Αιχμές κατά κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας άφησε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης ο Πάνος Καμμένος, ισχυριζόμενος ότι έχουν κοινή γραμμή «την αποδοχή του γεωγραφικού προσδιορισμού και την παράδοση του όρου “Μακεδονία”».
Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1, ο Πάνος Καμμένος αναρωτήθηκε ποιος είναι ο λόγος της πρότασης μομφής που κατέθεσε η ΝΔ τον Ιούνιο, με δεδομένο ότι επίσημη θέση της ΝΔ είναι «γεωγραφικός προσδιορισμός με erga omnes» την οποία επανέλαβε και σήμερα ο κ. Δένδιας, προσθέτοντας ότι «αν ο λόγος τον Ιούνιο ήταν να πέσει η κυβέρνηση για να αποφύγουμε την παράδοση του όρου “Μακεδονία” και είχα την κοινοβουλευτική δύναμη θα έριχνα την κυβέρνηση».
Λέγοντας ότι «ο λόγος ήταν η δημιουργία εντυπώσεων» ανέφερε ότι «σήμερα ξεγυμνώθηκε η ΝΔ».
Τόνισε ότι η σύμβαση αυτή «μπορεί να πέσει με ένα τρόπο: να χαρακτηριστεί αντισυνταγματική όπως και είναι».
Είπε ότι προς επίρρωση της θέσης του χρησιμοποίησε κείμενα από την πλευρά της συμπολίτευσης, «του καθηγητή κ. Κασιμάτη που είπε ότι παραδίδουμε εθνική κυριαρχία και ότι το όνομα είναι αυτό που ουσιαστικά περιλαμβάνει τον αλυτρωτισμό», ενώ «ο δεύτερος λόγος αντισυνταγματικότητας είναι ότι έχουν παραβιαστεί όλες οι διαδικασίες, το οποίο ψέλλισε στην αρχή η ΝΔ, χωρίς να εξηγήσει καθόλου γιατί αρνήθηκε να ψηφίσει την αντισυνταγματικότητα, παραδεχόμενη δηλαδή ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι και συνταγματική και έγκυρη».
Επανέλαβε ότι «ο μύθος του Ιουνίου καταρρέει» ενώ «δεν έβγαιναν και οι αριθμοί (συσχετισμός δυνάμεων στη Βουλή), όπως δεν βγαίνουν και τώρα».
Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε στη δήλωσή του χθες ότι θα ψηφίσει πρόταση μομφής, όπως και ο Σταύρος Θεοδωράκης, και έθεσε το ερώτημα «γιατί έκανε πίσω ο κ. Μητσοτάκης».
Είπε ότι αν σήμερα ψηφιζόταν η αντισυνταγματικότητα της συμφωνίας «θα σταματούσε η συζήτηση», καθώς «είχαμε την πλειοψηφία» και επανερχόμενος αργότερα είπε ότι «αν η θέση της ΝΔ ήταν πράγματι καθαρή και δεν ήταν η θέση που εκφράζει η κ. Μπακογιάννη, αλλά ο κ. Σαμαράς σήμερα θα είχαμε μπλοκάρει τη συμφωνία».
Απάντησε θετικά στην ερώτηση «θα ψηφίζατε μαζί με τη Χρυσή Αυγή;» και στην παρατήρηση ότι ο κ. Ν. Δένδιας ότι δεν ψηφίζει με τη Χρυσή Αυγή, είπε «καλώς είπε ο κ. Δένδιας ότι δεν δέχεται την πρόταση της ΧΑ, όμως υπήρξε και η πρόταση των ΑΝΕΛ η οποία ήταν διαφορετική και κάλυπτε την ΝΔ».
«Με τη ΧΑ δεν έχουμε καμία σχέση, βεβαίως και είναι εκτός του συνταγματικού κύκλου, το θέμα είναι ποιοι διατηρούν την ΧΑ εντός της Βουλής γιατί και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι η ΧΑ είναι εκτός συνταγματικού κύκλου, αλλά δεν βλέπω να έχει προχωρήσει καμία υπόθεση που να τη θέτει εκτός συνταγματικού κύκλου. Κάποιοι τη χρησιμοποιούν για να κάνουν τα δικά τους παιχνίδια» πρόσθεσε.
Αναφορικά με τις ενστάσεις της ΝΔ για την γλώσσα και την ιθαγένεια στη συμφωνία των Πρεσπών, είπε ότι «έχουν βάση, αλλά το κυριότερο είναι το όνομα γιατί αυτό υποκρύπτει όλο τον αλυτρωτισμό».
Ο Π. Καμμένος τόνισε ότι πάγια θέση του την οποία έχει εκφράσει και σε ομιλίες του στη Βουλή τόσο ως υπουργός της κυβέρνησης Κ. Καραμανλή, όσο και ως υπουργός εκείνης του Αλ. Τσίπρα είναι «καμία χρήση του όρου «Μακεδονία» και ότι «εθνική θέση είναι η θέση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και εκεί δεν μιλά κανείς και στη μία περίπτωση και στην άλλη».
Είπε ότι ο Κώστας Καραμανλής υφίσταται πιέσεις εδώ και τρεις μέρες να γράψει μια γραπτή ανακοίνωση, προσθέτοντας «ο Κώστας Καραμανλής δεν ήθελε στο Βουκουρέστι (σ.σ. Στη Σύνοδο του 2008) να περάσει την γραμμή της κ. Μπακογιάννη και να παραδώσει τον όρο “Μακεδονία”. Δεν ήθελε να προδώσει την οικογένειά του και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή».
«(Ο Κώστας Καραμανλής) πιέστηκε πάρα πολύ, όπως και ο Τσίπρας ο οποίος υπέκυψε στις πιέσεις των Ευρωπαίων και ιδίως της κ. Μέρκελ η οποία ήλθε και μας επισκέφθηκε προσφάτως» είπε ο κ. Καμμένος, αναφέροντας στη συνέχεια ότι και ο ίδιος δέχθηκε πιέσεις «αλλά εγώ δεν υπέκυψα και ούτε θα υποκύψω. Και μόνος μου να μείνω θα συνεχίσω να υποστηρίζω αυτό που υποστηρίζει το 80% του ελληνικού λαού».
Εξάλλου, στη διάρκεια της εκπομπής προβλήθηκε «σποτάκι» των ΑΝΕΛ όπου «ο Μ. Αλέξανδρος «παίρνει» τη μορφή του Ζόραν Ζάεφ και μιλά σλαβικά» με τον κ. Καμμένο να σχολιάζει ότι «έχουμε τον παραλογισμό μετά τη συμφωνία των Πρεσπών όπου δήθεν κερδίσαμε την ιστορική αναφορά στον Μέγα Αλέξανδρο στη μεριά της Ελλάδας ο ίδιος ο Ζάεφ να ανατρέπει τη συμφωνία που ο ίδιος υπέγραψε μιλώντας για “μακεδονικό” λαό και “μακεδονική” ιστορία και μάλιστα με τις τροπολογίες που έφερε “βάζει από την πίσω πόρτα”, την εθνότητα που ο Αλ. Τσίπρας και ο Ν. Κοτζιάς είχαν πει ότι απεκλείσθη».
«Μιλάμε για χρήση του όρου “Μακεδονία” για ξεκάθαρα αλυτρωτικές τάσεις που φάνηκαν πριν ακόμα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή» πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν έχει μετανιώσει που είχε δηλώσει δημόσια την εμπιστοσύνη του στις διαπραγματεύσεις που διεξήγαγε ο Ν. Κοτζιάς, απάντησε ότι «όταν η πατρίδα μου διαπραγματεύεται είμαι υποχρεωμένος να κάνω το πάν για να μπορέσω να την βοηθήσω. Ο κ. Κοτζιάς είχε πάρει εντολή από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να διαπραγματευτεί και είχε διαβεβαιώσει ότι θα φέρει τη λύση μετά τις εκλογές».
«Βεβαίως και έπρεπε να κερδίσουμε χρόνο για τις πιέσεις και να φανεί ότι δεν είναι η Ελλάδα που αρνείται τον διάλογο και είχα υποχρέωση να πω ότι εμπιστεύομαι τον ΥΠΕΞ για να ενισχύσω τη θέση της χώρας. Αυτό το οποίο έκανε να εξαπατήσει εν συνεχεία και εμένα και τους ΑΝΕΛ και να φέρει τη Συμφωνία τώρα δείχνει ότι δεν έπρεπε να του έχουμε καμία εμπιστοσύνη» πρόσθεσε.
Δεν απέκρυψε ότι αισθάνεται «πολύ άσχημα» έτσι όπως εξελίχθηκε η κατάσταση με τον Αλ. Τσίπρα, σημειώνοντας ότι «ο πρωθυπουργός οφείλει στους ΑΝΕΛ που τον στήριξαν τέσσερα χρόνια, ενώ ανέφερε ότι περιμένει τον ανασχηματισμό και αν στο νέο υπουργικό συμβούλιο υπάρχει «ένα στέλεχος των ΑΝΕΛ, για εμάς είναι casus belli».
Ο κ. Καμμένος είπε ότι «η Δεξιά έχει καταργηθεί, οι θέσεις του κ. Μητσοτάκη είναι φιλελεύθερες και δεν έχουν καμία σχέση με την ΝΔ του χθες».
Πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα καλέσει σε προσκλητήριο «όλα τα στελέχη της ΝΔ που δεν συμφωνούν με την παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας σε ένα κοινό μέτωπο, απ’ όπου κι αν προέρχονται, προκειμένου να μπορέσουμε να εκφράσουμε στην επόμενη Βουλή των Ελλήνων τη θέση του 80% του ελληνικού λαού γιατί αυτή τη στιγμή Τσίπρας και Μητσοτάκης είναι “πακέτο”, παραδίδουν την Μακεδονία και αύριο, φοβάμαι πολύ, με ένα νέο Σχέδιο Ανάν και την Κύπρο».
Ανέφερε, μάλιστα, ότι το νέο σχήμα θα προέρχεται από «πατριωτικές δυνάμεις που υπάρχουν στη Δεξιά ξεκάθαρα, στο πατριωτικό ΠΑΣΟΚ» και από ανθρώπους «που δεν θέλουν να αυτοπροσδιοριστούν, όμως ο κορμός που λείπει αυτή τη στιγμή από τη Βουλή είναι ο κορμός της Δεξιάς».
Ερωτηθείς αν στο σχήμα «χωρούν ο Καρατζαφέρης και ο Φαήλος Κρανιδιώτης» απάντησε ότι δεν επιθυμεί να μπει σε ονοματολογία, προσθέτοντας, ωστόσο «ο Καρατζαφέρης παρήγαγε στελέχη όπως ο Πλεύρης, ο Γεωργιάδης, ο Βορίδης που για μας είναι η καταστροφή της ΝΔ. Ο Καρατζαφέρης είναι αυτός που υπέγραψε το πρώτο μνημόνιο. Με τον Γιώργο Καρατζαφέρη δεν μπορώ να συμπλεύσω.
Άλλα στελέχη, όμως, που δεν έχουν τέτοιου είδους εμπλοκές, αυτούς που σέβονται το σύνταγμα και τη δημοκρατία μπορούν να δημιουργήσουν μαζί μας ένα μεγάλο μέτωπο».