Ο χειρουργικός ανασχηματισμός, οι στόχοι και το παρασκήνιο της απόφασης


Ανασχηματισμός: Σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα προχώρησε εχθές (3/1) ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με επίκεντρο τα κρίσιμα χαρτοφυλάκια των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εργασίας.

Στόχος του πρωθυπουργού είναι να υπάρξει ένα πιο δυναμικό ξεκίνημα για τη νέα χρονιά, ένα πιο δυναμικό ξεκίνημα που συνδέεται με την περαιτέρω αποτελεσματικότητα στο κυβερνητικό έργο.

Το μήνυμα που θέλει να εκπέμψει το Μέγαρο Μαξίμου είναι η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του κυβερνητικού έργου και η αποφασιστικότητα για την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Στο κυβερνητικό σχήμα προστέθηκαν δύο νέα πρόσωπα που ανάλαβαν για πρώτη φορά θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο: ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος διαδέχθηκε τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Κώστα Κατσαφάδο, ο οποίος έμεινε εκτός κυβέρνησης, όπως και ο προϊστάμενός του υπουργός Γιάννης Οικονόμου, ενώ η βουλευτής Επικρατείας Ιωάννα Λυτρίβη θα αναλαμβάνει τα καθήκοντα που είχε η Δόμνα Μιχαηλίδου ως υφυπουργός Παιδείας.

Η ορκωμοσία ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Πέμπτη 4 Ιανουαρίου και ώρα 18.00.

Ο ανασχηματισμός ήταν «χειρουργικός» χωρίς θεαματικές αλλαγές και βιαστικές κινήσεις

Πρόκειται για μια κίνηση – ματ αφού για άλλη μια φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμορφώνει ο ίδιος την ατζέντα στην πολιτική σκακιέρα και οδηγεί τις εξελίξεις. Πριν τις εορτές, εξάλλου, ολοκληρώθηκε ο κύκλος της αξιολόγησης του κυβερνητικού έργου ανά τομέα ευθύνης που κάνει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης αλλά και οι συνεργάτες του, με πρώτον τον υπουργό Επικρατείας κ. Άκη Σκέρτσο που αθόρυβα αλλά συστηματικά επισκέφτηκαν όλα τα υπουργεία, τα οποία δεν επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός.

Οι εν λόγω αλλαγές έγιναν σε κρίσιμα υπουργικά χαρτοφυλάκια, τα οποία παρουσιάζουν έντονο κοινωνικό ενδιαφέρον και θα βρεθούν στο επίκεντρο και το 2024.

Οι αλλαγές στη σύνθεση της Κυβέρνησης είναι οι εξής:

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

  • Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
  • Υφυπουργός: Ανδρέας Νικολακόπουλος

Η επιστροφή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σε μια θέση που γνωρίζει καλά, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη μιας και θα υπηρετήσει για πέμπτη φορά ως υπουργός σε αυτό το πόστο. Μάλιστα σε αυτή τη θέση είχε τοποθετηθεί και στην πρώτη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για δύο χρόνια.

Υπουργείο Υγείας

  • Υπουργός: Άδωνις Γεωργιάδης

Θα βρει την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη και θα έχει στενή συνεργασία για τα νοσοκομεία με τον υφυπουργό Μάριο Θεμιστοκλέους.

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

  • Υπουργός: Δόμνα Μιχαηλίδου

Στο υπουργείο Εργασίας θα βρει τους υφυπουργούς Βασίλη Σπανάκη και Πάνο Τσακλόγλου, ενώ στενή συνεργασία θα έχει και με την έμπειρη γενική γραμματέα Εργασιακών Σχέσεων Άννα Στρατινάκη και τον γενικό γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νίκο Μηλαπίδη.

Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

  • Ιωάννα Λυτρίβη

Θα αναλάβει την επαγγελματική εκπαίδευση, ενώ η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα επιστρέψουν ως αρμοδιότητα στην έτερη υφυπουργό Παιδείας Ζέττα Μάκρη.

Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

  • Παύλος Μαρινάκης

Ανασχηματισμός: Η δυσαρέσκεια για το Προστασίας του Πολίτη έφερε τις αλλαγές

Οι παρεμβάσεις του πρωθυπουργού είχαν ως αφετηρία την δυσαρέσκεια του για την ηγεσία του συγκεκριμένου υπουργείου και αυτή ήταν που πυροδότησε τον μίνι ανασχηματισμό και επέφερε την καραμπόλα σε δύο ακόμα υπουργεία με την μετακίνηση της ηγεσίας τους σε διαφορετικά πόστα. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επιστρέφει στα γνώριμα λημέρια, ο Άδωνις Γεωργιάδης στο υπουργείο Υγείας και η Δόμνα Μιχαηλίδου χρίζεται για πρώτη φορά υπουργός στο Εργασίας.

Η επιδρομή των χούλιγκαν από την Κροατία και η αντίστροφη μέτρηση για τις αλλαγές
Η πρώτη φορά που τέθηκε θέμα απομάκρυνσης του κ. Οικονόμου από την ηλεκτρική καρέκλα, όπως αποδεικνύεται, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη ήταν τον Αύγουστο, μετά την επιδρομή των Κροατών χούλιγκανς στη χώρα και την δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή στη Νέα Φιλαδέλφεια. Τότε, υπήρξε το ελαφρυντικό ότι βρισκόταν στη συγκεκριμένη θέση για λίγες ημέρες, αφού διαδέχθηκε τον Νότη Μηταράκη μετά τις δικές του αστοχίες με τις δηλώσεις για την έφιππη αστυνομία, την πανεπιστημιακή αστυνομία και τις διακοπές στην Πάτμο κατά την διάρκεια των πυρκαγιών.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ