Ισραήλ: Τελειώνουν τα καύσιμα στα νοσοκομεία της Γάζας, περιθάλπουν τραυματίες στο πάτωμα


Ισραήλ:  Δεν ήταν οι αντίξοες καιρικές συνθήκες ο λόγος της αναβολής της προβλεπόμενης ευρείας κλίμακας χερσαίας επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, δήλωσε εκπρόσωπός του στη γερμανική τηλεόραση.

«Όχι, επ’ ουδενί», διαβεβαίωσε ο Άριε Σαρούζ Σαλικάρ, εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, το δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD. Υποστήριξε πως ένας από τους βασικούς λόγους ήταν να επιτραπεί να διαφύγουν περισσότεροι Παλαιστίνιοι προς νότο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, η χερσαία επιχείρηση σχεδιαζόταν να αρχίσει το Σαββατοκύριακο στον θύλακα, αλλά αναβλήθηκε λόγω του συννεφιασμένου ουρανού που συνεπαγόταν κακή ορατότητα για τους χειριστές μαχητικών αεροσκαφών και drones που θα παρείχαν αεροπορική κάλυψη.

Ο κ. Σαλικάρ εξάλλου κάλεσε να ασκηθεί πίεση στην Αίγυπτο να υποσχεθεί παλαιστίνιους πρόσφυγες ανοίγοντας τα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. “Δεν μας ενδιαφέρει να βλάψουμε αθώους, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους. Μας ενδιαφέρει να καταστρέψουμε τη Χαμάς, να την τιμωρήσουμε για την επίθεσή της το περασμένο Σάββατο”.

Η εξάλειψή της είναι μεγάλος και δύσκολος στόχος, αναγνώρισε. Παρέπεμψε στις ενέργειες του Ισραήλ μετά την επίθεση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972, διαμηνύοντας πως όλοι οι υπεύθυνοι, στην προκειμένη περίπτωση η ηγεσία της Χαμάς, θα τιμωρηθούν.

Ισραήλ: Εφιαλτική νύχτα για τους πολιορκημένους στη Γάζα εν όψει της χερσαίας εισβολής

Άλλη μια εφιαλτική νύχτα πέρασαν οι πολιορκημένοι στη Γάζα την ώρα που το Ισραήλ ετοιμάζεται να εισβάλει στη Λωρίδα, όπως έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα πράξει παρά τις σφοδρές αντιδράσεις, μετά την επίθεση της Χαμάς το Σάββατο 7 Οκτωβρίου.

Οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν και την περασμένη νύχτα, ενώ όπως προειδοποιούν διεθνείς οργανισμοί τα καύσιμα, το νερό και τα τρόφιμα τελειώνουν στη Γάζα, με τα νοσοκομεία να υπολειτουργούν.

Το Ισραήλ έχει να αντιμετωπίσει διεθνείς αντιδράσεις για τον ασφυκτικό αποκλεισμό της Γάζας, ακόμα και από συμμάχους του, ενώ το Ιράν προειδοποιεί ότι ο πόλεμος μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα μέτωπα.

Μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις του Ισραήλ και μαχητές της Χεζμπολάχ διεξάγονταν την Κυριακή στο βόρειο Ισραήλ, με το Τελ Αβίβ να δημιουργεί «νεκρή ζώνη» τεσσάρων χιλιομέτρων στα σύνορα με τον Λίβανο.

Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι σκότωσε δύο ακόμα διοικητές της Χαμάς

Δύο ακόμα διοικητές της Χαμάς υποστηρίζει ότι σκότωσε ο ισραηλινός στρατός, σύμφωνα με αναφορές διεθνών ΜΜΕ.

Η Αυστραλία απομακρύνει όσους πολίτες της το επιθυμούν από το Ισραήλ

Άλλοι 255 Αυστραλοί απομακρύνθηκαν από το Ισραήλ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ρίτσαρντ Μάρλις, υπουργού Άμυνας και υπηρεσιακού πρωθυπουργού στην Αυστραλία.

Associated Press: Σκέφτεται να ταξιδέψει στο Ισραήλ ο Μπάιντεν

Το Associated Press γράφει ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο ενός ταξιδιού στο Ισραήλ τις επόμενες ημέρες, αλλά αυτό δεν έχει οριστικοποιηθεί, δήλωσε την Κυριακή ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτή η επιλογή θα αποτελούσε μια ισχυρή κίνηση συμβολισμού ότι οι ΗΠΑ είναι δίπλα στο Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς.

Ισραήλ: Τα καύσιμα στα νοσοκομεία της Γάζας θα εξαντληθούν σε 24 ώρες

«Το ιατρικό προσωπικό περιθάλπει τους τραυματίες στο έδαφος. Κυριολεκτικά στο έδαφος», τονίζει σε ρεπορτάζ του για τη Γάζα το Middle East Eye.

 

 

Τα αποθέματα καυσίμων σε όλα τα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας προβλέπεται πως θα διαρκέσουν για μόλις 24 ώρες ακόμη, προειδοποιεί το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών. “Η αναστολή λειτουργίας των εφεδρικών γεννητριών θα έθετε τη ζωή χιλιάδων ασθενών σε κίνδυνο”, τονίζει σε ανακοίνωσή του το OCHA.

ΠΟΥ προς Χαμάς: Αφήστε ελεύθερους τους αμάχους ομήρους

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους κάλεσε χθες Κυριακή τη Χαμάς να απελευθερώσει τους ισραηλινούς “αμάχους ομήρους”, δηλώνοντας ταυτόχρονα “πολύ ανήσυχος” για τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς που πλήττουν “παλαιστίνιους αμάχους” στη Λωρίδα της Γάζας.

“Ο ΠΟΥ απευθύνει έκκληση στη Χαμάς να αφήσει ελεύθερους τους αμάχους ομήρους”, είπε ο κ. Τέντρος, χαρακτηρίζοντας τις επιθέσεις του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος εναντίον του Ισραήλ “αδικαιολόγητες”, “φρικιαστικές”, “βάρβαρες” και “καταδικαστέες”.

Πρόσθεσε πως είναι “πολύ ανήσυχος για τις ισραηλινές επιθέσεις που πλήττουν παλαιστινίους αμάχους”. “Αθώοι άμαχοι και παιδιά πληρώνουν το τίμημα”, ανέφερε από τη Μανίλα.

Ο ΠΟΥ “συνεχίζει να καλεί το Ισραήλ να τηρήσει τις υποχρεώσεις του βάσει του διεθνούς δικαίου για την προστασία των αμάχων και των υποδομών υγείας”, ανέφερε. Το να διατάσσεται “1,1 εκατ. άνθρωποι να πάνε από τον βορρά στον νότο σε τόσο βραχύ χρονικό διάστημα θα προκαλέσει ανθρωπιστική τραγωδία”, τόνισε ακόμα ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον 155 άνθρωποι απήχθησαν από τη Χαμάς, κατά τους πιο πρόσφατους αριθμούς των αρχών του Ισραήλ, που ανακοίνωσαν ότι ο στρατός βρήκε στις πρώτες του χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα “πτώματα” ομήρων. Η Χαμάς ανέφερε πως 22 όμηροι σκοτώθηκαν σε ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ