Επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα: Οι συναντήσεις και η ατζέντα


Η Αθήνα είναι έτοιμη για να υποδεχτεί αύριο (7/12) τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος θα φτάσει στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» στις 11 το πρωί της Πέμπτης με συνοδεία δύο ακόμα αεροσκαφών. Τα αεροπλάνα, εκτός από τον Ερντογάν θα μεταφέρουν τους συνεργάτες του αλλά και τρία αυτοκίνητα με τα οποία θα μετακινηθεί.

Δρακόντεια θα είναι τα μέτρα της Αστυνομίας ενώ θα υπάρξουν και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Θα είναι μια «επίσκεψη αστραπή» διάρκειας περίπου πέντε ωρών στην Αθήνα, με τον Τούρκο πρόεδρο να προσγειώνεται στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 11 το πρωί με τρία αεροσκάφη από την Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο στις 11:30 και αμέσως μετά θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Συναντήσεις με Τούρκους αξιωματούχους θα γίνουν και στο Υπουργείο Εξωτερικών, στις οποίες θα συμμετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν με έμφαση στην αμοιβαία επωφελή θετική

Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στο επικείμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Τουρκία με ειλικρινή διάθεση συνεργασίας, καθώς η εμπέδωση θετικού κλίματος αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις της Ελλάδας με τη γειτονική χώρα, υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές.



Επισημαίνουν ακόμη ότι, ιδιαίτερη έμφαση αποδίδεται στη θετική ατζέντα που είναι αμοιβαία επωφελής. Την Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια του πέμπτου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες, μνημόνια και κοινές δηλώσεις (κάποιες αφορούν συνεργασίες μεταξύ οργανισμών και φορέων, όπως το Entreprise Greece) στους τομείς της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, της υγείας, της παιδείας, του τουρισμού, του αθλητισμού, της έρευνας/τεχνολογίας καθώς και της αγροτικής ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο της διμερούς συνάντησής τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συζητήσουν για τα επόμενα βήματα στις σχέσεις και τις επαφές των δύο χωρών με βάση τους τρεις άξονες που είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντησή τους στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο: πολιτικός διάλογος, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, θετική ατζέντα.

Οι συμφωνίες

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται τουλάχιστον 20 συμφωνίες οι οποίες είτε θα ανακοινωθούν είτε θα υπογραφούν, με βασικότερη αυτή για το μεταναστευτικό, για την οποία η Αθήνα προετοιμάζεται από τον Σεπτέμβριο με τα αρμόδια υπουργεία να εργάζονται πυρετωδώς.

Τα άλλα μνημόνια συνεργασίας αφορούν τον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα, τη τελωνειακή συνεργασία και αμοιβαία συνδρομή σε τελωνειακά θέματα, την αναβάθμιση της υπάρχουσας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Τουρκίας – Βουλγαρίας, τη σύγκληση Μικτής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για τη σιδηροδρομική γραμμή ταχείας κυκλοφορίας Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη, αλλά και την Πολιτική Προστασία-πρόληψη καταστροφών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου κρατούν κάποιες επιφυλάξεις για την επίσκεψη Ερντογάν, καθώς παραδοσιακά η τουρκική πλευρά συνηθίζει να αιφνιδιάζει με τις κινήσεις της. Στη προκειμένη περίπτωση, αιφνιδιαστική κίνηση θα ήταν μια επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στη Θράκη. Αν και η τουρκική πλευρά δεν έχει αναφέρει έως τώρα κάποιο σχεδιασμό για επίσκεψη στη περιοχή, η ελληνική πλευρά κρατάει μικρό καλάθι, ενώ η ελληνική διπλωματία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο ακόμα και τελευταία στιγμή.

Η Τουρκία έως τώρα δείχνει ότι δεν επιθυμεί να διαταράξει το περιβάλλον των τελευταίων μηνών, που είναι διαφορετικό από το σκηνικό έντασης των προηγούμενων ετών. Οι καταστροφικοί σεισμοί στην Τουρκία, αποτέλεσαν μια αφορμή για να μπορέσουν οι δύο χώρες να αρχίσουν να συνομιλούν, χωρίς να υπάρχουν προκλήσεις επί του πεδίου. Η συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο στο περιθώριο της Γ.Σ. του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, βοήθησαν επίσης να εμπεδωθεί και να διατηρηθεί το θετικό κλίμα έως τώρα.

Η συνάντηση Δένδια – Γκιουλέρ

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί – εκτός απροόπτου – με τον Τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γκιουλέρ, στη Λέσχη Αξιωματικών (ΛΑΕΔ), συμβολικός χώρος και σε πολύ κοντινή απόσταση απο το Μέγαρο Μαξίμου και το Προεδρικό Μέγαρο. Σύμφωνα με πληροφορίες Δένδιας-Γκιουλέρ θα αναφερθούν και στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης Ελλάδας – Τουρκίας για τα οποία οι επαφές ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα, με την ελληνική πλευρά να τονίζει «δεν πρέπει, να συγχέουμε τα Μέτρα αυτά με τις διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Τα ΜΟΕ δεν αφορούν την επίλυση της ελληνοτουρκικής διαφοράς».

Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας δεν έχουν ψευδαισθήσεις. Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας πολλάκις «για να ανοίξουμε μια πραγματικά νέα σελίδα στις σχέσεις μας, προς όφελος των κοινωνιών μας, θα πρέπει και η Τουρκία να αποδεχθεί τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, τους κανόνες ειρηνικής συνύπαρξης και καλής γειτονίας, όπως ορίζει ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ».

Θυμίζουμε ότι οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας είχαν πραγματοποιήσει συναντήσεις σε καλό κλίμα τους περασμένους μήνες στο περιθώριο Συνόδων και είχε συμφωνηθεί να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης μεταξύ τους τηλεφωνικής επικοινωνίας, εφόσον χρειαστεί, ενώ εξετάσθηκε και η δυνατότητα πραγματοποίησης εκατέρωθεν επισκέψεων. Ωστόσο, στο θέμα των επισκέψεων υπήρξε όπως φάνηκε κάποια παρανόηση με τις δύο πλευρές να εκπέμπουν εν τέλει αντιφατικά μηνύματα αναφορικά με πιθανές επισκέψεις.

Ενδεικτικό παράδειγμα είναι όταν το τουρκικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN Turk ανέφερε «ότι υπουργός Άμυνας της Τουρκιας, Γιασάρ Γκιουλέρ, πρόκειται να επισκεφθεί την Αθήνα μέσα στον Σεπτέμβριο για να συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια και θα ήταν μια συνάντηση που θα ακολουθούσε χρονικά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Γεραπετρίτης και Φιντάν στην Τουρκία». Τότε το ελληνικό ΥΠΕΘΑ έσπευσε, να επισημάνει, μέσω άτυπης ενημέρωσης, ότι ο Τούρκος υπουργός Αμυνας δεν έχει προσκληθεί στην Αθήνα.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα

11:00 – Άφιξη Ερντογάν στο «Ελ. Βενιζέλος»

Θα τον υποδεχθεί στο αεροδρόμιο ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γεραπετρίτης.

11:30 – Συνάντηση Σακελλαροπούλου – Ερντογάν

Μια 45λεπτη συνάντησή συνάντηση με την ΠτΔ θα έχει ο Τούρκος πρόεδρος και στη συνέχεια θα μεταβεί στο κοντινό Μέγαρο Μαξίμου.

11:30 – Διμερείς υπουργικές συναντήσεις

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης Ερντογάν – Σακελλαροπούλου, δέκα Έλληνες υπουργοί θα συναντηθούν με 7 Τούρκους ομολόγους τους, για όλες τις διμερείς συμφωνίες που θα γίνουν. Ξεχωριστή συνάντηση θα έχουν οι δυο υπουργοί Άμυνας.

11:30 – Συνάντηση Δένδια – Γιασαρ στη ΛΑΕΔ

Οι κ. Δένδιας και Γκιουλέρ θα συναντηθούν στη Λέσχη Αξιωματικών στη Ρηγίλλης.

12:15 Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, Γεραπετρίτη – Φιντάν και Μπούρα – Κιλίτς στο Μαξίμου

Στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Μαξίμου θα βρίσκονται εκτός από τους υπουργούς Εξωτερικών, η κ. Μάρια Μπούρα και ο κ. Τσαγατάι Κιλίτς, οι δυο διπλωματικοί σύμβουλοι των δυο ηγετών όπως και στο Βίλνιους και στη Νέα Υόρκη.

13:00 Δηλώσεις Μητσοτάκη και Ερντογάν

Οι δύο ηγέτες μετά τις δηλώσεις δεν θα δεχθούν ερωτήσεις. Θα ακολουθήσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στο Μαξίμου, παρουσία όλων των υπουργών από ΥΠΕΞ και ΛΑΕΔ

13:30 Συνεδρίαση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας

Στη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου θα επικυρωθούν οι συμφωνίες που βρίσκονταν στα σκαριά το τελευταίο διάστημα. Θα έχει ακολουθήσει γεύμα των δύο ηγετών και των κυβερνητικών στελεχών,

Υπογραφές συμφωνιών Ελλάδας – Τουρκίας

Οι συμφωνίες που θα υπογραφούν μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας και οργανισμών των δύο κρατών έχουν να κάνουν με:

  • Οικονομία
  • Εμπορικές σχέσεις
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Τουρισμός
  • Αθλητισμός
  • Έρευνα – Τεχνολογία
  • Αγροτικό Τομέα

Σο μεταναστευτικό, τα διμερή ζητήματα όπως η ανταλλαγή αξιωματικών στη Λέσβο και στη Σμύρνη μεταξύ ελληνικού και τουρκικού λιμενικού έχουν συμφωνηθεί.

Στα σκαριά βρίσκεται η βίζα προς τους Τούρκους πολίτες για παραμονή στα ελληνικά νησιά έως επτά ημέρες. Η διαπραγμάτευση είναι μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών.

16:00 Αναχώρηση Ερντογάν από το «Ελευθέριος Βενιζέλος»


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ