Γιατί είμαστε πιο χαρούμενοι όταν είμαστε “αποσυνδεδεμένοι”


Πόσες φορές έχουμε πει στον εαυτό μας ότι χρειαζόμαστε ένα μεγάλο διάλειμμα από τη δουλειά και από τις ώρες γραφείου; Πόσοι από μας όμως τολμούν να κάνουν αυτό το μεγάλο διάλειμμα; Και πόσοι από μας αντέχουμε να μείνουμε μακριά από το κινητό και τον υπολογιστή μας έτσι ώστε να ξεκουραστούμε πραγματικά;

Οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα πάσχουμε από κάποια μορφή εξάρτησης που αφορά στην τεχνολογία αλλά δεν το συνειδητοποιούμε. Κι αυτή η εξάρτηση μας κάνει λίγο πολύ δυστυχισμένους.

Μία πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι Αμερικανοί κοιτάζουν το κινητό τους κατά μέσο όρο 52 φορές την ημέρα είτε είναι στο γραφείο είτε σε προσωπικές τους στιγμές. Αυτό, όμως, είναι απλά ο μέσος όρος. Κάποιοι έχουν παραδεχτεί ότι κοιτάζουν το κινητό τους τουλάχιστον 100 φορές τη μέρα. Περνάμε τη ζωή μας κολλημένοι μπροστά από μια οθόνη και ο πραγματικός κόσμος δε μας αφορά πια.

Ως αποτέλεσμα αυτού, πολλοί νέοι σήμερα δεν ονειρεύονται και τόσο πια να γίνουν εκατομμυριούχοι. Οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν απλά να κάνουν ένα blog όπου θα μαγειρεύουν ζυμαρικά κάπου στην Ιταλία από το να εργάζονται για μία μεγάλη εταιρεία, σε κάποιο γραφείο.

Αυτό το φαινόμενο έχει περιγραφεί ως “attention economy”, όπου επικίνδυνα εθιστικά ψηφιακά ερεθίσματα απορροφούν την περιορισμένη προσοχή μας, αφήνοντάς μας κενούς, καμένους στον εγκέφαλο και λιγότερο δημιουργικούς από ποτέ.

Εξάλλου, γιατί να δουλεύουμε περισσότερο και να είμαστε λιγότερο παραγωγικοί για εταιρείες που απολύουν εργαζόμενους αριστερά και δεξιά, όταν μπορούμε να ξεκινήσουμε αυτό που ο marketer Drew Sanocki αποκαλεί “lifestyle business”; Αντί να βγάζουμε πολλά χρήματα τα οποία θα ξοδέψουμε σε ακριβότερα gadgets, πολλοί καταλάβαμε ότι η επένδυση σε εμπειρίες οδηγεί σε μια πιο εκπληκτική ζωή.

Το ν’ αφήσουμε τη δουλειά μας μπορεί να ακούγεται σαν να πάμε ένα μεγάλο βήμα πίσω αντί μπροστά, όμως, είναι σίγουρα η μόνη λύση για να απεξαρτητοποιηθούμε από την τεχνολογία και να έχουμε περισσότερο χρόνο ν’ απολαμβάνουμε τη ζωή μας.

Σήμερα, οι ζωές μας είναι πολύ busy και στη δουλειά οι περισσότεροι είμαστε συνεχώς “καλωδιωμένοι”. Μηνύματα, emails, social media ειδοποιήσεις μας έχουν συνεχώς μ’ ένα κινητό ή πληκτρολόγιο στο χέρι. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους έχουν αναφέρει σε έρευνες ότι νιώθουν διαρκώς κουρασμένοι και αναγκάζονται να κάνουν μία δουλειά με περισσότερες από 40 ώρες τη βδομάδα για να μπορούν να μείνουν στο παζάρι και να έχουν ένα μισθό για να ζήσουν.

Κι όντως έρευνες έχουν δείξει ότι παρόλο που οι εργαζόμενοι δουλεύουν περισσότερο, η παραγωγικότητα είναι πιο χαμηλή από ποτέ. Ευτυχώς, υπάρχει μία μέση λύση μεταξύ του να είμαστε συνεχώς στην πρίζα και του να είμαστε μόνο επαγγελματικά.

Καιρός να επικεντρωθούμε σ’ αυτά που είναι για μας σημαντικά
Αρχικά, δεν είναι ανάγκη να ξεφορτωθείτε εντελώς το κινητό σας αν δεν θέλετε, μιας και το Lifestyle μας δε μας ενθαρρύνει για κάτι τέτοιο. Μπορείτε όμως να κατανοήσετε τους τρόπους με τους οποίους οι εταιρείες τεχνολογίας προσπαθούν να σας αποσπούν συνέχεια την προσοχή και να μαζεύουν όλη τη ζωή σας σ’ ένα κινητό. Αν το κατανοήσετε αυτό, θα είναι μια πολύ καλή αρχή για να μην είστε συνεχώς συνδεδεμένοι τεχνολογικά.

Τα applications που έχουμε στο κινητό για παράδειγμα συνεχώς μας διακόπτουν με ειδοποιήσεις, γι’ αυτό θα ήταν καλό να απενεργοποιήσουμε αυτές που δεν χρειαζόμαστε αλλά μας έκαναν να πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε.

Είναι επίσης, σημαντικό να βάζουμε όρια στη χρήση κινητού. Να βρίσκουμε δηλαδή αυτές τις δυο τρεις ώρες μέσα στη μέρα που δε θα κοιτάξουμε το κινητό για να περάσουμε ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά μας, με φίλους ή τον εαυτό μας. Έτσι θα βρούμε και την ισορροπία μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής. Μπορούμε ακόμη να τολμήσουμε να ζήσουμε και χωρίς wi-fi ειδικά τις μέρες που έχουμε άδεια ή βρισκόμαστε σε διακοπές. Αν τα καταφέρουμε, είναι πραγματικά απελευθερωτικό και αναζωογονητικό.

Αν ακόμη συγκεντρωθούμε σε πράγματα στη δουλειά που πραγματικά πρέπει να γίνουν αντί να το παίζουμε multi-tasking τότε και θα είμαστε πιο αποδοτικοί στη δουλειά μας αλλά θα έχουμε και περισσότερο ελεύθερο χρόνο.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία υπέρ μας
Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία υπέρ μας; Χρησιμοποιώντας απλούστατα τους αυτοματισμούς της. Όπως τα αυτόματα emails ή έτοιμα μηνύματα ή τα προγραμματισμένα posts στα social media. Ή αν μας αρέσει να βγάζουμε συνεχώς φωτογραφίες, να φροντίσουμε να έχουμε ένα πρόγραμμα που θα το κάνει εύκολο να επεξεργαστούμε αυτές τις φωτογραφίες αντί να τρώμε όλη μας την ώρα πάνω από μία οθόνη για ένα post. Υπάρχουν εξάλλου και πιο όμορφοι τρόποι να περνάμε την ώρα μας.

Υπάρχουν βέβαια κι αυτοί οι πιο λίγοι σε αριθμό που κατάφεραν να παρατήσουν τη δουλειά τους ή να κάνουν μία Part time δουλειά για να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα και να βγάζουν και κάποια λεφτά από αυτό όπως είναι επιτυχημένοι bloggers ή instagram influencers. Δεν λέμε ότι είναι ανέφικτο να συμβεί και σε μας, απαιτεί όμως πλήρης αφοσίωση και ένα γερό κονδύλι μέχρι να τα καταφέρουμε.

Less is more
Παρόλο λοιπόν που η τεχνολογία μας κρατάει συνεχώς απασχολημένους, ωστόσο δεν μας γεμίζει. Αντί να μιλάμε συνεχώς μέσα από ένα τσατ μπορούμε να πάμε για έναν καφέ ή μία βόλτα. Υπέροχα πράγματα μπορούν να μας συμβούν αν βγούμε έξω στον κόσμο κι αφήσουμε τον καναπέ και το κινητό στην άκρη. Θα γίνουμε πιο δημιουργικοί, θα κατεβάζουμε πιο πολλές ιδέες και θα γίνουμε και πιο δραστήριοι. Ένα χόμπι ή σπορ που δεν έχει σχέση με τεχνολογία είναι μία πάρα πολύ καλή ιδέα για να νιώσουμε και πάλι ζωντανοί.

Επιμέλεια: Πράξια Αρέστη

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ