Στο Ισραήλ την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης


Κυριάκος Μητσοτάκης: Στη σκιά των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, ο πρωθυπουργός αναμένεται να μεταβεί την Πέμπτη στο Ισραήλ. Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα ότι «κλείδωσε» η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ισραήλ, όπου θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπένιαμιν Νετανιάχου.

«Εξετάζεται όντως μια επίσκεψη του πρωθυπουργού. Το σημαντικό είναι να κατανοήσουμε όλοι ότι η Ελλάδα έχει να παίξει ένα ρόλο. Είναι συνομιλητής του Ισραήλ, της ισραηλινής κυβέρνησης», σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Σκέρτσος.

Μιλώντας για την επίσκεψη, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης δήλωσε πως «υπάρχει προετοιμασία σε σχέση με την επίσκεψη».

Στην ανάλυσή του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ παρατήρησε καταρχάς ότι «έχουμε μια στρατηγική σχέση με το Ισραήλ και ταυτόχρονα έχουμε παραδοσιακές σχέσεις, ως χώρα αλλά και ως κυβέρνηση, με τις αραβικές χώρες». Ακολούθως, «είναι λογικό να υπάρχει στενή παρακολούθηση για το τι συμβαίνει εκεί, γιατί επηρεάζει πολλά επίπεδα. Σε κάθε περίπτωση επιθυμούμε και επιδιώκουμε να μην υπάρχει γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή».

Επανέλαβε δε, τη θέση, την οποία διατύπωσε η ελληνική κυβέρνηση από την αρχή της σύρραξης. Ότι, δηλαδή, πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, ως εκ τούτου «το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα στη νόμιμη αυτοάμυνα, ταυτόχρονα όπως αρμόζει στις σύγχρονες δημοκρατίες πρέπει να υπάρξει μέριμνα και ασφάλεια για τους αμάχους». Ζητώντας, επίσης, να υπάρξει προσήλωση στο διεθνές δίκαιο, ο Θ. Κοντογεώργης υπογράμμισε ότι «ο πρωθυπουργός εναρμονισμένος με την ευρωπαϊκή πρακτική, εκφράζει την ανησυχία αλλά και την επιθυμία για γρήγορη αποκλιμάκωση της έντασης», ενώ επεσήμανε το «σταθεροποιητικό ρόλο» που παίζει η χώρα μας στην περιοχή. Και, εν κατακλείδι, «η διεθνής κοινότητα στέκεται πίσω από το Ισραήλ, ταυτόχρονα ασκεί τη λογική πίεση. Για αυτό γίνονται οι διαβουλεύσεις, και επισκέπτεται το Ισραήλ και την Ιορδανία ο Πρόεδρος Μπάιντεν».

Στα θέματα ασφάλειας, αναφέρθηκε στη συνεργασία των ευρωπαϊκών αρχών στα εξωτερικά σύνορα αλλά και στα θέματα εσωτερικής ασφάλειας. Επιπροσθέτως, «είμαστε όλοι σε αυξημένη ετοιμότητα και κάνουμε αυτό που πρέπει προκειμένου να διασφαλίσουμε τους συμπολίτες μας».

Ισχυρές οι σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ

Οι σχέσεις με το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια είναι στενές και υπάρχουν κοινά συμφέροντα σε μια σειρά από τομείς, γεγονός που κάνει την Αθήνα έναν από τους στενούς συνομιλητές της χώρας. Από την αρχή της κρίσης εκφράστηκε η αλληλεγγύη στο Ισραήλ για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαράς και τονίστηκε ότι πρέπει να ζει σε καθεστώς ασφάλειας, όμως η ελληνική πλευρά βάζει πλέον στο τραπέζι την παράλληλη ανάγκη να αποτραπούν με κάθε τρόπο εικόνες θηριωδίας στη Λωρίδα της Γάζας, κάτι που ενέχει τον κίνδυνο άμεσης επέκτασης της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή. «Η απάντηση του Ισραήλ θα πρέπει να σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο», όπως τόνισε στην χθεσινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ο κ. Μητσοτάκης.

Ανησυχία σε δύο μέτωπα -Ανάγκη για στρατηγική συμφωνία Ε.Ε. με Αίγυπτο

Η Ελλάδα δεν κρύβει την μεγάλη ανησυχία που έχει σε δύο μέτωπα: την ασφάλεια από δράσεις μεμονωμένων ατόμων σε ευρωπαϊκό έδαφος όπως προχθές στις Βρυξέλλες και μία νέα μεταναστευτική κρίση στα σύνορα της που θα επηρεάσει σε δεύτερο χρόνο όλη την Ένωση. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε προς τους ομολόγους του την ανάγκη για συντονισμό των υπηρεσιών ασφαλείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο., ενώ τους ενημέρωσε για την επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου. Πέραν του ρόλου που παίζει το Κάιρο στην περιοχή, ως χώρα που συνορεύει με την Λωρίδα της Γάζας, είναι η ύλη μέσω της οποίας πρόσφυγες από την περιοχή θα αναζητήσουν πέρασμα προς την Ευρώπη.

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι λόγω των καλών σχέσεων που διατηρεί η χώρα μας και της προσωπικής σχέσης του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Σίσι μπορεί να υπάρξει συμφωνία για τη διαχείριση αυτών των ροών ώστε να μην δημιουργηθεί μια ισχυρή πίεση στα σύνορα μας, όμως το μέγεθος μιας ανθρωπιστικής κρίσης μπορεί να ξεπεράσει τα όρια και απαιτείται μια συνολική ευρωπαϊκή λύση. Γι΄αυτό ο κ. Μητσοτάκης τόνισε στη Σύνοδο Κορυφής την ανάγκη να προχωρήσει η Ε.Ε. σε μια στρατηγική συμφωνία με την Αίγυπτο.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ