Ας μην γελιόμαστε, οι τρίχες που χάνουν οι σκύλοι και οι γάτες είναι μείζον ζήτημα . Απασχολεί, δικαίως, όλους τους αναγνώστες μας, είτε σκέφτονται να αποκτήσουν έναν τετράποδο είτε έχουν ήδη ζώα στο σπίτι.
Η συζήτηση γύρω από τις τρίχες έχει πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις που συχνά μπερδεύονται πραγματικά στοιχεία με μικρές ή μεγαλύτερες ανακρίβειες.
Για ένα πράμα δεν χωράει συζήτηση: οι σκύλοι και οι γάτες έχουν ΚΑΙ χάνουν τρίχες. Μένει να κατανοήσουμε τους λόγους που η φύση έκανε τους τετράποδους φίλους μας να χάνουν τις τρίχες τους και να συμβιβαστούμε με το γεγονός.
Ο ρόλος των τριχών στη ζωή τους…
Οι τρίχες είναι απαραίτητο συστατικό για την επιβίωση ενός σκύλου ή μιας γάτας, με τρεις βασικούς ρόλους:
1. θερμομόνωση
2. προστασία δέρματος
3. αισθητήριο για την αντιληπτική τους ικανότητα
Δεν είναι, λοιπόν, αισθητική η παρουσία τους, όπως ίσως κάποιοι πιστεύουν.
Όσο απαραίτητες είναι οι τρίχες για τα ζώα, άλλο τόσο είναι και η τριχόπτωση. Ο μόνος που ενοχλείται από αυτή τη διαδικασία είναι ο άνθρωπος, που δεν καταλαβαίνει το σκοπό της.
Οι σκύλοι και οι γάτες έχουν τρεις τύπους τρίχας:
Τρίχες μόνωσης – Σχηματίζουν το μαλακό, αφράτο, πυκνό και βαρύ υπομανδύα τριχώματος. Ο υπομανδύας είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος στις πολικές φυλές που ζουν σε ακραία κρύα ή υγρά κλίματα. Τον συναντάμε επίσης στην πλειοψηφία των ζώων που κατοικούν σε εύκρατα κλίματα. Τον έχουν ανάγκη για να μπορούν να προσαρμοστούν σε πιο κρύες συνθήκες. Την άνοιξη που ο καιρός ζεσταίνει, τα ζώα χάνουν τον υπομανδύα τους, προετοιμάζοντας το τρίχωμά τους για το καλοκαίρι.
Τρίχες προστασίας – Αυτός ο τύπος τρίχας είναι σκληρός και μακρύτερος για να προστατεύει το δέρμα και τον οργανισμό του ζώου από τα στοιχεία της φύσης (τσιμπήματα, δαγκώματα, γδαρσίματα, μικροτραυματισμούς) και από το νερό – του προσφέρει αδιαβροχοποίηση (δεν αφήνει δηλαδή τον υπομανδύα να μουσκέψει και να βαρύνει).
Μουστάκια – Φυτρώνουν στο πρόσωπο του ζώου και χρησιμεύουν ως αισθητήρια όργανα.
Ο σκοπός της τριχόπτωσης
Όταν μια τρίχα ολοκληρώνει τον κύκλο την ανάπτυξης, τότε πέφτει κάνοντας χώρο για να φυτρώσει μια νέα και υγιής. Το πότε και το πώς εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως είναι η φυλή του ζώου, η υγεία του και το γενετικό υλικό του, όμως ο στόχος είναι κοινός για όλα τα ζώα: η τριχόπτωση τα βοηθά να διατηρούν τις τρίχες τους υπό έλεγχο και την πολύτιμη γούνα τους υγιή.
Να τον κουρέψω;
Υπάρχουν φυλές σκύλων που προβλέπεται να «κουρεύονται» είτε με ψαλίδι είτε με τη μέθοδο του στριπαρίσματος, αλλά κανένας τύπος τριχώματος δεν έχει φτιαχτεί για να κουρεύεται «με την ψιλή».
Τώρα που ξέρουμε πόσο χρήσιμες είναι οι τρίχες για τους τετράποδους θα το ξανασκεφτούμε πριν τους κουρέψουμε γουλί, σωστά;
Από την Κλέα Μοριανού