Συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν στη Νέα Υόρκη – Πώς την αποτιμούν τα τουρκικά ΜΜΕ 


Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι δηλώσεις που ακολούθησαν, κυριαρχούν στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο στην Τουρκία.

Τα μέσα στη γείτονα επισημαίνουν την πρόθεση να συνεχιστεί το καλό κλίμα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, δίνοντας έμφαση στο θέμα της κλιματικής κρίσης και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έχουν πλήξει τις δύο χώρες, αλλά και τη συνεργασία στο θέμα της μετανάστευσης.

Θετικό πρόσημο στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χθες το απόγευμα στο «Σπίτι της Τουρκίας» στη Νέα Υόρκη βάζουν τα τουρκικά ΜΜΕ αναφερόμενα εκτενώς στην ατζέντα και το καλό κλίμα των συνομιλιών

«Η άνοιξη με την Ελλάδα θα κρατήσει», γράφει η Hurriyet, σημειώνοντας ότι το «καλό κλίμα» θα συνεχιστεί

Ερντογάν και Μητσοτάκης «επιβεβαίωσαν το σημερινό θετικό κλίμα στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και την αποφασιστικότητά τους να το διατηρήσουν. Οι ηγέτες επιβεβαίωσαν επίσης τον οδικό χάρτη και το χρονοδιάγραμμα για τις επαφές μεταξύ των δύο χωρών, που συμφωνήθηκαν στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στην Άγκυρα στις 5 Σεπτεμβρίου, αναφέρει.

Αδιανόητες δηλώσεις από αρθρογράφο της Hurriyet: Η Ελλάδα δεν πρέπει να θεωρείται κράτος, να επιτεθούμε στα νησιά

Σε αδιανόητες δηλώσεις κατά της Ελλάδας προέβη το βράδυ της Τετάρτης, ο αρθρογράφος της Hurriyet Νεντίμ Σενέρ.

Λίγο μετά τη συνάντηση που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία μάλιστα κινήθηκε σε καλό και ήρεμο κλίμα, ο αρθρογράφος εξαπέλυσε μία απίστευτη επίθεση κατά της χώρας μας, στην οποία μάλιστα αμφισβητεί την κυριότητα δεκάδων ελληνικών νησιών.

«Πρέπει να καθοριστεί η κυριαρχία σε 150 νησιά και βραχονησίδες του Αιγαίου», αναφέρει αρχικά.

«Πρέπει να πολεμήσουμε, η Τουρκία πρέπει να πολεμήσει για να σταματήσει τις επιθέσεις που δέχεται εναντίον της στην περιοχή. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος», πρόσθεσε.

Σε άλλο σημείο τόνισε ότι «κανονικά η Ελλάδα δεν πρέπει να θεωρείται κράτος. Επαναστάτησε πριν από λίγα χρόνια, την ίδρυσαν τρεις χώρες, διόρισαν ηγέτη έναν Γερμανό πρίγκιπα. Αυτό το ανύπαρκτο κράτος, μας επιτίθεται και μας προκαλεί με έναν “φθηνό τρόπο. Μια χώρα που η Τουρκία με ένα σπρώξιμο θα μπορούσε να την αποτελειώσει, τώρα πήρε μαζί της την Αμερική και κάνει νταϊλίκια. Απέναντί μας βλέπουμε το μπλοκ που υπάρχει».

https://www.youtube.com/watch?v=tIGWQANTXYA&t=15s

«Αυτό που λέω ξεκάθαρα είναι πως η Τουρκία στο ζήτημα των νησιών που σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης έχει δίκιο, φτάνει στο σημείο να χάνει το δίκιο της, ενώ τους λέμε ότι στο Αιγαίο υπάρχουν νησιά, νησίδες και βραχονησίδες και πως θα πρέπει να καθοριστεί η κυριαρχία του», συνέχισε το παραλήρημα.

«Επίσης, αφού λέει πως στέλνουν στρατιωτικές δυνάμεις, τα στρατιωτικοποιούν. Τότε ας πάμε να τα χτυπήσουμε να τελειώνουμε. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος», καταλήγει.

«Νέος οδικός χάρτης στις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας», μεταδίδει η Sabah αναφερόμενη στο ραντεβού Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

«Οι δύο ηγέτες δήλωσαν ότι επιβεβαίωσαν το σημερινό θετικό κλίμα στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και την αποφασιστικότητά τους να το διατηρήσουν. Οι ηγέτες συμφώνησαν για τις συναντήσεις των Υφυπουργών Εξωτερικών που είναι αρμόδιοι για τον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα στα μέσα Οκτωβρίου, όπως συμφωνήθηκε στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στην Άγκυρα στις 5 Σεπτεμβρίου. Θα υλοποιηθούν οι συναντήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης τον Νοέμβριο και το Συμβούλιο Υψηλού Επιπέδου Συνεργασίας Τουρκίας-Ελλάδας που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 7 Δεκεμβρίου.

Το πρακτορείο Anadolu παρέθεσε την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας για τον οδικό χάρτη που θα ακολουθηθεί ενώ σε άλλο άρθρο σημειώνει ότι η Τουρκία και η Ελλάδα, δύο γειτονικές χώρες, έχουν μια ιστορία τεταμένων σχέσεων εδώ και δεκαετίες ενώ κάνει ειδική μνεία στο αίτημα της Άγκυρας για την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.

Η εφημερίδα Türkiye παρουσιάζει φωτογραφία από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν σημειώνοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Τουρκίας «συμφώνησαν να διατηρηθεί το καλό κλίμα».

Η Akşam στέκεται στο μπαράζ επαφών του Ερντογάν με ξένους ηγέτες, όπως ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ενώ για τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφέρει πως συμφωνήθηκε να διατηρηθεί το υφιστάμενο κλίμα και πως υπάρχει δουλειά να γίνει στο μεταναστευτικό.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ