Πόσες φορές την ημέρα είναι φυσιολογικό να πηγαίνουμε τουαλέτα; Ο κάθε άνθρωπος έχει καθημερινά διαφορετικές ανάγκες για τουαλέτα
Το πόσες φορές θα ουρήσει εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, ανάμεσα στους οποίους είναι η ηλικία, το μέγεθος της κύστης, η ποσότητα των υγρών (νερό, καφέ, χυμούς, αλκοόλ) που καταναλώνει κ.ά. Ωστόσο, υπάρχει ένας μέσος όρος, μια φυσιολογική συχνότητα με την οποία πρέπει να πηγαίνουμε για ούρηση μέσα στην ημέρα. Ποια είναι αυτή;
Έως 7 επισκέψεις στην τουαλέτα την ημέρα (αποβολή περίπου 2 λίτρων υγρών) θεωρούνται φυσιολογικές. Δεν αποκλείεται βέβαια οι επισκέψεις να είναι έως και 10, χωρίς αυτό απαραιτήτως να υποδεικνύει δυσλειτουργία του ουροποιητικού συστήματος ή κάποια βλάβη σε παρακείμενα όργανα που επηρεάζουν τη ροή των ούρων.
Πάντως, αν κάποιος παρατηρήσει πως πηγαίνει στην τουαλέτα πιο συχνά από ό,τι συνήθως, καλό είναι να επισκεφτεί τον γιατρό του για μια εκτίμηση.
Η συχνουρία μπορεί να είναι ένα απλό σημάδι υπερδραστήριας κύστης. Αυτό σημαίνει ότι η κύστη συσπάται ακόμη κι όταν δεν χρειάζεται, για παράδειγμα όταν υπάρχει εντός της μικρή ποσότητα ούρων ή είναι πολύ ευαίσθητη.
Αν όμως η συχνουρία συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως κάψιμο και πόνο, τότε μπορεί να δηλώνει ουρολοίμωξη ή κυστίτιδα.
Ουρολοίμωξη: Τι είναι και πώς θα την αναγνωρίσουμε
Η ουρολοίμωξη είναι μία πολύ δυσάρεστη και αγχωτική συνθήκη που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο – άντρες και γυναίκες. Ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, λόγω της μεγάλης έκθεσης στο νερό της πισίνας και της θάλασσας και των διάφορων υπαίθριων δραστηριοτήτων με μαγιό που ευνοούν τις συνθήκες για μόλυνση.
Η ουρολοίμωξη αποτελεί ένα γενικό όρο με τον οποίο περιγράφονται μολύνσεις/λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος από βλαβερούς μικροοργανισμούς – όπως τα βακτήρια, οι ιοί και οι μύκητες.
Το ουροποιητικό σύστημα του ανθρώπου είναι εκείνο το τμήμα του οργανισμού που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή και την απέκκριση των ούρων. Περιλαμβάνει τους νεφρούς, την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα. Αν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι εξασθενημένο και εισέλθουν μικροοργανισμοί από την ουρήθρα στο ουροποιητικό σύστημα, που δεν αποβληθούν εγκαίρως τότε προκαλούν λοίμωξη και φλεγμονή.
Συνήθως, υπεύθυνο για την εμφάνιση της ουρολοίμωξης είναι το βακτήριο Escherichia coli ή E. coli ή κολοβακτηρίδιο, που βρίσκεται φυσιολογικά στο ανθρώπινο έντερο, όμως η υπερανάπτυξή του προκαλεί ουρολοίμωξη. Κάποιες φορές ο λόγος που παρουσιάζεται ουρολοίμωξη είναι η απόφραξη του ουροποιητικού συστήματος με πέτρα στα νεφρά.
Η ουρολοίμωξη είναι συχνότερη στις γυναίκες, λόγω της ανατομίας τους, καθώς η ουρήθρα είναι μικρότερη και βρίσκεται πολύ κοντά τόσο στον κόλπο όσο και στον πρωκτό.
Η σεξουαλική επαφή διευκολύνει την είσοδο των βακτηρίων στην ουρήθρα της γυναίκας. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει πως περίπου το 50% του γυναικείου πληθυσμού θα παρουσιάσει ουρολοίμωξη σε κάποια στιγμή της ζωής του.
Παρόλο που οι άντρες δεν παθαίνουν τόσο συχνά ουρολοίμωξη, η αντιμετώπιση και θεραπεία της μπορεί να διαρκέσει περισσότερο. Επιρρεπείς, στις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι επίσης οι γηραιότεροι άνθρωποι, τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Ανάλογα με το σημείο που θα προσβάλλει το μικρόβιο, η ουρολοίμωξη διαχωρίζεται σε:
- Κυστίτιδα: λοίμωξη της ουροδόχου κύστης
- Ουρηθρίτιδα: λοίμωξη της ουρήθρας στους άνδρες
- Πυελονεφρίτιδα: λοίμωξη στα νεφρά
Η κυστίτιδα και η ουρηθρίτιδα, παρότι ενοχλητικές, δεν είναι συνήθως τόσο σοβαρές αν αντιμετωπιστούν άμεσα. Η πυελονεφρίτιδα, από την άλλη, αποτελεί μία αρκετά σοβαρή κατάσταση, όπου η ουρολοίμωξη έχει προχωρήσει και έχει προσβάλει τα νεφρά. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται άμεση νοσηλεία, διότι η πυελονεφρίτιδα, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες βλάβες στα νεφρά.
Τα πιο συνήθη συμπτώματα της ουρολοίμωξης είναι:
- Πόνος ή τσούξιμο κατά την ούρηση
- Συχνουρία
- Πολύ μικρή ποσότητα ούρων παρά την έντονη ανάγκη για ούρηση
- Δύσοσμα και θολά ούρα
- Πόνος στην κοιλιά
- Αιματουρία
- Πυρετός