Κάθε εποχή προσφέρει διαφορετικές ευκαιρίες φωτογράφησης. Το φθινόπωρο με το μαλακό φως και τα ιδιαίτερα χρώματα στη φύση έχει τη δική του μαγεία!
Από εποχή σε εποχή σαν φωτογράφος κυνηγάς διαφορετικά θέματα και οι φωτογραφίες έχουν άλλη αισθητική. Με σύντροφο την φωτογραφική σου μηχανή το φθινόπωρο προσφέρεται για μεγάλες βόλτες, ειδικά στη φύση όπου σε περιμένει μια χρωματική πανδαισία. Τα φύλλα αλλάζουν χρώματα και το ίδιο σημείο μπορεί να σου προσφέρει τελείως άλλη εικόνα κάποιες μέρες μετά. Ο ήλιος είναι λιγότερο έντονος και η συχνή συννεφιά διαχέει το φως δημιουργώντας πιο ονειρικά τοπία. Πάρε την camera σου και διάβασε τις συμβουλές μας για κορυφαίες φωτογραφίες αυτό το φθινόπωρο!
1.Αξιοποιήσε την «χρυσή» ώρα
Αυτή η συμβουλή είναι βασική για κάθε εποχή και για πολλά είδη φωτογραφίας. Τόσο για τοπία όσο και για πορτρέτα. Η χρυσή ώρα είναι το διάστημα πριν και κατά την διάρκεια της ανατολής και της δύσης του ηλίου. Η διάρκεια της εξαρτάται από την εποχή αλλά και από το που βρισκόμαστε. Το πλεονέκτημα της χρυσής ώρας για ένα φωτογράφο είναι ότι έχει έντονες χρωματικές αλλαγές του φωτός και σταδιακή αλλαγή έντασης. Κάνοντας τις λήψεις με το φως της χρυσής ώρας θα πετύχεις πιο αιθέριους φωτισμούς και χρωματισμούς. Ειδικά αν συνδυάσεις τις αλλαγές του φωτός με τα τοπία και τα χρώματα τους θα πετύχεις μοναδικές εικόνες.
2.Προετοιμάσου να «κουραστείς»
Ή για να το πούμε διαφορετικά «ρίξε χιλιόμετρα». Η φωτογραφία τοπίου απαιτεί να αποφύγεις τον κόσμο και να κινηθείς έξω από τα αστικά κέντρα. Σε συνδυασμό με την προηγούμενη συμβουλή, πρέπει να ξυπνήσεις νωρίς και να έχεις προγραμματίσει που θα πας και να περπατήσεις αρκετά για να βρεις τα κατάλληλα σημεία. Συμπληρωματικά φρόντισε να σημειώνεις τα σημεία που έχεις βρεθεί και να προγραμματίσεις να τα επισκεφθείς ξανά. Το φθινόπωρο χαρακτηρίζεται από αλλαγές φυλλωμάτων και χρωμάτων και έτσι το ίδιο σημείο άλλη μέρα θα σου δώσεις εντελώς διαφορετικές εικόνες. Η φωτογραφία τοπίου και φύσης είναι εξαιρετική τα θέματα σου προσφέρονται για να δοκιμάσεις πολλές διαφορετικές λήψεις αλλά το σωστό κάδρο απαιτεί τον κόπο σου για να το βρεις!
3.Προετοίμάσου να λερωθείς.
Ναι μιλάμε σοβαρά. Το φθινόπωρο έχει υγρασία, βροχές και λάσπες. Φρόντισε η μηχανή σου να είναι προστατευμένη από τα νερά και την υγρασία, αλλά τα δικά σου ρούχα να τα θεωρείς αναλώσιμα! Ειδικά αν ασχολείσαι με macro φωτογραφία για λεπτομέρειες του φυσικού τοπίου να είσαι έτοιμος να κυλιστείς στο έδαφος είτε είναι στεγνό είτε όχι. Επίσης σίγουρα θα βρεις σημεία πιο δυσπρόσιτα και δέντρα στα οποία θα θελήσεις να σκαρφαλώσεις. Η φθινοπωρινή φωτογράφηση μοιάζει πολύ με hiking. Θέλει τα σωστά ρούχα και να ην φοβάσαι να λερωθείς!
4.Αξιοποιήσε την κατεύθυνση του φωτός.
Σε συνθήκες στούντιο ελέγχουμε εμείς πλήρως το φως, στην φύση πρέπει να δουλεύουμε με αυτό όπως μας το παρέχει η φύση. Το φθινόπωρο έχει λιγότερο έντονο φως από το καλοκαίρι και συχνά είναι πιο διάχυτο λόγω της συννεφιάς αλλά και πάλι πρέπει να θυμάσαι τις βασικές διαφορές στην κατεύθυνση του φωτός.
Εμπρόσθιο Φως
Το φως είναι στην πλάτη σου και φωτίζει προς τη μεριά της λήψης σου. Με αυτό τον τρόπο έχεις εικόνες φυσικές με λιγότερες σκιές. Το μειονέκτημα αυτού του φωτισμού είναι ότι η αίσθηση του βάθους συχνά χάνεται.
Πλαϊνό Φως
Το φως έρχεται από τα δεξιά ή αριστερά του θέματος σου. Πετυχαίνεις και σωστές χρωματικές αποδόσεις αλλά επιπλέον έχεις και σκιές που ενισχύουν την αίσθηση του βάθους στην εικόνα σου και προσφέρουν πιο δραματικές εικόνες.
Οπίσθιο Φως
Το φως βρίσκεται πίσω από το θέμα σου και μπροστά από τον φακό σου. Με αυτή την συνθήκη έχουμε μεγάλο εύρος αντίθεσης και οι εικόνες μας είναι πιο δραματικές. Ειδικά σε συνθήκες φθινοπωρινού τοπίου που το φως περνάει διαφορετικά από τα φύλλα ανάλογα το χρώμα τους μπορείς να πετύχεις απίστευτες εικόνες.
5.Επιλογή Φακού
Στην φωτογραφία τοπίου η σταθερή επιλογή είναι οι ευρυγώνιοι φακοί ή κλασσικός «νορμάλ» φακός των 50mm. Ο νορμάλ φακός καταγραφεί την πραγματικότητα όπως περίπου και τα μάτια μας, προσφέροντας φυσικές και ρεαλιστικές εικόνες. Οι ευρυγώνιοι φακοί στα 20, 28 και 35 mm για παράδειγμα καταγράφουν μεγαλύτερο πεδίο θέασης που είναι χρήσιμο για φωτογραφίες τοπίου. Μην αφήσεις όμως τον τηλεφακό σου σπίτι! Οι τηλεφακοί σου επιτρέπουν να εστιάσεις σε λεπτομέρειες και σε σημεία που ίσως δεν έχεις πρόσβαση. Η προοπτική με ένα τηλεφακό είναι διαφορετική αλλά σίγουρα ενδιαφέρουσα. Επίσης πειραματίσου με φακούς macro που σου επιτρέπουν να κάνεις λήψεις λεπτομερειών από πολύ κοντά. Οι λεπτομέρειες που θα δεις στα φυτά και στο έδαφος ε τη χρήση macro φακού θα σε εντυπωσιάσουν.
6.Φύση και Κάδρο
Το σωστό κάδρο είναι ουσία της τέλειας φωτογραφίας. Η λήψη στην φύση έχει πολλά να σου προσφέρει. Έχε τα μάτια σου ανοικτά για συνθήκες που δημιουργούν φυσικά πλαίσια. Λάβε υπόψιν σου τις θέσεις των δέντρων και των κλαδιών, τα φυσικά ανοίγματα και ενσωμάτωσε τα στο κάδρο σου. Μην φοβάσαι να πειραματιστείς και με περίεργες γωνίες λήψεις από το έδαφος, σου είπαμε ήδη να είσαι έτοιμος να λερωθείς!
7.Αξιοποιήσε το white balance
Η σωστή ισορροπία λευκού είναι κρίσιμη για λήψεις με τεχνητό φως που πρέπει να διασφαλίσεις τη σωστή χρωματική απόδοση. Φυσικά και στις λήψεις στην φύση αλλάζουμε ρύθμιση ανάμεσα στο έντονο φως και τη συννεφιά για φυσικά χρώματα. Η καλλιτεχνική φωτογραφία φύσης όμως επιτρέπει αρκετό πειραματισμό. Αλλάζοντας λίγο ή πολύ τις ρυθμίσεις σου μπορείς να πετύχεις διαφορετικούς κορεσμούς χρώματος. Μπορείς να κάνεις το ίδιο τοπίο να μοιάζει κρύο και αφιλόξενο ή ζεστό και ασφαλές! Άσε το auto white balance κλειστό και πειραματίσου.
8.Πάρε Τρίποδο
Bonus συμβουλή! Μπορεί τ τρίποδο να σου μοιάζει σαν περιττό βάρος στην εξόρμηση σου στην φύση αλλά θα σε βοηθήσει να πειραματιστείς με long exposure λήψεις και την δημιουργία δικών σου πανοραμάτων!