγών νοσοκομείων τους για περίοδο περίπου έξι ετών. Τα άτομα κατηγοριοποιήθηκαν ανάλογα με την κατάστασή τους ως άτομα που καταναλώνουν αλκοόλ, πρώην πότες, περιστασιακοί πότες (κάποιος που πίνει λιγότερο από 2,5 ποτά το μήνα) ή βαριοί πότες (κάποιος που πίνει πιο συχνά). Κατηγοριοποιήθηκαν επίσης με τα γραμμάρια αλκοόλ που κατανάλωσαν ανά ημέρα κατά τη διάρκεια του έτους πριν από την εγγραφή τους στη μελέτη.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης καταγράφηκαν σχεδόν 13.000 νοσηλείες. Όσοι έπιναν 1 έως 12 γραμμάρια αλκοόλ ανά ημέρα είχαν το χαμηλότερο ποσοστό επισκέψεων στο νοσοκομείο. Και σε σύγκριση με αυτούς που απείχαν πλήρως από το αλκοόλ και και τους πρώην πότες, όσοι έπιναν περίπου ένα ποτό ανά ημέρα δεν είχαν μόνο χαμηλότερο ποσοστό νοσηλείας για όλα τα αίτια, αλλά και για καρδιαγγειακές παθήσεις.
Ο πληθυσμός που μελετάται προσθέτει μια ενδιαφέρουσα παράμετρο στην έρευνα. «Εξετάσαμε τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης αλκοόλ και κινδύνου νοσηλείας σε μια μεγάλη πληθυσμιακή ομάδα που αποτελείται από ενήλικες, που ζουν σε μια κεντρική-νότια περιοχή της Ιταλίας με μεσογειακές διατροφικές παραδόσεις», δηλώνει ο Δρ Simona Costanzo, αρχηγός της έρευνας. Μια μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει μέτρια κατανάλωση κρασιού (μεταξύ άλλων υγιεινών τροφών) και έχει αποδειχθεί ότι έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Πριν από αυτή τη μελέτη, υπήρξε ελάχιστη έρευνα που να εξετάζει συγκεκριμένα την κατανάλωση οινοπνεύματος από αυτούς που ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή.
Φυσικά, η μελέτη προειδοποιεί:”Αν και η χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ μειώνει την πιθανότητα νοσηλείας, δεν συνιστούμε να ξεκινήσει κάποιος να καταναλώνει κρασί αποκλειστικά και μόνο για λόγους υγείας,” σχολίασε ο Costanzo. Προειδοποίησε επίσης ότι εκείνοι που ανήκουν στην κατηγορία βαριάς κατανάλωσης αλκοόλ (περισσότερα από τέσσερα ποτά την ημέρα) αποδείχθηκαν ότι έχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο να πάνε στο νοσοκομείο, ειδικά για ασθένειες που σχετίζονται με το αλκοόλ και τον καρκίνο. (Ο κίνδυνος ήταν ακόμη μεγαλύτερος εάν ο πότης βαριάς κατανάλωσης ήταν επίσης καπνιστής.)
“Ωστόσο, η έρευνα αυτή επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία για τη δαιμονοποίηση του αλκοόλ”, ανέφερε ο Costanzo. “Ως συνιστώσα της μεσογειακής διατροφής, συμπεριλαμβανομένου του φιλικού κοινωνικού τρόπου ζωής, το αλκοόλ με μέτρο δεν αποδεικνύεται αρνητικός παράγοντας”.