Τι να κάνω αν η έφηβη κόρη μου δεν μου ανοίγεται; Δεν είναι ασυνήθιστο για τους εφήβους να απαντούν μονολεκτικά στις ερωτήσεις των γονιών τους
Σε αυτήν την περίπτωση όμως, η δική σας απάντηση θα έπρεπε να είναι ‘χρειάζομαι περισσότερες πληροφορίες’. Τώρα είναι πια σε ηλικία που δεν περιορίζεται στην ασφάλεια του σπιτιού της και βγαίνει έξω με φίλους της.
Οι συνομήλικοι γεφυρώνουν το κενό μεταξύ της εξάρτησης από τους γονείς και του σημείου όπου φτάνουν να γίνουν πλήρως λειτουργικοί ενήλικοι. Και όπως είναι επόμενο, η έφηβη προτιμά να μιλά στους φίλους από ό,τι σε εσάς.
Κάποιοι γονείς δυσκολεύονται υπερβολικά με αυτή τη μεταβατική φάση του εφήβου. Είναι όμως σημαντικό να θυμάστε ότι πρόκειται για μία φάση και ότι το παιδί θα επανέλθει στις συζητήσεις μετά την εφηβεία και αφότου γίνει μία ολοκληρωμένη γυναίκα.
Η δική σας δουλειά είναι να την κρατήσετε ασφαλή, και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γνωρίζετε πού βρίσκεται και με ποιους. Είναι καλό να είστε πιεστική ως προς το πού θα είναι και αν θα είναι ασφαλής με την επιλογή της.
Ξεκαθαρίστε ότι δεν το κάνετε για να την ελέγχετε αλλά επειδή την αγαπάτε και θέλετε να είναι καλά. Επίσης, αποδεχθείτε ότι μπορεί να το κάνει με θυμό και χωρίς να το θέλεις. Αλλά και αυτό είναι κομμάτι της ανάπτυξης.
Τέλος, φροντίστε να θέσετε τα σωστά θεμέλια όταν είστε μαζί. Αν γυρνάει σπίτι και τρώει, καθίστε μαζί της. Μην την βομβαρδίζετε με πληροφορίες και ερωτήσεις, αλλά ανοιχτείτε πρώτα εσείς για τη ζωή σας. Αν την βάλετε μέσα σε αυτά που σας συμβαίνουν, αργά ή γρήγορα θα κάνει το ίδιο.