Καταπατούν τα πάντα για να περάσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών
«Αφού πήραμε ψήφο εμπιστοσύνης, πάμε να τρέξουμε τώρα για να τελειώνει και το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών».
Αυτή είναι φράση που είπε κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης αμέσως μετά τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Αυτό ακριβώς συμβαίνει από το πρωί της Πέμπτης (17/01). Το κυβερνητικό επιτελείο παλεύει κυριολεκτικά για να παρακάμψει κάθε εμπόδιο και να φτάσει άμεσα προς κύρωση στην Ολομέλεια η κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών.
Τα πράγματα, όμως, δεν είναι τόσο… δεδομένα όσο ήταν για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης καθώς, η κυβέρνηση φαίνεται να κινείται οριακά προς την εξασφάλιση των 151 βουλευτών για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα φέρει τη Συμφωνία των Πρεσπών προς έγκριση στην ελληνική Βουλή άμεσα, ίσως και την Παρασκευή στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, ενώ η ψηφοφορία στην Ολομέλεια αναμένεται να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.
Ωστόσο, το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση είναι η υπερψήφιση της Συμφωνίας όχι από την Ολομέλεια, αλλά από την Επιτροπή, στην οποία μετά το διαζύγιο με τους ΑΝΕΛ, δεν διαθέτει πλειοψηφία.
Αυτό που επιχειρείται να συμβεί στην Βουλή προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να καταφέρει να περάσει την Συμφωνία των Πρεσπών δεν έχει προηγούμενο.
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έχει δώσει εντολή στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, να… μαγειρέψει τις διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής προκειμένου να προκύψει πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ στις κοινοβουλευτικές επιτροπές.
Αυτές τις ώρες οι παρασκηνιακές διεργασίες τρέχουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βούτσης αναζητεί τρόπο να αυξήσει κατά ένα μέλος την Επιτροπή και κοιτάζει προς την πλευρά των ανεξάρτητων βουλευτών. Αυτό όμως, σκοντάφτει στην άρνηση κυρίως της ΝΔ, η οποία λέει ότι δεν μπορεί στην Επιτροπή οι ανεξάρτητοι να εκπροσωπούνται από δύο βουλευτές.
Στο άρθρο 31 παράγραφο 5 του Κανονισμού αναφέρεται:
«Για να εξασφαλίζεται η συμμετοχή όλων των Boυλευτών και να διατηρείται η κατ’ αναλoγία εκπρoσώπηση όλων των Koινoβoυλευτικών Oμάδων στις επιτρoπές μπoρεί να αυξoμειώνεται o αριθμός των μελών κάθε επιτρoπής με απόφαση τoυ Πρoέδρoυ της Boυλής, χωρίς να θίγεται, σε κάθε επιτροπή, η απόλυτη πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή».
Τι σημαίνει αυτό; Πως ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος φυσικά δεν διαθέτει την πλειοψηφία στην Βουλή, αφού έχει 145 έδρες, δεν μπορεί να έχει και πλειοψηφία στις επιτροπές από την στιγμή που δεν συνεργάζονται πλέον με τους ΑΝΕΛ.
Η επιτροπή απαρτίζεται από 55 μέλη. Από αυτούς οι 27 είναι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι υπόλοιποι 28 προέρχονται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους ανεξάρτητους βουλευτές.
Άρα, λείπει στον ΣΥΡΙΖΑ μια ψήφος.
Στην επιτροπή το Ποτάμι εκπροσωπείται από τον Σπύρο Δανέλλη αλλά από την στιγμή που έχει διαγραφεί, το κόμμα έχει δικαίωμα να τον αντικαταστήσει. Αν καταψηφίσει ο εκπρόσωπος του Ποταμιού ή δηλώσει «παρών», η συμφωνία δεν περνά.
Αυτό που σχεδιάζει η κυβέρνηση είναι ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης να επικαλεστεί την δεδηλωμένη της κυβέρνησης και να ζητήσει να εκφραστεί η κυβερνητική πλειοψηφία στην Επιτροπή, βάζοντας περισσότερους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή και με αυτόν τον τρόπο να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών.
Εξετάζεται επίσης και το ενδεχόμενο να μην περάσει η Συμφωνία από Επιτροπή και να κληθεί απευθείας η Ολομέλεια να αποφασίσει.
Πρόκειται σαφέστατα για καταφανή καταπάτηση του Κανονισμού της Βουλής.
Φαίνεται προφανώς πως η έννοια της Δημοκρατίας χρησιμοποιείται α λα καρτ από την κυβέρνηση της Αριστεράς (;).