Νιώθουν τα μέσα σου μόνιμα πείνα; Μάλλον δεν είσαι ο μόνος, αλλά τι πραγματικά συμβαίνει με εσένα τελικά; Πάνε όλα σωστά;
Αν νιώθεις μόνιμα αυτό το κενό της πείνας, που ζητάνε κατιτίς τα μέσα σου για να γλυκαθούν, να ανακουφιστούν, να γεμίσουν, τότε μάλλον κάτι πάει λάθος.
Έχουμε 7 λόγους που μπορεί να συμβαίνει αυτό…
Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να αντέξουν να περάσουν πέντε έως έξι ώρες μεταξύ των γευμάτων, ενώ άλλοι διαμαρτύρονται ότι αισθάνονται πάντα πεινασμένοι. Αν ανήκεις σε εκείνους που πάντα θέλει να τρώει ότι βρει μπροστά του και αναζητάς τους λόγους της πείνας σου, συνέχισε να διαβάζεις.
Η πείνα είναι η φυσική ένδειξη του σώματός σου που σηματοδοτεί την ανάγκη για ενέργεια και τροφή. Η όρεξή σου ελέγχεται από την αλληλεπίδραση μεταξύ των κέντρων πείνας και κορεσμού στον εγκέφαλό σου.
Μέσω ενός σύνθετου δικτύου ορμονών του εντέρου, νευροδιαβιβαστών και του νευρικού σου συστήματος, το στομάχι και το πεπτικό σου σύστημα στέλνουν σήματα στον εγκέφαλό σου για ερμηνεία.
Παρακάτω είναι επτά από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους μπορεί να αισθάνεσαι πεινασμένη όλη την ώρα.
1. Δεν λαμβάνεις αρκετή πρωτεΐνη
Η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων πρωτεΐνης είναι σημαντική για τον έλεγχο της όρεξης.
Η πρωτεΐνη βοηθά στη βελτίωση των επιπέδων κορεσμού σου, αυξάνοντας την παραγωγή ορμονών που σηματοδοτούν την πληρότητα και μειώνουν τα επίπεδα ορμονών που διεγείρουν την πείνα.
2. Τρως πάρα πολλούς ραφιναρισμένους υδατάνθρακες και όχι αρκετές φυτικές ίνες
Εάν επιλέγεις ραφιναρισμένους υδατάνθρακες αντί για υδατάνθρακες ολικής άλεσης που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, είναι πιο πιθανό να αισθάνεσαι πεινασμένη. Οι ραφιναρισμένοι υδατάνθρακες προκαλούν σημαντική αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σου και μια αντίστοιχη απόκριση ινσουλίνης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα – ένα σήμα προς το σώμα που λέει, «Χρειάζομαι περισσότερη τροφή».
3. Δεν τρως αρκετό λίπος
Το λίπος χρειάζεται περισσότερο χρόνο για πέψη από τους υδατάνθρακες και έχει χαμηλότερο χρόνο διέλευσης από το γαστρεντερικό. Διεγείρει επίσης ορισμένες ορμόνες κορεσμού. Αυτό σε κάνει να αισθάνεσαι πλήρης για περισσότερη ώρα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να δοθεί προτεραιότητα στα «καλά» λιπαρά από τα «κακά» λιπαρά.
4. Δεν πίνεις αρκετό νερό
Το αίσθημα της δίψας μπορεί να εκληφθεί ως αίσθημα πείνας. Η ενυδάτωση παίζει βασικό ρόλο στην προώθηση της συνολικής υγείας και έχει τη δυνατότητα να μειώσει την όρεξη όταν η κατανάλωση γίνεται πριν από τα γεύματα. Συνιστάται να πίνεις ένα ή δύο ποτήρια νερό εάν αισθάνεσαι πεινασμένη για να καταλάβεις εάν δεν είσαι μόνο διψασμένη. Στόχος είναι να πίνεις έξι έως οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα.
5. Δεν κοιμάσαι αρκετά
Εάν αισθάνεσαι συνεχώς κουρασμένη και χρειάζεσαι ένα σνακ για να σε ανεβάσει, πιθανότατα δεν ξεκουράζεσαι αρκετά.
Ένας από τους ρόλους του ύπνου είναι να ρυθμίζει την όρεξή σου μέσω της δράσης των ορμονών και των νευροδιαβιβαστών. Ο ύπνος παίζει επίσης ρόλο στη ρύθμιση της λεπτίνης, μιας ορμόνης που προάγει το αίσθημα πληρότητας.
6. Τρως πολύ γρήγορα
Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε πιο γρήγορα έχουν μεγαλύτερη όρεξη και τάση να τρώνε υπερβολικά κατά τη διάρκεια των γευμάτων, σε σύγκριση με εκείνους που τρώνε πιο αργά.
7. Τρως ενώ αποσπάται η προσοχή σου
Εάν έχεις έναν πολυάσχολο τρόπο ζωής, πιθανότατα θα διαπιστώσεις ότι τρως συχνά ενώ αποσπάται η προσοχή σου, για παράδειγμα όταν εργάζεσαι στο laptop σου ή οδηγείς. Αυτοί οι τρόποι οδηγούν στην κατανάλωση περισσότερης τροφής από ό, τι χρειάζεσαι.