Έμβρυο: Γιατί η κίνηση είναι… υγεία


Τι είναι οι εμβρυϊκές κινήσεις – σκιρτήματα;
Είναι οι κινήσεις-«χτυπήματα» του εμβρύου που αισθάνεται η έγκυος περίπου μετά την 16η εβδομάδα κύησης.

Πώς προκαλούνται αυτές οι κινήσεις του εμβρύου;
Το έμβρυο, μετά την 8η περίπου εβδομάδα κύησης, μετακινείται μέσα στο εσωτερικό της μήτρας. Το μέγεθος του εμβρύου είναι δυσανάλογα μικρό σε σχέση με το μέγεθος της μήτρας στην αρχή της εγκυμοσύνης. Αυτό έχει σαν συνέπεια οι κινήσεις του εμβρύου στην αρχή της εγκυμοσύνης να μη γίνονται αντιληπτές από την έγκυο.

Όσο προχωρά η εγκυμοσύνη, αυξάνεται το μέγεθος του εμβρύου, χωρίς όμως να αυξάνεται ανάλογα το μέγεθος της μήτρας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνεται ο χώρος που έχει στη διάθεσή του το έμβρυο για να κάνει κινήσεις. Έτσι, κάθε φορά που αλλάζει θέση ή γενικά κινείται, τα μέλη του σώματός του έρχονται σε επαφή με το τοίχωμα της μήτρας και αυτό γίνεται αντιληπτό από την έγκυο σαν «χτύπημα», σκίρτημα.

Πόσο συχνά πρέπει να κινείται το έμβρυο;

Το έμβρυο δεν κινείται συνέχεια όλο το 24ωρο. Κάθε έμβρυο έχει συγκεκριμένο ρυθμό και ένταση κινήσεων. Ο ρυθμός και η ένταση των κινήσεων διαφέρουν από έμβρυο σε έμβρυο. Η κάθε έγκυος είναι εξοικειωμένη με τον ρυθμό και την ένταση των κινήσεων του δικού της εμβρύου. Εξυπακούεται ότι σε κυήσεις με περισσότερα από ένα έμβρυα ισχύει το ίδιο. Γεγονότα όπως ορισμένα φαγητά που καταναλώνει η έγκυος, η ακρόαση μουσικής, η αλλαγή της στάσης του σώματος της εγκύου, το χάιδεμα της κοιλιάς, έχουν σαν αποτέλεσμα την κίνηση του εμβρύου.

Σε τι μπορεί να ωφελεί η παρακολούθηση της κινητικότητας – σκιρτημάτων «χτυπημάτων» του εμβρύου από την έγκυο;

Η κινητικότητα του εμβρύου όπως την έχει συνηθίσει η έγκυος είναι μια ένδειξη ότι το έμβρυο είναι καλά. Μείωση ή απουσία του ρυθμού ή και της έντασης της κίνησης του εμβρύου, σε σχέση με τη συνηθισμένη δραστηριότητα, επιβάλλει την άμεση ενημέρωση του θεράποντος ιατρού. Το έμβρυο σε αντιστοιχία με τον άνθρωπο, όταν είναι σε καλή κατάσταση, είναι ενεργό. Αντίθετα, όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, όπως και ο άνθρωπος όταν είναι άρρωστος , προτιμά να μένει ακίνητος, έτσι και το έμβρυο μειώνει τις κινήσεις του, αλλά και την έντασή τους. Ευτυχώς, στις περισσότερες των περιπτώσεων με μειωμένες κινήσεις ή και μείωση έντασης των κινήσεων, δεν διαγιγνώσκεται κάποιο πρόβλημα.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Λεκάκος, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος

ΠΗΓΗ

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ