Η οικονομική διαχείριση είναι ένας τομέας που απασχολεί κάθε άνθρωπο σε όποια φάση της ζωής του κι αν βρίσκεται. Ωστόσο, οι στατιστικές δείχνουν πως οι νέοι άνθρωποι δεν είναι και τόσο… καλοί στο να διαχειρίζονται τα οικονομικά τους.
Σύμφωνα με την Alexa von Tobel, ιδρύτρια και CEO της εταιρίας οικονομικής διαχείρισης LearnVest, οι millennials (δηλαδή οι άνθρωποι που έχουν γεννηθεί μεταξύ 1980 και 2000) χρειάζεται να μάθουν πώς να διαχειρίζονται την οικονομική τους κατάσταση. «Αν δεν ήσουν ποτέ δρομέας, το τρέξιμο μπορεί να φαίνεται τρομακτικό» λέει. «Οι περισσότεροι δεν έχουν τριβή με τα οικονομικά. Όταν όμως μάθεις τα βασικά, δεν είναι και τόσο περίπλοκο».
Η Alexa von Tobel, ιδρύτρια και CEO της εταιρίας οικονομικής διαχείρισης LearnVest.
Όπως συμβαίνει με όλα τα προβλήματα στη ζωή, το πρώτο βήμα είναι να εντοπίσει κανείς το πρόβλημα. Γι αυτό και παρακάτω παρουσιάζονται τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι millennials.
Ένα βασικό λάθος είναι η τάση να ξοδεύουν πολλά στο ενοίκιο. Μια καλή αναλογία είναι να πηγαίνει το 30% του εισοδήματος στο ενοίκιο, ωστόσο μια πρόσφατη έρευνα έδειξε πως οι νέοι ξοδεύουν πολλά περισσότερα από αυτό. Η Von Tobel προτείνει τον κανόνα του «50, 20, 30» το οποίο σημαίνει: ξοδέψτε το 50% του εισοδήματος σε ανάγκες και υποχρεώσεις, το 20% σε αποταμίευση και το 30% σε πράγματα που αγαπάτε.
Υιοθετήστε τον κανόνα του «50, 20, 30».
Ένα άλλο οικονομικό λάθος είναι ότι οι νέοι δεν αποταμιεύουν χρήματα για την συνταξιοδότηση. Η έναρξη της αποταμίευσης σε ηλικία μεταξύ 20 και 30 είναι ο σίγουρος τρόπος για να είστε άνετοι οικονομικά όταν έρθει η ώρα να συνταξιοδοτηθείτε. Αν ξεκινήσετε να αποταμιεύετε νωρίς, τότε με απλά μαθηματικά θα είστε άνετοι οικονομικά στην ηλικία μετά τα 60. Επίσης, όταν βλέπετε τα χρήματά σας να αυξάνονται, τότε παροτρύνεστε να αποταμιεύσετε ακόμα περισσότερα.
Οι νέοι δεν αποταμιεύουν χρήματα για την συνταξιοδότηση.
Τέλος, αν θέλετε πραγματικά να διαχειριστείτε τα οικονομικά σας με έξυπνο τρόπο, φτιάξτε έναν αποταμιευτικό λογαριασμό για περίπτωση ανάγκης. Το ποσό που πρέπει να αποταμιεύσετε πρέπει να είναι αρκετό ώστε να καλύπτει τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις 6 μηνών. Αν, λοιπόν, σας τύχει κάτι επείγον όπως το να χάσετε τη δουλειά σας ή να κάνετε μια χειρουργική επέμβαση, ο λογαριασμός έκτακτης ανάγκης είναι αυτός που θα σας βγάλει από τη δύσκολη θέση.
«Το μεγαλύτερο προσόν σας ως νέος άνθρωπος δεν είναι ένα σπίτι ή επενδύσεις – είναι η δυνατότητά σας να κερδίζετε» λέει η Von Tobel. «Γι αυτό σιγουρευτείτε ότι ακολουθείτε τη σωστή καριέρα».