«Πώς πυροβολούνται αυτά τα παιδιά; Πρέπει να παραμείνουμε με δεμένα χέρια; Δεν χρωστάμε τίποτα στο Ισραήλ» διαμήνυσε ο Ταγίπ Ερντογάν κατά την κοινή συνέντευξη πριν από την κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.
«Ο σεβασμός για τους ανθρώπους είναι διαφορετικός. Είμαι ένας ηγέτης που έχει πάρει θέση για τον αντισημιτισμό για πρώτη φορά επί πρωθυπουργίας μου. Γι’ αυτό δεν χρωστάμε τίποτα σε κανέναν», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, όπως μεταδίδει το CNN Turk.
Μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ευχαρίστησε τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Σταϊνμάιερ και τον καγκελάριο Σολτς για τη φιλοξενία. «Η πρόσκληση από τη Γερμανία είναι πολύ σημαντική για εμένα», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, σημειώνοντας πως η ανταλλαγή απόψεων αφορά οικονομικές και στρατιωτικές πτυχές, τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ-Χαμάς.
«Δεν υπάρχει πια μέρος που λέγεται Γάζα»
«Σκοτώθηκαν 13.000 Παλαιστίνιοι. Δεν υπάρχει πια μέρος που λέγεται Γάζα. Μπορεί η δύναμη της Χαμάς να συγκριθεί με τη δύναμη του Ισραήλ;», διερωτήθηκε ο Ερντογάν.
«Το Ισραήλ έχει πυρηνικά όπλα αλλά δεν το λένε. Υπάρχει υποστήριξη για τη Χαμάς; Όχι. Η στήριξη που πρέπει να δοθεί στην Παλαιστίνη δεν δίνεται. Χώροι λατρείας και νοσοκομεία βομβαρδίζονται. Δεν μπορείς να κάνεις αυτά τα πράγματα. Πώς πυροβολούνται αυτά τα παιδιά; Θα μείνουμε με τα χέρια δεμένα; Δεν έχουμε χρέος στο Ισραήλ. Όσοι έχουν χρέη δεν μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα. Δεν περάσαμε από το Ολοκαύτωμα. Ο σεβασμός μας για τους ανθρώπους είναι διαφορετικός. Είμαι ένας ηγέτης που έχει πάρει θέση για τον αντισημιτισμό για πρώτη φορά επί πρωθυπουργίας μου. Γι’ αυτό δεν χρωστάμε τίποτα σε κανέναν», πρόσθεσε.
«Ζητάμε κατάπαυση του πυρός»
«Είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε για ανταλλαγή αιχμαλώτων. Όσον αφορά τον αριθμό τους, ποιος είναι ο αριθμός των ομήρων στο Ισραήλ και ποιος είναι ο αριθμός των ομήρων στην άλλη πλευρά; Το Ισραήλ έχει πολύ περισσότερους στα χέρια του. Οι αιχμάλωτοι ετών βρίσκονται στα χέρια του Ισραήλ. Θα ήταν άδικο αν δεν το βλέπαμε αυτό», είπε ο Ερντογάν.
«Προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε την κατάπαυση του πυρός και την αδιάκοπη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας. Στείλαμε 10 αεροπλάνα βοήθειας στην Αίγυπτο. Στείλαμε 666 τόνους τρόφιμα. Το όλο πρόβλημα είναι να σταματήσει η αιματοχυσία. Επιθυμία μας είναι να πάμε στη χώρα μας περισσότερους ασθενείς με τραυματισμούς ή καρκίνο και να τους περιθάλψουμε. Όλα δείχνουν ότι η λύση των δύο κρατών είναι αναπόφευκτη», τόνισε.
Σολτς: «Καταδικάζουμε την τρομοκρατική ενέργεια της Χαμάς»
Από την πλευρά του, ο Όλαφ Σολτς ανέφερε: «Είναι πολύ καλό που έχουμε την ευκαιρία να συναντηθούμε. Οι επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι το πρώτο μας θέμα. Γνωρίζουμε ότι η Τουρκία παίζει σημαντικό ρόλο στις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία. Θα συζητήσουμε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Λίγο αργότερα θα μιλήσουμε για την ένταση στη Μέση Ανατολή και για το τι μπορούμε να κάνουμε. Καταδικάζουμε την τρομοκρατική ενέργεια της Χαμάς. Η στήριξή μας στο Ισραήλ δεν επιδέχεται συζήτησης. Ο πόνος του άμαχου πληθυσμού μας θλίβει και εμάς. Όσον αφορά τα 5 εκατομμύρια μουσουλμάνους που ζουν στη Γερμανία, έχουν και αυτοί θέση εδώ, είμαστε αντίθετοι σε όσους το αρνούνται. Κύριε Πρόεδρε, δεν είναι μυστικό ότι έχουμε διαφορετικές απόψεις για το τρέχον ζήτημα».