Φουντώνει η εσωκομματικη αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του κόμματος.
Βαθαίνει το ρήγμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος. Μετά τον Πάνο Σκουρλέτη, τον Στέφανο Τζουμάκα, τον Στέλιο Κούλογλου, τη σκυτάλη πήρε ο Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος είχε οξεία αντιπαράθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τον Παύλο Πολάκη.
Μετά τις αναρτήσεις του το πιθανότερο είναι να απομακρυνθεί από το κόμμα, ενώ εκτιμάται πως θα έρθουν και άλλες αποχωρήσεις.
Ο Γιάννης Τσακνάκης, πρώην μέλος της Νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ του νομού Λάρισας, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την αποχώρησή του από το κόμμα.
«Είναι αληθές ότι δήλωσα ότι δεν μπορώ ούτε μία ώρα στον ΣΥΡΙΖΑ με τον Κασσελάκη πρόεδρο. Η εκλογή του κ. Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ σηματοδοτεί το τέλος μίας ολόκληρης μακρόχρονης πορείας για τον ΣΥΡΙΖΑ που ήταν επώδυνη. Όλα τα χρόνια στον ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε μια διαπάλη για τις αρχές και τις αξίες που θα πορεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή τη στιγμή η εκλογή του κ. Κασσελάκη σηματοδοτεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φεύγει τελείως από την Αριστερά και μετακινείται όχι απλά στη σοσιαλδημοκρατία αλλά στο δεξί άκρο της σοσιαλδημοκρατίας. Ένα κομμάτι μελών και στελεχών που συμπορευτήκαν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και είχαν δει ως αναγκαιότητα την κυβερνώσα Αριστερά από εδώ και στο εξής δεν μπορούμε να πορευτούμε μαζί», είπε αρχικά ο κ. Τσακνάκης.
«Έχουν ψηφίσει μέλη και ψηφοφόροι άλλων κομμάτων για πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ»
«Επειδή νομίζω ότι οι λέξεις πολλές φορές χάνουν το νόημά τους, όλο το προηγούμενο διάστημα, οποιοσδήποτε έκανε κριτική σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο έγινε η λεγόμενη διεύρυνση, βρέθηκε στο στόχαστρο. Τελικά όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 1 εκατ. ψηφοφόρους αυτό είναι συρρίκνωση ή διεύρυνση; Όλα αυτά που διαμηνύει ο κ. Κασσελάκης πιστεύετε ότι έχουν σχέση με την Αριστερά; Εγώ και πολλοί άλλοι δεν το πιστεύουμε αυτό», πρόσθεσε.
Για το γεγονός ότι ο κ. Κασσελάκης έφερε νέους ακόλουθους στο κόμμα, ο κ. Τσακνάκης επεσήμανε ότι, «έχουμε μία κατ’ επίφαση δημοκρατική διαδικασία κατά τη γνώμη μου. Είχαμε τραγελαφικές καταστάσεις, υπήρχαν μέλη που έρχονταν και γράφονταν στο κόμμα, ψήφιζαν και μετά έλεγαν ότι δεν επιθυμούμε να είμαστε πλέον μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν ψηφίσει μέλη και ψηφοφόροι άλλων κομμάτων για πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ».
Δεν πρέπει η κυβερνώσα Αριστερά να είναι ένα ανοιχτό κόμμα;
Σύμφωνα με τον κ. Τσακνάκη, «κατά τη γνώμη μου ο πρόεδρος του κόμματος πρέπει να εκλέγεται από τα μέλη του κόμματος. Όλα είναι θέμα συσχετισμού. Το θέμα είναι να βγεις στην κυβέρνηση και να κάνεις κάτι για τον λαό. Έχουμε εγώ και πολλοί άλλοι σοβαρές επιφυλάξεις γι’ αυτό. Το ότι μπήκε ξαφνικά έτσι ένας άνθρωπος είναι από μόνο του ένα πρόβλημα που θα έπρεπε να απασχολεί όλους όσοι ψήφισαν τον κ. Κασσελάκη. Όταν ψηφίζεις για αρχηγό του κόμματος κάποιάν που δεν ξέρεις και τι πρόγραμμα έχει, τότε πας στα τυφλά».
Και συμπλήρωσε: «Δεν είμαι διατεθειμένος να δικαιολογούμαι ούτε να υποστώ οποιαδήποτε τοποθέτηση για ανύπαρκτα κρατίδια και άλλα τέτοια που ειπωθήκαν, εκτιμώ ότι θα φύγουν και άλλες αποχωρήσεις, κάποιες πιο έντονες και κάποιες πιο σιωπηλές. Η κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ δεν νομίζω ότι μπορεί να προχωρήσει για πολύ καιρό μαζί ένα τελείως διαφορετικό κομμάτι με διαφορετικές πολιτικές, με ένα άλλο κόμματι. Ξέρω ότι υπήρξαν και άλλες αποχωρήσεις από το κόμμα».
Τα πρώτα δείγματα γραφής σχετικά με το ποιοι θα αποτελούν την ηγετική ομάδα έδωσε με το «καλησπέρα» ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.
Από το πρωί της Δευτέρας ξεκίνησε μπαράζ επαφών με στελέχη που θα αξιοποιήσει προκειμένου να αρχίσει να λειτουργεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην νέα εποχή μετά την εκλογή του. Με τις επιλογές σε πρόσωπα, αποκαλύπτει και τις διαθέσεις του. Την «ισχυρή τριάδα» δίπλα στον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν οι Νίκος Παππάς, Ευάγγελος Αποστολάκης και Παύλος Πολάκης.
ΣΥΡΙΖΑ – Ο Νίκος Παππάς
Στον επινίκειο λόγο του, έξω από την Κουμουνδούρου το βράδυ της Κυριακής, ο Στέφανος Κασσελάκης το πρώτο «ευχαριστώ» που είπε σε πρόσωπο, ήταν στον Νίκο Παππά και τον κάλεσε δίπλα του στην εξέδρα από την οποία απηύθυνε την ομιλία του.
Ασφαλώς το μήνυμα δεν ήταν τυχαίο: Χωρίς την συμφωνία με τον Νίκο Παππά, μετά τον πρώτο γύρο, ίσως το αποτέλεσμα να ήταν διαφορετικό χθες το βράδυ καθώς το ποσοστό 8,67% που πήρε ο Ν. Παππάς (πάνω από 12.000 ψήφοι) μεταφέρθηκε στον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και έγειρε καθοριστικά την πλάστιγγα.
Ο Ευάγγελος Αποστολάκης
Ο ναύαρχος, πρώην υπουργός Άμυνας, που παραλίγο να ορκιστεί υπουργός Πολιτικής Προστασίας το 2021 στον ανασχηματισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη (με τον οποίο είχε συμφωνήσει), αλλά υπαναχώρησε μετά τις πιέσεις Τσίπρα και νυν βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, στήριξε τον Στέφανο Κασσελάκη νωρίς. Αρχικά είχε ταχθεί υπέρ της Έφης Αχτσιόγλου, ωστόσο μόλις ενέσκηψε η υποψηφιότητα Κασσελάκη, έσπευσε να την υποστηρίξει δημοσίως. Όχι μόνο πήγε τον κ. Κασσελάκη με το φουσκωτό του στην Μακρόνησο για εκείνο το βίντεο που τόση αναταραχή έφερε στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τον στήριξε στη διαμάχη με την Αχτσιόγλου, ακόμη και στη γκάφα με το «κρατίδιο» μη διστάζοντας να «αδειάσει» και τον Αλέξη Τσίπρα. Ακόμη και διαφωνώντας με την πρόταση του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας.
Ο κ. Αποστολάκης βρίσκεται παντού δίπλα στον Στ. Κασσελάκη: Από την Κουμουνδούρου μέχρι τη Βουλή και την συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα. Σήμερα, δήλωσε δικαιωμένος από την επιλογή του, ωστόσο έστειλε σαφή «απειλητικά» μηνύματα προς όσους σκέφτονται να ασκήσουν εσωκομματική αντιπολίτευση: «Αλλάζει το σκηνικό. Πολλά πράγματα πρέπει να αλλάξουν στον ΣΥΡΙΖΑ και θα αλλάξουν. Θα λειτουργεί σαν κόμμα. Ούτε τάσεις, ούτε φατρίες, ούτε επαναστάσεις, ούτε εσωτερική αντιπολίτευση. Όποιος είναι δίπλα σε αυτές τις θέσεις, όποιος θέλει να βοηθήσει, εδώ υπάρχει πεδίο να προχωρήσουμε. Όποιος δεν θέλει, ας κάτσει στην άκρη», διεμήνυσε. Δεν είναι τυχαίο ότι πριν τις εκλογές δεν απέκλειε διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά «δεν είναι και καταστροφή» όπως είχε πει.
Ο Παύλος Πολάκης
Ο «αψύς Κρητικός» ήταν ο άνθρωπος που γνώρισε τον Κασσελάκη στον Αλέξη Τσίπρα και έτσι μπήκε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Παρότι συντοπίτες, όπως είπε ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν γνωρίζονταν μέχρι που συνεργάστηκαν στον Τομέα Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Παύλος Πολάκης ήταν από τους πρώτους που στήριξαν ενεργά στα social – και όχι μόνο – την υποψηφιότητα Κασσελάκη. Δεν είναι τυχαίο ότι στα Σφακιά στον πρώτο γύρο ο Στ. Κασσελάκης πήρε 161 ψήφους και μόλις… δύο η Έφη Αχτσιόγλου.
Ο βουλευτής Χανίων δεν έχανε ευκαιρία να επιτίθεται στην Έφη Ατσιόγλου, κάνοντας… πόλεμο νεύρων (ακόμη και φωτογραφία καβάλα στη μηχανή του με την Θ. Τζάκρη ανέβασε με τη λεζάντα «Έφη ερχόμαστε!»), σε σημείο που η συνδιεκδικήτρια της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ εξέφραζε διαρκώς δημόσια παράπονα για τις επιθέσεις που δέχεται.
Μπορεί προεκλογικά να μην εμφανιζόταν δημόσια δίπλα στον Στ. Κασσελάκη, αλλά όπου χρειάστηκε ήταν εκεί. Όπως στην Κεντρική Επιτροπή που ο Στ. Κασσελάκης συγκέντρωσε τις 30 υπογραφές προκειμένου να είναι υποψήφιος. Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεχνά όσους τον βοήθησαν, όπως φαίνεται. Εξ ου και πηγές από το περιβάλλον Κασσελάκη διοχέτευαν ότι δεν θα μείνει αναξιοποίητος ο Παύλος Πολάκης και πως εκτός από τον τομέα διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποκλείεται να αναλάβει και ρόλο με αυξημένες αρμοδιότητες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ίσως και «επόπτη» της κοινοβουλευτικής ομάδας, με αυξημένες αρμοδιότητες.
Εκτός από την ισχυρή «τριάδα» ο Στ. Κασσελάκης αποφάσισε να αναθέσει , χρέη διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του στον Μανώλη Καπνισάκη, δικηγόρο της οικογένειας Κασσελάκη, αλλά και του Παύλου Πολάκη. Επίσης, η πρώην βουλευτής του κόμματος και δημοσιογράφος Δώρα Αυγέρη αναλαμβάνει χρέη εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρώην βουλευτής Γιώργος Τσίπρας καθήκοντα διευθυντή της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Κασσελάκης: Με ποιους συναντήθηκε ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Από την πρώτη κιόλας ημέρα ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης είχε σειρά συναντήσεων με βουλευτές και στελέχη της Κουμουνδούρου.
Πριν από τη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Κασσελάκης συναντήθηκε με τον βουλευτή Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη, ο οποίος στον α’ γύρο στήριξε την Έφη Αχτσιόγλου και στον β’ γύρο τον νέο πρόεδρο, είχε συνεργασία με τον Νίκο Παππά, ενώ συναντήθηκε και με τον Διονύση Τεμπονέρα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στη διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, καθώς παραμένουν πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο Σωκράτης Φάμελλος και αντιπρόεδρος της Βουλής η Όλγα Γεροβασίλη.