Πλάνα από τη δοκιμαστική καθέλκυση της πρώτης φρεγάτας Belh@rra με την ονομασία «Κίμων» δόθηκαν στη δημοσιότητα από την ιστοσελίδα Naval News. Στις 4 Οκτωβρίου η επίσημη καθέλκυση παρουσία Ελλήνων και Γάλλων αξιωματούχων.
Μετά τις πρώτες εικόνες, ήρθε η στιγμή και για το πρώτο βίντεο της φρεγάτας «Κίμων» που έπεσε στα νερά της Λοριάν έξω από τα ναυπηγεία της Naval Group, καθώς είναι απόλυτα έτοιμη πλέον για να περάσει στα χέρια του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας. Η ιστοσελίδα Naval News έφερε στη δημοσιότητα το βίντεο με την εντυπωσιακή φρεγάτα Belh@rra να είναι ντυμένη στα γαλανόλευκα και να ετοιμάζεται για την επίσημη καθέλκυση που θα γίνει στις 4 Οκτωβρίου.
Σε αυτή θα δώσει το «παρών» ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, αλλά και αρκετοί ακόμα Έλληνες και Γάλλοι αξιωματούχοι. Θυμίζουμε πως η Ελλάδα από το 2022 έχει υπογράψει τη συμφωνία για την απόκτηση τριών φρεγατών FDI, με τη φρεγάτα «Κίμων» να είναι η πρώτη που θα παραδοθεί στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Το νέο πλοίο θα είναι το πρώτο νέο μεγάλο μαχητικό επιφανείας μετά από 25 χρόνια όταν τέθηκε σε λειτουργία η φρεγάτα «Σαλαμίς», η τελευταία τύπου Hydra (MEKO 200HN). Η φρεγάτα «Κίμων» θα τεθεί σε λειτουργία το 2025 και θα σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας εποχής για τις ναυτικές δυνατότητες της Ελλάδας καθώς αρκετά χαρακτηριστικά της νέας φρεγάτας εισάγονται για πρώτη φορά στο Πολεμικό Ναυτικό.
Ωστόσο, η πιο κρίσιμη προσθήκη που θα εισαγάγει η νέα φρεγάτα στον στόλο είναι η ενσωμάτωση του συστήματος ASTER 30 SAM σε συνδυασμό με το ραντάρ SEAFIRE αιχμής. Διαθέτοντας μια σειρά από υπερσύγχρονους αισθητήρες και όπλα ικανά να διευκολύνουν ένα ευρύ φάσμα σύγχρονων ναυτικών επιχειρήσεων, το FDI HN θα είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πιο ισχυρούς μαχητές επιφάνειας στην κατηγορία του και ένα από τα πιο εξελιγμένα σχέδια σε παγκόσμια κλίμακα.
Συγκεντρώνοντας τις καλύτερες ναυτικές τεχνολογίες σε μια συμπαγή πλατφόρμα, η FDI HN 4.550 τόνων είναι μια ισχυρή, πολλαπλών χρήσεων και καινοτόμα φρεγάτα με τους υψηλότερους βαθμούς αυτοματισμού και ελέγχου, σχεδιασμένη να ανταποκρίνεται στην εξέλιξη των απειλών.