Η μητρότητα σου δίνει τα πιο σημαντικά μαθήματα ζωής. Εκτός από την απέραντη αγάπη που δεν ξέρεις ότι έχεις στην καρδιά σου σου μαθαίνει και κάτι ακόμα εξαιρετικά σημαντικό: ότι κάποιες φορές, είναι καλύτερα να μην βγάζεις συμπεράσματα και να μην μιλάς εκ του ασφαλούς- τουλάχιστον πριν κάνεις παιδιά. Ανατρέξετε λίγο στην π.π. (προ παιδιών) εποχή και θυμηθείτε αν τηρήσατε κάτι από αυτά που υποτίθεται ότι θα τηρούσατε όταν θα γινόσαστε μαμά. Το συμπέρασμα είναι ένα ή μάλλον δύο: πρώτον, κάποιες φορές είναι καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς και δεύτερον, όσα ήμασταν σίγουρες ότι αποκλείεται να κάναμε ως μαμάδες, τελικά είναι όλα όσα κάνουμε καθημερινά.
«Όταν κάνω δικά μου παιδιά, αποκλείεται να…»: 5 φορές που η ζωή μας διέψευσε
Το δικό μου το παιδί δεν θα γκρινιάζει ούτε θα κλαίει σε δημόσιους χώρους
Για κάθε γονιό, αυτή η φράση αντιμετωπίζεται ως ανέκδοτο. Τα παιδιά είναι απρόβλεπτα και ειδικά από την ηλικία των 2 μέχρι την ηλικία των 4 ετών, δεν μπορείς πάντα να διαχειρίζεσαι με επιτυχία κάθε κρίση τους. Κάποιες φορές το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να τα αφήσεις να ξεσπάσουν ακόμα κι αν βρίσκεστε σε δημόσιο χώρο, ακόμα κι αν υπάρχουν τριγύρω άγνωστοι που σας κοιτούν με μισό μάτι. Είναι πολύ πιθανό μάλιστα να σκέφτονται «το δικό μου το παιδί δεν θα γκρινιάζει ούτε θα κλαίει σε δημόσιους χώρους». Είναι εξίσου πιθανό όμως σε λίγα χρόνια να βρεθούν στην ίδια ακριβώς θέση με εσάς.
Η τηλεόραση θα μένει πάντα κλειστή
Όταν πήγαινες σε σπίτια φίλων και συγγενών πριν γίνεις μαμά και έβλεπες τα παιδιά τους να κάθονται μπροστά από την τηλεόραση, σχεδόν αυτόματα σκεφτόσουν «εγώ την τηλεόραση θα την έχω κλειστή και τα παιδιά μου δεν θα ξημεροβραδιάζονται μπροστά στην οθόνη». Δεν το έκανες γιατί είχες όρεξη να κατακρίνεις τους άλλους γονείς αλλά γιατί όντως πίστευες ότι θα μπορούσες να απασχολείς τα παιδιά σου δημιουργικά. Ωστόσο, αφού έγινες μαμά, κατάλαβες ότι η τηλεόραση είναι πολλές φορές ο σύμμαχός σου όταν θες να κάνεις δουλειές στο σπίτι, να μιλήσεις για 5 λεπτά στο τηλέφωνο ή να κάνεις ένα γρήγορο ντους- μη νιώθεις τύψεις γι’ αυτό, οι περισσότερες το κάνουμε.
Ποτέ δεν θα φωνάξω στα παιδιά μου, ποτέ!
Ακόμα και όταν ξεστόμιζες αυτή τη φράση, ήξερες ότι έλεγες ψέματα και ότι θα αθετούσες τον λόγο σου. Ξέρεις ότι τα παιδιά είναι παιδιά και πως ακόμα και όταν κάνουν κάτι κακό, χρειάζονται αγάπη και κατανόηση. Είναι φορές όμως που κι εσύ χρειάζεσαι κατανόηση και που, ενώ προσπαθείς να μείνεις ψύχραιμη, δεν τα καταφέρνεις. Το αποτέλεσμα; Ξεσπάς πάνω τους με νεύρα και φωνές και πάντα καταλήγεις να έχεις τύψεις. Κανείς δεν μπορεί να σου εγγυηθεί ότι δεν θα ξαναγίνει, όμως αυτό που μπορείς να κάνεις σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να ζητάς συγγνώμη και να τα παίρνεις μια ζεστή αγκαλιά.
Έτοιμο φαγητό δεν θα μπαίνει στο σπίτι μας
«Θα μαγειρεύω κάθε μέρα τα πιο υγιεινά φαγητά». Ξεκινάς με το σκεπτικό ότι το παιδί σου δεν θα τρώει πίτσες, σουβλάκια, πατατάκια, σοκολάτες, γλυκά κ.ο.κ. Για κάποιο χρονικό διάστημα, καταφέρνεις να τηρήσεις την υπόσχεση που κάποτε είχες δώσει στον εαυτό σου. Μετά όμως η κούραση, οι υποχρεώσεις, ο ελάχιστος χρόνος που έχεις στη διάθεσή σου για μαγείρεμα σε κάνουν να καταφύγεις στην πιτσαρία της γειτονιάς ή να δώσεις στα παιδιά χαρτζιλίκι για να πάρουν τυρόπιτα από το κυλικείο του σχολείου. Απλώς προσπάθησε αυτές οι φορές να αποτελούν εξαίρεση και να μην γίνουν ο κανόνας. Βοηθάει, επίσης, να μαγειρεύεις φαγητό για δύο μέρες- πιστέψτε μας
Δεν θα υποχωρήσω ποτέ όταν προσπαθούν να με «τουμπάρουν»
Έχεις την αίσθηση ότι επειδή εσύ είσαι ο ενήλικας, έχεις πάντα το πάνω χέρι στη σχέση σου με το παιδί. Η ζωή όμως σου αποδεικνύει περίτρανα πως γελάστηκες! Μπορεί τα μικρά μας να φαίνονται αθώα σαν αγγελούδια αλλά όταν θέλουν, θα βρουν τον τρόπο να μας τουμπάρουν για να «περάσουν» το δικό τους. Αυτό που δεν ξέρεις πριν κάνεις παιδιά είναι ότι είναι δύσκολο να ξεφύγεις από τις… γαλιφιές τους γιατί πολύ απλά μπορεί να μην τις καταλάβεις καν. Θυμηθείτε για λίγο αυτά που κάνατε κι εσείς στους γονείς σας όταν ήσαστε παιδιά και θα καταλάβετε τι εννοούμε. Εξάλλου, λένε ότι το μήλο πέφτει κάτω απ’ τη μηλιά!