“Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν απαντάει; Μου το παίζει δύσκολος;”
“Ποια είναι η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον εγωισμό και την κακομεταχείριση;”
“Φαίνεται να μην μου δίνει σημασία, αλλά μάλλον το κάνει για να μου τραβήξει την προσοχή.”
Και τις περισσότερες φορές, πρόκειται για συμπεριφορές που δεν έχουν απαραίτητα ένα αυθεντικό μήνυμα αλλά για ενδείξεις αδιαφορίας και κακοποίσης, που καμία σχέση δεν έχουν με την ασφάλεια, την τρυφερότητα, την εμπιστοσύνη και την αγάπη που χαρακτηρίζουν μία σχέση.
Παρακάτω, θα βρεις τα 6 σημάδια που δείχνουν ότι δεν έχεις επιλέξει έναν υγιή σύντροφο:
Δεν γελάς
Δεν υπάρχει χαλαρή και διασκεδαστική ατμόσφαιρα, καθώς τα πράγματα είναι πάντα κάπως σφιγμένα και στημένα, άβολα και ξένα. Δεν νιώθεις άνετα και δεν φέρεσαι αυθόρμητα γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να μην είσαι αρεστή και να δεχτείς κριτική ή και κοροιδία. Με τον τρόπο αυτό, η σχέση και η επαφή μαζι του, δεν είναι μία ευχάριστη και ασφαλής συνθήκη αλλά μία κατάσταση που μοιάζει με μία αναγκαστική και κάπως δυσάρεστη υποχρεώση.
Δεν μιλάει/φέρεται με σεβασμό
Στις συζητήσεις σας, δεν μπορείς να διαφοροποιηθείς από εκείνον. Πιο συγκεκριμένα, είναι δυσάρεστο για την συνέχεια της συνάντησής σας το να έχεις άλλη άποψη ή να μην συμφωνείς, γιατί δεν θα το αφήσει ασχολίαστο. Ο σεβασμός και η ανοχή στην διαφορετικότητα, δεν φαίνεται να είναι ποιότητες που χαρακτηρίζουν την επαφή σας. Τα όρια σου και οι προτιμήσεις σου δεν είναι σεβαστά από εκείνον.
Αδιαφορεί για σένα
Και συμπληρωματκά με το προηγούμενο, φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα όσο θέλει και ονειρεύεται εκείνος. Αισθάνεσαι πως πρέπει να λες συγκεκριμένα πράγματα, να θίγεις συγκεκριμένα θέματα και γενικά χρειάζεται να είσαι σε ένα καλούπι αν θέλεις να ασχολείται μαζί σου, ειδάλλως εισπράτεις αδιαφορία. Δηλαδή, χρειάζεται να αγωνίζεσαι για τον ενδιαφέρον του, μιας και δεν είναι κάτι δεδομένο. Ακόμη και πράξεις του που μπορεί να σε ενοχλούν, όσο και αν του το λες, δεν φαίνεται να κάνει κάτι γιατί “έτσι είμαι και αν σου αρέσω…”.
Δεν μοιράζεστε πρόσωπα και καταστάσεις
Σκέψου πόσα ξέρεις γιατην καθημερινότητά του. Τι πληροφορίες έχεις για εκείνον και πόσες ζητά για εσένα; Για παράδειγμα, αν δεν έχεις γνωρίσει ποτέ τους φίλους του, υπάρχει μεγάλη περίπτωση οι φίλοι του να μην ξέρουν καν την ύπαρξή σου. Σε μία τέτοια εξήγηση, είναι πολύ πιθανό να μην δίνει ιδιαίτερη προσοχή και όταν μιλάς εσύ για τους φίλους ή και την δουλειά σου, για την οικογένειά σου ή και το που θες να πας διακοπές το καλοκαίρι. Σαν να υπάρχει ένας τοίχος ανάμεσά σας που να εμποδίζει τις πληροφορίες.
Δεν υπάρχει εξέλιξη – ατομικά αλλά και στη σχέση
Αν δεν υπάρχει ενδιαφέρον, κατανόηση και υποστήριξη για την πρόοδο σου, για την υγεία σου, για την δουλειά σου, δηλαδή για πολύ ουσιαστικά και θεμελιώδη σημεία της ζωής σου, λείπει ένα κεντρικό στήριγμα από την σχέση σας.
Αυτό που έχει σημασία μετά από όλα τα παραπάνω, είναι ο λόγος που επιλέγεις να είσαι με αυτόν τον άνθρωπο, ο λόγος που σε κρατά σε μία σχέση που δεν είναι φροντίδα και αγάπη για εσένα. Οπότε, ανεξάρτητα με το πόσο θα τον κατηγορήσεις, είναι πολύ σημαντικό να βρεις και το τι σε κάνει να μένεις μαζί του.
Aπό την Αγγελική Τζάνου, BSc Ψυχολογία – MSc Ψυχολογία Υγείας, Γνωσιακή- Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία – Sex Therapy