Η πρόωρη έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας, είναι ένα σοβαρό κοινωνικό και ιατρικό πρόβλημα.
Όσο πιο νωρίς αρχίζουν στη ζωή οι σεξουαλικές σχέσεις, τόσο πιο συχνές είναι οι ασθένειες που μεταδίδονται δια μέσου του σεξ όπως επίσης και οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες.
Σε έρευνες, που έχουν γίνει για το θέμα, φάνηκε ότι οι έφηβοι που είχαν προχωρημένες σεξουαλικές σχέσεις, θα προτιμούσαν να περίμεναν πολύ περισσότερο προτού φτάσουν σε προχωρημένες σεξουαλικές σχέσεις και στη συνουσία.
Είναι σημαντικό να αναγνωριστούν οι παράγοντες εκείνοι που ωθούν τους έφηβους σε πρόωρο σεξ. Κατανοώντας καλύτερα το πρόβλημα είναι δυνατόν να ληφθούν καλύτερα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης καταστάσεων σχετικά με το σεξ που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά και κάποτε ανεπανόρθωτα τους έφηβους για όλη τους τη ζωή.
Περίπου τα δύο τρίτα των προγραμμάτων στην τηλεόραση παρουσιάζουν σεξουαλικού τύπου περιεχόμενο. Ο χρόνος παρακολούθησης της τηλεόρασης από τα παιδιά μας έχει αυξηθεί σημαντικά.
Τίθεται λοιπόν το ερώτημα, πόσο επηρεάζει τα παιδιά και τους έφηβους η παρακολούθηση τέτοιων προγραμμάτων και ποιες συνέπειες μπορεί να προκύπτουν;
Σε μια από τις πρώτες έρευνες που έγιναν για το θέμα, γιατροί από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, μελέτησαν τις περιπτώσεις 1.792 εφήβων ηλικίας από 12 έως 17 ετών. Εξέτασαν τις συνήθειες των εφήβων όσον αφορά το συνολικό χρόνο παρακολούθησης της τηλεόρασης, το περιεχόμενο στο οποίο εκτίθονταν και τη σεξουαλική τους δραστηριότητα. Για κάθε παιδί έγιναν δύο αξιολογήσεις με ερωτηματολόγια με ένα χρόνο διαφορά.
Τα αποτελέσματα έφεραν στην επιφάνεια πληθώρα στοιχείων που θα πρέπει να μας προβληματίσουν:
Οι έφηβοι που παρακολουθούσαν πολλά προγράμματα στην τηλεόραση με σεξουαλικού τύπου περιεχόμενο, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αρχίσουν σεξουαλικές σχέσεις με συνουσία σε σύγκριση με τους έφηβους που παρακολουθούσαν λιγότερα προγράμματα αυτού του τύπου
Η παρακολούθηση τέτοιων προγραμμάτων, ωθούσε τους έφηβους να εισέρχονται πιο γρήγορα σε επόμενα και πιο προχωρημένα στάδια σεξουαλικών δραστηριοτήτων
Από απλά χάδια, η παρακολούθηση προγραμμάτων με περιεχόμενο σεξουαλικού τύπου στην τηλεόραση, είχε σαν αποτέλεσμα να κάνει τους έφηβους να προχωρούν ακόμη και σε δραστηριότητες όπως ο στοματικός έρωτας προτού φτάσουν στη συνουσία
Ένα σημαντικό εύρημα, είναι ότι δεν είναι μόνο το περιεχόμενο με απεικονίσεις ή αναπαραστάσεις που επηρεάζουν τη συμπεριφορά και την αντίληψη των εφήβων για το τι είναι η κανονική σεξουαλική συμπεριφορά. Ακόμη και οι συνομιλίες και τα υπονοούμενα ή αστεία, είχαν ακριβώς ανάλογη επίδραση στην αντίληψη και τη συμπεριφορά των εφήβων σε σχέση με το σεξ.
Οι ερευνητές συμπέραναν, ότι από όλους τους άλλους παράγοντες που εξετάστηκαν και που σχετίζονται με την πρώιμη σεξουαλική συμπεριφορά, όπως η ηλικία, οι φίλοι, οι βαθμοί στο σχολείο και τα προβλήματα συμπεριφοράς, βρέθηκε ότι η παρακολούθηση της τηλεόρασης με περιεχόμενο σχετικό με το σεξ, είχε τη μεγαλύτερη επίδραση στους έφηβους, ωθώντας τους σε προχωρημένες σεξουαλικές σχέσεις.
Βλέπουμε λοιπόν ότι όπως είναι η κατάσταση σήμερα, το πρόβλημα του πρόωρου σεξ, οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και οι ασθένειες που μεταδίδονται από το σεξ δεν πρόκειται να σταματήσουν να απειλούν τους έφηβους.
Πιστεύουμε ότι είναι υποχρέωση της κοινωνίας, να λάβει τα μέτρα εκείνα που θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα. Και ο τρόπος υπάρχει με ενέργειες σε πολλά επίπεδα.
Οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα μπορούσαν να μεταδίδουν λιγότερα προγράμματα με σεξουαλικού τύπου περιεχόμενο είτε αυτό είναι σαφές με απεικονίσεις ή έμμεσο με υπονοούμενα ή ανέκδοτα.
Επίσης οι τηλεοράσεις θα μπορούσαν να μεταδίδουν παραγωγές που δείχνουν τις συνέπειες της αλόγιστης σεξουαλικής συμπεριφοράς, τους κινδύνους που απειλούν τους έφηβους που αρχίζουν πρόωρα σεξουαλικές σχέσεις και να προβάλλουν προγράμματα διαπαιδαγώγησης για μια ορθή σεξουαλική αγωγή των νέων.
Οι γονείς θα μπορούσαν να βοηθήσουν προσπαθώντας να μειώσουν το συνολικό χρόνο παρακολούθησης τηλεόρασης από τα παιδιά τους.
Επίσης σε περιπτώσεις, που αντιλαμβάνονται ότι τα παιδιά τους βλέπουν τέτοιες εκπομπές, πρέπει να έχουν την υπομονή, το θάρρος και τις γνώσεις για να κάθονται με τα παιδιά, να τους εξηγούν και να τους μιλούν για τα θέματα αυτά, προσφέροντας τους έτσι μια ορθή διαπαιδαγώγηση που θα τα προστατεύει τόσο στην εφηβική τους ζωή αλλά και σε όλη τους τη ζωή.
Οι αρμόδιες αρχές των κρατών, δεν πρέπει να παραβλέπουν τα σοβαρά αυτά ζητήματα. Έχουν υποχρέωση να εξετάζουν την κατάσταση, να αναλύουν τις συνέπειες, να επεξεργάζονται και να προωθούν πρωτοποριακές εκστρατείες ενημέρωσης, διαφώτισης και αγωγής των νέων για τα ζητήματα που άπτονται του σεξ.
Τελειώνοντας θέλουμε να τονίσουμε ότι η έρευνα αυτή προσθέτει νέα σημαντικά δεδομένα στις γνώσεις μας που μας επιτρέπουν να πάρουμε αποτελεσματικά μέτρα προστασίας των νέων. Όμως δεν περιλαμβάνονται στοιχεία αναφορικά με τις επιδράσεις του διαδικτύου.
Το διαδίκτυο είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο που βρίσκεται σήμερα στη διάθεση των παιδιών και των εφήβων. Οι επιδράσεις του στη σεξουαλική διαμόρφωση, διαπαιδαγώγηση και συμπεριφορά των παιδιών μπορεί να είναι τεράστια.
Για τους λόγους αυτούς, πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο να γίνουν νέες ανάλογες έρευνες και για τις επιδράσεις του διαδικτύου στη σεξουαλική συμπεριφορά των νέων.
Είναι επίσης απαραίτητο οποιαδήποτε στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος του πρόωρου σεξ στα παιδιά και τους έφηβους, να περιλαμβάνει και το διαδίκτυο.
Διαβάστε πάνω από 9000 ιατρικάω άρθρα και 500 επιστημονικές απόψεις στο HealthOnline.gr