Η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε με τον μεν Στέφανο Κασσελάκη να πανηγυρίζει, όμως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι τελείως διασπασμένο. Η Πέτη Πέρκα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και το σύνολο της «Ομπρέλας» αποχώρησε, όπως έκανε νωρίτερα την Κυριακή και ο Στέφανος Τζουμάκας. Και το πρόσωπο που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον για το τι θα πράξει, η Έφη Αχτσιόγλου δηλαδή, μένει στον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι για να… φύγει κι εκείνη.
Μάλιστα, το πρωί της Δευτέρας η Πέτη Πέρκα, μιλώντας στα κανάλια, έδωσε μία ακόμη απάντηση στον Στέφανο Κασσελάκη, τονίζοντας ότι δεν θα παραδώσει την έδρα της, γιατί η εντολή του ελληνικού λαού είναι νωπή.
ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί αποχώρησαν Τσακαλώτος και «Ομπρέλα»
Στην επιστολή που έδωσαν στην δημοσιότητα Ευκλείδης Τσακαλώτος και Ομπρέλα αναφέρουν πως επειδή αισθάνονται την ιστορική ευθύνη δεν μπορούν «να νομιμοποιούν με την παρουσία τους το έγκλημα που έχει γίνει σε βάρος ενός μοναδικού στην Ευρώπη ιδεολογικού και πολιτικού εγχειρήματος».
Χαρακτηρίζουν την ομιλία του στην ΚΕ «μνημείο αλαζονείας, αυταρχικής και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς» υπογραμμίζοντας πως «ως “αδιαμεσολάβητος” κατήργησε επί της ουσίας τα όργανα, ακόμα και την Επιτροπή Δεοντολογίας, ενώ αρνήθηκε πεισματικά την ψηφοφορία για το θέμα, που ο ίδιος προκλητικά και αντικαταστατικά έθεσε».
Σημειώνεται ότι από τους αποχωρήσαντες οι 9 είναι το σύνολο των μελών της Ομπρέλας στην Πολιτική Γραμματεία.
Σε οριακό σημείο οι σχέσεις Αχτσιόγλου – Κασσελάκη
Είναι σαφές, πάντως, ότι οι σχέσεις της Έφης Αχτσιόγλου με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, έχουν φτάσει σε οριακό σημείο. Κι αυτό φάνηκε και από το έντονο παρασκήνιο που υπήρξε για το αν ο Στέφανος Κασσελάκης τηλεφώνησε ή δεν τηλεφώνησε στην Έφη Αχτσιόγλου.
Οι πληροφορίες λένε λοιπόν ότι η στάση που κράτησε το διήμερο ο Στέφανος Κασσελάκης απέναντι στην ομάδα Αχτσιόγλου και τους «6 +6» οδηγούν και την ομάδα αυτή με βεβαιότητα εκτός ΣΥΡΙΖΑ το άμεσο μέλλον.
Μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκης μάλιστα να αδιαφορεί για τα στελέχη που φεύγουν, επιμένοντας στη ρητορική ότι θέλει να καθαρίσει το κόμμα από τα «βαρίδια», όμως είναι δεδομένο ότι θα βρεθεί και σε νέο πρόβλημα αν η ομάδα της Έφης στο σύντομο μέλλον επιλέξει το στρατόπεδο Τσακαλώτου – Πέρκα.
Άλλωστε, η Πέτη Πέρκα, ερωτώμενη για τη δημιουργία νέου φορέα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό. Κι αν γίνει αυτό, θα δημιουργηθεί νέος φορέας, μία νέα κοινοβουλευτική ομάδα δηλαδή, με τη δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ να συρρικνώνεται ακόμη περισσότερο.
Δεν είναι τυχαίο ότι η προειδοποίηση που έκανε ο Κασσελάκης είχε αυτό τον στόχο. Επικαλέστηκε δηλαδή το καταστατικό, για να ζητήσει να επιστρέψουν τις έδρες τους στον ΣΥΡΙΖΑ.
Όμως ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκαθάρισε την κατάσταση σε ό,τι αφορά την Ομπρέλα τα όσα συνέβησαν το διήμερο έδειξαν ότι η τάση των προεδρικών έχει αποφασίσει να έχει δυναμικό παρών μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα στελέχη αυτά τα οποία εκφράζουν σε μεγάλο βαθμό τις απόψεις του Αλέξη Τσίπρα (πρόκειται για την Όλγα Γεροβασίλη, τον Αλέξη Φλαμπουράρη, την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, τον Γιάνννη Ραγκούση) εμφανίστηκαν να ζητούν να βγει εντελώς το θέμα του δημοψηφίσματος από το τραπέζι.
Ο Στέφανος Κασσελάκης κάνοντας έναν ελιγμό υιοθέτησε τις απόψεις αυτές λέγοντας ότι «πλέον δεν υπάρχουν διαγραφές» άρα δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος δημοψηφίσματος, επισημαίνοντας ότι οι πειθαρχικές ποινές θα εξετάζονται από την επιτροπή δεοντολογίας. Η απόφαση της ΚΕ πέρασε μάλιστα ομόφωνα.
Σε κάθε περίπτωση, ο «εμφύλιος» στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τελειώσει, παρά τα όποια χαμόγελα στο στρατόπεδο του Στέφανου Κασσελάκη.
ΣΥΡΙΖΑ – Ρήγας: Έπρεπε να γίνουν διαγραφές
Ο Πάνος Ρήγας είπε πως η Επιτροπή Δεοντολογίας καθυστέρησε πάρα πολύ το θέμα των διαγραφών. Ζήτησε εμμέσως να παραδώσουν την έδρα όσοι έφυγαν από το κόμμα.
Οι εκφράσεις που ακούγονταν κατά του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη πρόσβαλαν και τον ίδιο, είπε ο Παναγιώτης Ρήγας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.
Όταν υπάρχουν τέτοιες βαριές εκφράσεις που προσβάλουν όλους μας και εμένα σε προσωπικό επίπεδο δεν είχε τίποτα άλλο να κάνει, να πει ο Στέφανος Κασσελάκης, επισήμανε ο κ. Ρηγάς και προσέθεσε: Όταν έγιναν αυτά από έμειρα στελέχη ή να πηγαίνεις να κάνεις μήνυση στη ΓΑΔΑ για το κόμμα σου, δεν γίνονται αυτά.
Παράλληλα, καταλόγισε ευθύνες στην Επιτροπή Δεοντολογίας, λέγοντας πως καθυστέρησε πάρα πολύ. «Δεν μπορεί τέτοια φαινόμενα να τα επιλύεις άμεσα», συμπλήρωσε.
Όπως είπε, η κατάσταση που επικρατούσε αφυδάτωνε τον ΣΥΡΙΖΑ και χάλαγε η εικόνα του.
Σε ό,τι αφορά την παράδοση της έδρας από τους βουλευτές που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ρήγας αναφέρθηκε στην αποχώρηση Σεκελλαρίδη και Καπελάνου που τις επέστρεφαν όταν έφυγαν.
Επίσης, τόνισε την ανάγκη να κατέβουν οι τόνοι.
Υπενθύμισε πως είχε διαφωνήσει απευθείας στην εκλογή προέδρου χωρίς συνέδριο.