Τίποτα στον κόσμο δεν είναι περισσότερο σίγουρο ότι θα φέρει την ευτυχία, από τη σεροτονίνη, την ορμόνη που μεταφέρει στον εγκέφαλο το μήνυμα «είμαι ευτυχισμένη» ακόμα και όταν οι εξωτερικές συνθήκες της ζωής μας δεν είναι ιδανικές. Το ήξερες όμως ότι το 90% της σεροτονίνης παράγεται στο γαστρεντερικό μας σύστημα; Και πως βασική προϋπόθεση για να παραχθεί είναι ένα υγιές μικροβίωμα, όπως ονομάζονται στο σύνολό τους οι μικροοργανισμοί που ζουν στο σώμα μας;
Πάνω σε αυτή τη θεωρία, που ενισχύεται από όλο και περισσότερα επιστημονικά ευρήματα των τελευταίων χρόνων, οι ειδικοί σού δίνουν μια εναλλακτική συμβουλή ψυχολογίας: Αν θέλεις να γίνεις ευτυχισμένη, να ποντάρεις σε μια διατροφή πλούσια σε προβιοτικά, όπως ονομάζονται τα βακτήρια που ωφελούν τη χλωρίδα του εντέρου. Και δεν υπάρχει τροφή πιο πλούσια σε προβιοτικά από το τουρσί. Το οποίο, παρεμπιπτόντως, είναι κοντά στη γαστρονομική κουλτούρα μας (ιδιαίτερα σε περιόδους νηστείας), νόστιμο και οικονομικό. Ακόμα και στο σπίτι μπορούμε να κάνουμε τουρσί μια μεγάλη ποικιλία λαχανικών, χρησιμοποιώντας μόνο αλάτι και ξίδι.
Άλλες διατροφικές επιλογές που μας προικίζουν με προβιοτικά είναι οτιδήποτε αποτελεί προϊόν ζύμωσης, όπως το γιαούρτι, το κεφίρ, η γιαπωνέζικη σούπα μίσο και το γερμανικό ξινολάχανο ή ζάουερκραουτ. Αν μάλιστα τα βάλουμε στο καθημερινό μενού μας, θα κάνουμε καλό όχι μόνο στην ψυχική αλλά και στη σωματική υγεία μας, αφού το «άρρωστο» μικροβίωμα έχει συνδεθεί με ένα πλήθος ασθενειών, από γαστρεντερικές διαταραχές μέχρι τον καρκίνο και τη νόσο του Πάρκινσον.