Λιβύη: Πατέρας των δύο διερμηνέων που σκοτώθηκαν στο τροχαίο – «Πρόσφεραν βοήθεια εθελοντικά»


Λιβύη: Ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας στη Βεγγάζη μίλησε στη συχνότητα του Mega για το τροχαίο δυστύχημα με την ελληνική αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, που κόστισε τη ζωή και στα δύο παιδιά του.

«Όπως ταξίδευε το λεωφορείο έγινε πλαγιομετωπική με κάποιο αγροτικό αυτοκίνητο, το οποίο έχασε τον έλεγχο κι προκειμένου να ξαναμπεί στην πορεία του, σφηνώθηκε στο λεωφορείο και έγινε ανάφλεξη», είπε αρχικά συγγενής θύματος», είπε αρχικά.

«Και τα παιδιά αυτά και οι 5 βρίσκονταν σε αυτό το σημείο που έγινε η πρόσκρουση. Πλαγιομετωπική, αυτό έχω καταλάβει. Ήταν ένας άντρας και μία γυναίκα, 33 και 34 ετών αντίστοιχα. Μιλάω με τον Πρόξενο. Τα παιδιά μου πήγαν να βοηθήσουν εκεί, είμαστε από τη Βεγγάζη, έχουμε μεγάλωσε εκεί έχουν τελειώσει το σχολείο, εγώ είμαι ο πρόεδρος της κοινότητος. Αγαπάνε τη Βεγγάζη, τη Λιβύη, και ήθελαν να βοηθήσουν, εθελοντικά προσφέρθηκαν. Θα στείλουν τις σορούς με άλλο αεροπλάνο, οι τραυματίες ήρθαν το πρωί. Επέστρεψαν οι τραυματίες και θα στείλουν άλλο ένα C-27 να πάρει τις σορούς», κατέληξε.

Να σημειωθεί πως οι ελληνικές Αρχές έχουν δώσει μία πρώτη εκτίμηση για το τροχαίο, ωστόσο όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες των λιβυκών Αρχών, θα απαντηθούν περισσότερα ερωτήματα για τις ακριβείς συνθήκες της θανατηφόρας σύγκρουσης.

Λιβύη: Η κατάσταση των τραυματιών από το πολύνεκρο τροχαίο

Εκτός από τους πέντε νεκρούς που σκοτώθηκαν στο τροχαίο, 13 ακόμα μέλη της ελληνικής αποστολής τραυματίστηκαν στο σφοδρό τροχαίο.

Στις 6.58 το πρωί της Δευτέρας προσγειώθηκε στην Ελευσίνα το C-130 το οποίο μετέφερε τα τραυματισμένα άτομα από το πολύνεκρο τροχαίο στη Λιβύη.

Οι 10 βρίσκονται στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο εκ των οποίων οι 3 είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Ο ένας είναι Συνταγματάρχης και επικεφαλής της ανθρωπιστικής αποστολής, ο οποίος έχει πολλαπλά κατάγματα, με το πιο σοβαρό να είναι στη μέση του.

Οι άλλοι δύο, ένας Λοχαγός και ένας στρατιωτικός γιατρός έχουν εγκαύματα στο πρόσωπο και στο σώμα. Και οι τρεις υποβλήθηκαν σε χειρουργικές επεμβάσεις και παρακολουθούνται από τους γιατρούς.

Ακόμη τρεις τραυματίες, δύο στο 251 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αεροπορίας και άλλος ένας στο Ναυτικό Νοσοκομείο, νοσηλεύονται για προληπτικούς λόγους.

Λιβύη: Το χρονικό της τραγωδίας

Σύμφωνα με το χρονικό του ταξιδιού της ελληνικής αποστολής που κατέληξε σε τραγωδία το C- 130 με την ελληνική αποστολή προσγειώθηκε στη Βεγγάζη στις 11:39 το πρωί της Κυριακής ώρα Ελλάδος και το δυστύχημα συνέβη στις 15:30, στο 85ο χλμ της διαδρομής από τη Βεγγάζη προς την Ντέρνα που είχε υποδειχθεί σύμφωνα με το σχεδιασμό και λαμβάνοντας υπόψη τις καταστροφές λόγω των πλημμυρών.

Μία σχισμή στο χρόνο, όπως έλεγε στρατιωτική πηγή, 30 κρίσιμα δευτερόλεπτα που έφεραν το χάος. Ένα αυτοκίνητο σύμφωνα με πληροφορίες Land Cruiser που φέρεται να είχε πρόσθετη δεξαμενή καυσίμων, μπήκε στο αντίθετο ρεύμα και συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με το βαν της ελληνικής αποστολής. Ακολουθεί έκρηξη. Και ένα σκηνικό τρομακτικό.

Ο οδηγός του βαν και ο συνταγματάρχης που ήταν επικεφαλής της αποστολής εκτινάσσονται από το όχημα και για αυτό σώζονται έστω και τραυματίες. Οι πέντε επιβάτες πίσω από τον οδηγό είναι νεκροί.

Οι εκτιμήσεις στρατιωτικών πηγών φαίνεται να αποκλείουν επίθεση. Σύμφωνα δε με τις πληροφορίες οι επιβάτες του οχήματος που προκάλεσε το δυστύχημα ήταν εξαμελής οικογένεια, με κοινοφελή δράση της οποία το προφίλ δεν παραπέμπει σε επίθεση αυτοκτονίας. Νεκροί είναι το ζευγάρι και το ένα από τα τρία τους παιδιά επίσης.

Ωστόσο αναμένονται και οι επίσημες ανακοινώσεις για τα αίτια του δυστυχήματος. Και τα αποτελέσματα της έρευνας των λιβυκών αρχών.

Εθελοντές δεν ήταν μόνο οι δύο «διερμηνείς» που βρήκαν τραγικό θάνατο, αλλά και τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων που έλαβαν μέρος στην αποστολή, με κάποιους να σημειώνουν ότι υπήρξε ανταγωνισμός για μία θέση σε αυτή την αποστολή.

Επίσης πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αρχές της Λιβύης είχαν διαθέσει την ασφάλεια που κρίθηκε απαραίτητη, ένα όχημα στην αρχή και ένα στο τέλος του κομβόι με ένοπλους λίβυους στρατιώτες, καθώς και σύγχρονο βαν για τα μέλη της ελληνικής αποστολής.

Για το χάος στην ενημέρωση το βράδυ της Κυριακής πηγές του ΓΕΕΘΑ απαντούν ότι «η αρχική πληροφόρηση βασιζόταν στην ενημέρωση που παρείχαν οι αρχές της Λιβύης προς τις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας, στην οποία αναφερόταν κατηγορηματικά ότι δεν υπήρχαν θύματα μεταξύ των μελών της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας».

Και προσθέτουν πως «στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούσαν επί του πεδίου δεν υπήρχε άλλος τρόπος διασταύρωσης της σχετικής πληροφόρησης, πλην της ενημέρωσης από τις αρχές της Λιβύης διά της διπλωματικής οδού, δεδομένου ότι δεν λειτουργούσε στην περιοχή δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και τα δορυφορικά τηλέφωνα που είχε μαζί της η ελληνική αποστολή καταστράφηκαν κατά την πυρκαγιά που ακολούθησε τη σύγκρουση των οχημάτων».

Σημειώνουν δε ότι «οι αρχές της Λιβύης, διά του Υπουργείου Υγείας, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της ελληνικής πλευράς, προχώρησαν σε ανακοίνωση στην οποία συμπεριλαμβάνονταν μέλη της ελληνικής αποστολής στα θύματα» με το ΓΕΕΘΑ να πρέπει πριν την όποια διορθωτική ανακοίνωση να περιμένει «να ειδοποιηθούν προηγουμένως οι συγγενείς τους από τις στρατιωτικές αρχές και να μην πληροφορηθούν τη θλιβερή είδηση από τα ΜΜΕ».

«Λάθη στον σχεδιασμό της αποστολής στη Λιβύη» – Ξεκινάει έρευνες η ΕΥΠ

Ο Ταξίαρχος ε.α. και αμυντικός αναλυτής, Παναγιώτης Θεοδωρακίδης, μίλησε στο «Κοινωνίας Ώρα MEGA» για το δυστύχημα στη Λιβύη με την ελληνική αποστολή αλλά και για τις διαδικασίες που τηρούνται κατά τη διάρκεια της μετάβασης μίας αποστολής σε μία περιοχή.

«Ο σχεδιασμός, είναι σχεδιασμός που σε κάθε περίπτωση δεν αρμόζει στην μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, μετακίνησης και οποιασδήποτε επαφής με την Λιβύη στην οποία δεν υπάρχει διαχωριστική γραμμή μεταξύ εμφύλιων δυνάμεων και εχθρικών, είναι ανακατεμένα τα πράγματα. Όταν έχεις να διανύσεις μία απόσταση της τάξεως των 300 χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο, έχεις κάνει τα 160 χλμ. γιατί το ατύχημα έγινε σε έναν κακό δρόμο με φθορές. Είναι ένας δρόμος τουλάχιστον ως οδόστρωμα και είναι επικίνδυνος και άρα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Υπό αυτή την έννοια η οργάνωση ης αποστολής θα έπρεπε να έχει λάβει υπόψιν της τους φυσικούς κινδύνους και τις επιχειρησιακές απειλές», είπε αρχικά.

«Αυτή η αποστολή ήταν τύπου πάμε ανθρωπιστική βοήθεια στο εσωτερικό της χώρας, σε μία πληγείσα περιοχή. Δεν είναι ο θεσσαλικός κάμπος εκεί που πήγαν. Εις βάρος του επιχειρησιακού σχεδιασμού ήταν και η προβολή και η επικοινωνία που δόθηκε γιατί είδαμε ανθρώπους των Ειδικών Δυνάμεων μαζί με ανθρώπους του Υγειονομικού. Οι άνθρωποι των Ειδικών Δυνάμεων φρουρούν και ασφαλίζουν το υλικό που είναι πολύ ακριβό και πολύτιμο. Θα έπρεπε κάποιος να γνωρίζει πού πάει. Δεν έπρεπε να υπάρχουν αυτές οι φωτογραφίες, γιατί όταν υπάρχουν άνθρωποι με διακριτικά των Ειδικών Δυνάμεων σε φωτογραφίες, ο τουρκικός παράγοντας που έχει επικρατήσει στη Λιβύη, έχει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, πως θα πλησιάσει αυτή η αποστολή και πώς θα κάνει την αποστολή να μη μπορεί να περάσει ούτε από τον εναέριο χώρο της Λιβύης», συμπλήρωσε ο κ. Θεοδωρακίδης.

Για την οργάνωση της αποστολής, «Τα επιτελεία οργανώνουν αυτές τις αποστολές τα οποία δείχνουν μία έλλειψη πληροφοριών διότι δεν γνωρίζουμε με ποιον έχουμε συνεννοηθεί. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί οτιδήποτε στην τουρκοκρατούμενη πλέον Λιβύη. Δεν εξετάσαμε το λεωφορείο που μπήκε η αποστολή. Δεν έγινε αναγνώριση απειλής και εκτίμησης κινδύνου. Τα συνοδευτικά της αποστολής δεν ήταν υπό τον έλεγχο της ελληνικής αποστολής. Άνθρωποι των Ειδικών Δυνάμεων που τους εξέθεσαν φωτογραφικά, ήταν μαζί και δεν υπήρχαν και επικοινωνίες. Έπρεπε να είναι διαμοιρασμένοι, και η ασφάλεια να καλύπτει τους Υγειονομικούς με άλλα οχήματα και σχεδίαση. Είναι λες και πήγαμε εκδρομή».

Το μήνυμα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ – «Βαθιά θλίψη στις Ένοπλες Δυνάμεις, οι σημαίες μεσίστιες»

«Βαθιά θλίψη, οι σημαίες μεσίστιες», υπογράμμισε ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, στο συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο των πέντε στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στη Λιβύη, κατά τη διάρκεια ανθρωπιστικής αποστολής.

Θλίψη επικρατεί στη χώρα μας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, έπειτα από το θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα στο οποίο ενεπλάκη η ελληνική αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη, με τραγικό απολογισμό πέντε νεκρούς και δεκατρείς τραυματίες.

Τρία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, έναν υπαξιωματικός και δύο νοσηλεύτριες, μαζί με άλλα δύο αδέλφια που ήταν διερμηνείς, «έχασαν» τη ζωή του χθες, Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, με τη θλιβερή είδηση να επιβεβαιώνεται σήμερα, Δευτέρα, από το ΓΕΕΘΑ.

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, εξέφρασε τα θερμά και ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειες όλων των θυμάτων, μέσω δημοσίευσης στα κοινωνικά δίκτυα.

«Βαθιά θλίψη στις Ένοπλες Δυνάμεις για την απώλεια των συναδέλφων μας, που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος, κατά τη διάρκεια ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες όλων των θυμάτων! Η σκέψη μας στους τραυματίες που εύχομαι σύντομα να είναι και πάλι κοντά μας! Οι σημαίες, μεσίστιες», έγραψε.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ