Ρέντης: Ενώπιον των ανακριτικών αρχών, στα δικαστήρια Πειραιά, προκειμένου να απολογηθεί, αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα ο 18χρονος καθ’ ομολογίαν δράστης του βαρύτατου τραυματισμού του 31χρονου αστυνομικού των ΜΑΤ με ναυτική φωτοβολίδα, έπειτα από οργανωμένη επίθεση.
Συγκεκριμένα, στην ανακρίτρια Πειραιά αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα στις 11.00 το πρωί ο 18χρονος που συνελήφθη για την επίθεση με ναυτική φωτοβολίδα σε βάρος του 31χρονου αστυνομικού στη διάρκεια επεισοδίων στο γήπεδο Μελίνα Μερκούρη του Ρέντη.
Εναντίον του συλληφθέντα έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου για την αθλητική βία.
Ο 18χρονος κατηγορείται για ηθική αυτουργία, απόπειρα ανθρωποκτονίας, κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών, για έκρηξη από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για τον άνθρωπο, διατάραξη οικιακής ειρήνης και για κατοχή βεγγαλικών. Να σημειωθεί ότι όλες οι πράξεις είναι με την επιβαρυντική περίσταση που προβλέπεται στον αθλητικό νόμο.
Η ομολογία του για την ρίψη της φωτοβολίδας, επικυρώθηκε και από τα αποτελέσματα των εγκληματολογικών εργαστηρίων, καθώς εντοπίστηκαν ίχνη πυρίτιδας στα χέρια του, έπειτα από την εξέταση δείγματος που είχε ληφθεί κατά την αρχική του προσαγωγή στη Διεύθυνση Μεταγωγών, μαζί με ακόμα 423 άτομα.
Ωστόσο η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε χθες Τετάρτη και για τον ανήλικο αδερφό του, 16 ετών, που ήταν μαζί του στο γήπεδο του Ρέντη «Μελίνα Μερκούρη».
Εντοπίστηκε πυρίτιδα στα χέρια του 18χρονου
Το τελευταίο στοιχείο που έλειπε από τους αστυνομικούς για να «δέσουν» τις κατηγορίες κατά του 18χρονου που ομολόγησε πως χτύπησε αστυνομικό με φωτοβολίδα έξω από το κλειστό «Μελίνα Μερκούρη», έφτασε στα χέρια των Αρχών.
Όπως ανέφερε το MEGA, τα αποτελέσματα από τα τεστ για πυρίτιδα από τα δάχτυλα του 18χρονου ήταν θετικά, δηλαδή είχε χρησιμοποιήσει φωτοβολίδα το βράδυ της 7ης Δεκεμβρίου.
Το σκέλος ήταν περισσότερο τυπικό ωστόσο αυτό που παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως σήμερα μεταφέρθηκε εσπευσμένα στη ΓΑΔΑ και ο αδερφός του 18χρονου, ένας 16χρονος, ο οποίος υπέπεσε σε αντιφάσεις και πάρθηκε και από τα χέρια του δείγμα για τον εντοπισμό πυρίτιδας.
Στο «μικροσκόπιο» των Αρχών και ο ανήλικος αδελφός του 18χρονου
Τεστ DNA και αποτυπώματα θα δώσουν απαντήσεις για το εάν ο ανήλικος – που έδωσε παράλληλα και συμπληρωματική κατάθεση ενώπιον των αξιωματικών της υποδιεύθυνσης αθλητικής βίας- συμμετείχε και αυτός στην δολοφονική επίθεση εναντίον των αστυνομικών.
Στο πλαίσιο αυτό, οι αξιωματικοί ζήτησαν διευκρινήσεις σε σχέση με όσα είχε καταθέσει αρχικά ο ανήλικος, έπειτα από συγκεκριμένες πληροφορίες που εξετάζουν.
Ο κομβικός ρόλος του μάνατζερ τράπερ
Δεν είναι όμως το μόνο πρόσωπο από το περιβάλλον του 18χρονου που έχει βρεθεί στο στόχαστρο των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., καθώς αυτό που συγκεντρώνει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον και εκτιμάται ότι έχει κομβικό ρόλο στην υπόθεση, είναι ο 26χρονος μάνατζερ τράπερ, ο οποίος ανήκει σε σύνδεσμο των Δυτικών Προαστίων.
Πρόκειται για ένα άτομο το οποίο, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, έχει απασχολήσει στο παρελθόν τις αρχές όπως το 2019 που το όνομα του ήταν μεταξύ άλλων σε επεισόδιο με θύμα φίλαθλο αντίπαλης ομάδας.
Είναι το άτομο με το οποίο φέρεται να επικοινώνησε τηλεφωνικά ο 18χρονος, ενημερώνοντας τον για τον τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού.
Αυτό το τηλεφώνημα φέρεται να είχε αποκρύψει κατά την αρχική του κατάθεση και σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, δεν είχε παραδεχτεί.
Μάλιστα όσον αφορά το άλλοθι που είχε αναφέρει, ότι δηλαδή αφού άφησε πανό στον χώρο του γηπέδου έφυγε αμέσως και πήγε σε κατάστημα εστίασης που τον έχουν καταγράψει κάμερες ασφαλείας, φαίνεται να υπάρχει κάποιο κενό σε σχέση με τις ώρες που έγιναν όσα περιέγραψε.
Ρέντης: Συλλέγουν στοιχεία για να «δέσουν» τον καθοδηγητή
Την ίδια ώρα, εκείνα τα στοιχεία που θα «δέσουν» πλήρως τον «καθοδηγητή», που έχει σκιαγραφηθεί και για τον οποίο φαίνεται να υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για ποιο πρόσωπο πρόκειται, επιχειρούν να συλλέξουν οι αστυνομικοί για να «δέσουν» τη δικογραφία και τελικά να εκδοθούν σχετικά εντάλματα.
Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, τα στοιχεία αυτά θα προκύψουν κυρίως από τη ΔΕΕ, εκεί που εξετάζεται ένας πολύ μεγάλος όγκος δεδομένων και τα οποία στη συνέχεια θα «κουμπώσουν» με σχετικές μαρτυρίες και άλλες πληροφορίες που έχουν φτάσει στην Ασφάλεια.
Ρέντης: Ο φάκελος με τα 200 ονόματα
Σε εξέλιξη βρίσκεται και η έρευνα, σχετικά με τον φάκελο που παρέδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Οικονόμου και στον οποίο περιέχονται περισσότερα από 100 άτομα σε μία λίστα συνολικά με 200, που είναι σεσημασμένα για σοβαρά αδικήματα, αλλά και χούλιγκαν από τον αντιεξουσιαστικό χώρο και τον χώρο της ακροδεξιάς.
Τα άτομα αυτά έχουν απασχολήσει μεταξύ άλλων για ναρκωτικά, σωματικές βλάβες εκβιασμούς ακόμα και συμβόλαια θανάτου.
Στον φάκελο περιλαμβάνονται σύμφωνα με αρμόδιες πηγές ενημέρωσης , 30 περίπου υποθέσεις που αφορούν σε περιστατικά οπαδικής βίας από το 2007 -χρονολογία δολοφονίας του Μιχάλη Φιλόπουλου στη Παιανία- και έπειτα.
Ρέντης: Ενοικιαζόμενοι μπράβοι με 50 ευρώ για επιθέσεις μετά από εντολές
Συγκεκριμένα, μέλη συνδέσμων «ενοικιάζονται» ως… μπράβοι με μεροκάματο 50 ευρώ (!) ενώ τα εν λόγω μέλη ενεργούν μετά από υποδείξεις των επικεφαλής των συνδέσμων.
Στο μικροσκόπιο μπαίνει και ο ρόλος του μάνατζερ πασίγνωστου τράπερ, ο οποίος φαίνεται πως παίζει κομβικό ρόλο, τόσο στο επεισόδιο στο Ρέντη όσο και σε παλαιότερα.
Στις τρεις καταθέσεις που έχει δώσει έχει πέσει σε αντιφάσεις, καθώς υπάρχει ασάφεια στο άλλοθι που παρουσιάζει ενώ αρχικά είπε πως έφυγε από το γήπεδο πριν τη σύρραξη. Ωστόσο, στη δεύτερη έδωσε το όνομα του 18χρονου.
Παράλληλα, το όνομα του 26χρονου είναι και σε άλλες τέσσερις δικογραφίες για οπαδική βία, ανάμεσά τους και ένα επεισόδιο το 2019 στο Ίλιον, στο πάρκο Τρίτη, με θύμα μια 22χρονη, οπαδό αντίπαλης ομάδας.
Παρουσιάζει επίσης ενδιαφέρον πως το πρώτο τηλέφωνο που πήρε ο 18χρονος αφότου είπε στον αδερφό του και στους δυο φίλους του πως πέτυχε έναν αστυνομικό με φωτοβολίδα.
Συγκλονιστική περιγραφή διμοιρίτη για τον αστυνομικό: «Παρακαλούσε να βγάλουμε τη φωτοβολίδα»
Το πολεμικό σκηνικό που επικρατούσε κατά τη διάρκεια των επεισοδίων έξω από το κλειστό «Μ. Μερκούρη» αλλά και τις αντιδράσεις του άτυχου αστυνομικού μετά το χτύπημα που δέχθηκε με τη ναυτική φωτοβολίδα περιέγραψε διμοιρίτης των ΜΑΤ.
Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο αστυνομικός ανέφερε: «Βλέπαμε την ανάφλεξη στο πόδι του, της ναυτικής φωτοβολίδας, πώς τη ζούσε. Ήταν αξιοπρεπέστατος, ούτε ούρλιαζε, ούτε φώναζε, ούτε τίποτα, μόνο παρακαλούσε να βγάλουμε από πάνω του αυτό το υλικό».
Στη συνέχεια περιέγραψε την κατάσταση που επικρατούσε, ενώ προσπαθούσαν να βοηθήσουν τον συνάδελφό τους. «Ήρθε ο πιο ψύχραιμος συνάδελφος αμέσως με το γάντι που είχε το αντίστοιχο, τράβηξε τα 3/4 της φωτοβολίδας. Έμεινε όμως ένα μέρος μέσα. Αμέσως προσπάθησα με το γάντι το δικό μου να το βγάλω, αλλά έβγαζα μόνο αίμα πάνω στην πληγή. Ήταν αδύνατο. Τον βάζουμε λοιπόν κάτω, έχοντας της αισθήσεις, και όση ώρα μιλάμε δεχόμαστε επιθέσεις. Βάλαμε τον συνάδελφό μου ανάμεσα σε δύο αυτοκίνητα για να ενεργούν οι συνάδελφοί μου που έπραξαν το τουρνικέ, το διπλό τουρνικέ, για να είναι υπό κάλυψη», ανέφερε.
Ο αστυνομικός έκανε λόγο για πολεμικό σκηνικό και αποκάλυψε ότι ο άτυχος αστυνομικός δέχτηκε και μολότοφ, ενώ ήταν στο έδαφος.
«Όλα αυτά τα άτομα είχαν δει ότι είχαμε σύρει στο οδόστρωμα έναν άνθρωπο. Γιατί η περιοχή είχε μετατραπεί σε Γάζα. Όταν δεχόμαστε τέτοιου είδους επιθέσεις με τέτοια μέσα, το επίπεδο της επίθεσης αλλάζει» σχολίασε ο διμοιρίτης των ΜΑΤ, και συνέχισε:
«Αφού είχε δεχθεί τη φωτοβολίδα τη ναυτική, προτιμήσαμε να τον βάλουμε στο έδαφος για να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Αφού τον βάζουμε, ήρθε και η εκρηκτική μολότοφ στο δεξί πόδι, όπου αυτή μας έλουσε όλους όσοι ήμασταν εκεί. Και εκεί λοιπόν ο συνάδελφος έπαθε εσωτερική αιμορραγία. Έχουμε δύο εγκληματικές πράξεις εδώ. Η μία είναι η φωτοβολίδα και η δεύτερη… έχουμε μια εκρηκτική μολότοφ».
«Το πρώτο πράγμα που ξεκίνησαν ήταν οι ναυτικές. Εγώ στα χρόνια υπηρεσίας που έχω, τόση ναυτική συσσωρευμένη δεν έχω ξαναδεί από το πρώτο δεκάλεπτο. Ήταν πολλές, ήταν διψήφιος ο αριθμός. Η συγκεκριμένη δεν γκελάρισε. Ήταν ευθεία βολή», επισήμανε ο διμοιρίτης των ΜΑΤ.
«Μάχη» δίνει ο 31χρονος αστυνομικός για να κρατηθεί στη ζωή
Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο 31χρονος υπαρχιφύλακας μετά τον σοβαρό τραυματισμό του από ναυτική φωτοβολίδα πριν από σχεδόν μία εβδομάδα στου Ρέντη.
Ο 31χρονος παραμένει διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Γενικού Κρατικού Νίκαιας, ωστόσο η κατάσταση της υγείας του δεν είναι καλή.
Οι γιατροί για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο μιας ευρύτερης σηψαιμίας, του ακρωτηρίασαν το πόδι το οποίο είχε τραυματιστεί από την ναυτική φωτοβολίδα.
Εκτός όμως από τον ακρωτηριασμό του τραυματισμένου ποδιού του 31χρονου αστυνομικού, οι γιατροί στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, προχώρησαν σε εξωνεφρική αιμοκάθαρση, καθώς δεν λειτουργούν πλέον πολλά ζωτικά του όργανα.
Συγκεκριμένα, οι γιατροί προχώρησαν στον ακρωτηριασμό του αριστερού κάτω άκρου λόγω των μη αναστρέψιμων ισχαιμικών βλαβών και εκτεταμένων μυϊκών νεκρώσεων στην περιοχή του τραύματος του μηρού του 31χρονου.
Κακλαμάνης για τον τραυματία αστυνομικό: Σαν γιατρός θα έλεγα αν ο Θεός τον αγαπά καλύτερα να τον πάρει, όσο σκληρό και αν ακούγεται
Για τον βαρύτατα τραυματισμένο αστυνομικό μετά από την επίθεση χούλιγκαν και τη ρίψη ναυτικής φωτοβολίδας από έναν 18χρονο στου Ρέντη μίλησε ο πρώην υπουργός Υγείας και γιατρός στο επάγγελμα, Νικήτας Κακλαμάνης.
«Δεν ξέρω τι να ευχηθεί κανείς γι’ αυτό το παιδί. Σαν γιατρός θα έλεγα ότι αν ο Θεός τον αγαπά, καλύτερα να τον πάρει όσο σκληρό και αν ακούγεται αυτό από το στόμα ενός γιατρού» είπε αρχικά στο ΟΝΕ Channel ο κ. Κακλαμάνης.
«Ήδη έγινε ακρωτηριασμός αλλά φοβούμαι ότι 15 λεπτά με την καρδιά σταματημένη οι εγκεφαλικές βλάβες θα είναι τέτοιες που δεν ξέρω τι ζωή θα έχει αν επιζήσει» πρόσθεσε ο Νικήτας Κακλαμάνης συμπληρώνοντας «όσο σκληρό κι αν είναι αυτό για τη μητέρα του, τον πατέρα του, τη σύζυγό του».
Ο πρώην υπουργός Υγείας σχολίασε, επίσης, πως «σκεφτείτε τι θα είχε γίνει αν δεν ήταν ο αστυνομικός και ήταν ένας πολίτης στη θέση του. Και να είχε φύγει μία φωτοβολίδα κρότου λάμψης από αστυνομικό. Να τα λέμε. Φανταστείτε τι θα είχε συμβεί. Τώρα εντάξει εκφράζουμε ευχές, η πολιτεία, οι συνάδελφοί του ο κόσμος που παρακολουθεί στην τηλεόραση αλλά δεν είδα και καμιά διαδήλωση».