Πόλεμος στο Ισραήλ: Σχέδιο να πλημμυρίσει τις υπόγειες σήραγγες της Χαμάς με θαλασσινό νερό


Πόλεμος στο Ισραήλ: Ο IDF  φέρεται να έχει εγκαταστήσει στη Λωρίδα της Γάζας σύστημα αγωγών που ενδέχεται να χρησιμοποιήσει για να πλημμυρίσουν υπόγειες σήραγγες τις οποίες χρησιμοποιεί ο ένοπλος βραχίονας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, ώστε να τις αχρηστεύσει και να αναγκάσει τους μαχητές των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ να τις εγκαταλείψουν, ανέφερε η εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη πηγές της στην κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Περί τα μέσα Νοεμβρίου, εξήγησε η εφημερίδα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο στρατός του Ισραήλ ολοκλήρωσε την εγκατάσταση τουλάχιστον πέντε αγωγών, περίπου ενάμισι χιλιόμετρο από τον καταυλισμό προσφύγων Αλ Σάτι. Οι αγωγοί αυτοί θεωρητικά τού δίνουν τη δυνατότητα να διοχετεύει χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού κάθε ώρα και να πλημμυρίσει το περίπλοκο δίκτυο υπόγειων σηράγγων εντός εβδομάδων, κατά το δημοσίευμα.

Δεν είναι ξεκάθαρο το εάν και κατά πόσο το Ισραήλ εννοεί να προχωρήσει στην κίνηση αυτή προτού αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι όμηροι. Η Χαμάς έχει αναφέρει πως αιχμάλωτοι βρίσκονται σε «ασφαλείς τοποθεσίες και σήραγγες».

Σύμφωνα με τις πηγές της Γουόλ Στριτ Τζέρναλ, το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ για το σχέδιο αυτό -που θα πλήξει επίσης το σύστημα ύδρευσης και αποχέτευσης στον μικρό θύλακα- τον περασμένο μήνα, αλλά δεν είναι σαφές πόσο κοντά στο να δώσει τη διαταγή είναι η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ δεν απάντησε αμέσως όταν του ζήτησε σχόλιο το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Σφοδροί βομβαρδισμοί σε όλη τη Γάζα – Επιδρομή «μαμούθ» στη Δυτική Όχθη

Συνεχίζει τους σφοδρούς βομβαρδισμούς σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας το Ισραήλ, ενώ επιδρομή «μαμούθ» έγινε στη Δυτική Όχθη.

Στο στόχαστρο των IDF έχει μπει η νότια Γάζα, με χτυπήματα κοντά σε νοσοκομεία ή σε εμπορικά κέντρα.

Τουλάχιστον 15.899 είναι οι νεκροί στη Γάζα, σύμφωνα με τον νεότερο επίσημο απολογισμό

Την ίδια ώρα, οι τηλεπικοινωνίες στον πολιορκημένο θύλακα έχουν σχεδόν καταρρεύσει εξαιτίας των βομβαρδισμών.

Σειρήνες ακούγονται στις κοινότητες δίπλα στη Λωρίδα της Γάζας

Σύμφωνα με τις IDF και ισραηλινά ΜΜΕ, σειρήνες ακούγονται στις κοινότητες δίπλα στη Λωρίδα της Γάζας.

Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες ή ζημιές, σύμφωνα με τους Times of Israel.

 

Πόλεμος στο Ισραήλ: Διαμάχη ανάμεσα σε ΠΟΥ και Ισραήλ

Όπως τονίζει ο Άλαν Φίσερ, ανταποκριτής του Al Jazeera από την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, μαίνεται η διαμάχη ανάμεσα σε ΠΟΥ και Ισραήλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Νωρίτερα, είχαμε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους έστειλε μήνυμα στο Χ, λέγοντας ότι ο οργανισμός του ΟΗΕ έλαβε ειδοποίηση από το Ισραήλ να απομακρύνει προμήθειες από ιατρική αποθήκη στη νότια Γάζα εντός 24 ωρών, καθώς οι χερσαίες επιχειρήσεις θα τη θέσουν εκτός χρήσης.

Στη συνέχεια έκανε έκκληση στο Ισραήλ να αποσύρει την εντολή.

Η COGAT, η ισραηλινή υπηρεσία που ασχολείται με την κοινωνική πολιτική στα παλαιστινιακά εδάφη, δήλωσε ότι δεν ζήτησε από τον ΠΟΥ να εκκενώσει.

Σύμφωνα με τον Φίσερ, ο ΠΟΥ πήρε σοβαρά υπόψη του την εντολή και άρχισε να μετακινεί πράγματα από την αποθήκη.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ