Οι κορυφαίες ροζέ σαμπάνιες που κάποτε αποσύρθηκαν θεωρούμενες ως μια άστοχη επιπολαιότητα, αντιμετωπίζονται τώρα ως fine wines και τα τελευταία χρόνια απολαμβάνουν μια αναβίωση που αντιπροσωπεύει το 15% των εξαγωγών σε Η.Π.Α. και 10,4% στο Ηνωμένο Βασίλειο (3,2 εκατομμύρια φιάλες)
Η Ruinart ήταν το πρώτο σπίτι που σκέφτηκε ροζ, παράγοντας την πρώτη ροζέ σαμπάνια του το 1764 ενώ οι πωλήσεις ροζέ σαμπάνιας για την Laurent-Perrier, αντιπροσωπεύουν πάνω από το ένα τέταρτο των συνολικών πωλήσεών της.
Με περισσότερο όγκο και φρουτώδες προφίλ γεύσης που κινείται πιο κοντά προς το ερυθρό κρασί -σε σχέση με τις blanc- οι ροζέ σαμπάνιες έχουν μια τεράστια γκάμα συνδυασμών με φαγητό.
10: Veuve Clicquot La Grande Dame Rosé 2006 – £232 (262.96 Euro)
Αφιερωμένη στην Madame Clicquot, η La Grande Dame 2006 rosé είναι ένα μείγμα οκτώ τοποθεσιών Grands Cru: Aÿ, Bouzy, Ambonnay, Verzy και Verzenay για το Pinot Noir (53%). και Avize, Oger και Le Mesnil-sur-Oger για το Chardonnay (47%).
Χαρακτηρίζεται από φρεσκάδα και ορυκτότητα, είναι ξηρή σε στυλ με καπνιστά, τυρφώδη αρώματα και ένα φυλλώδες ουρανίσκο που υφαίνει γύρω από μια σταθερή σπονδυλική στήλη οξύτητας. Οι νότες αλατιού αναμιγνύονται με λευκά σμέουρα, άγριες φράουλες, κεράσια, ζαχαρωμένα γλυκά, αμύγδαλα και νότες λουλουδιών. Οι τανίνες είναι παρούσες και προσφέρουν δύναμη και επιμονή στον ουρανίσκο.
9: Dom Ruinart Rosé 2004, £232, (263.25 Euro)
Η top drop της Ruinart, Dom Ruinart, περιλαμβάνει μια ροζέ έκφραση που είναι τόσο λεπτή όσο και έντονη. Από 80% Chardonnay και 20% Pinot Noir οινοποιημένη ως κόκκινο κρασί, το κρασί γίνεται για να μεγιστοποιήσει το αρωματικό του δυναμικό.
“Μια από τις πιο νόστιμες αρωματικές ροζέ που υπάρχουν”, σύμφωνα με τους δημιουργούς της, η Dom Rosé είναι γνωστή για τις ορυκτές, καπνιστές νότες και τα εξωτικά μπαχαρικά της, από αποξηραμένα ροδοπέταλα μέχρι πορτοκάλια και μανταρίνια.
Καθαρή και τραγανή, αλλά γενναιόδωρη και κρεμώδης στο στόμα, η ροζ χάλκινου χρώματος αυτή σαμπάνια προσφέρει ώριμα, γλυκά κόκκινα φρούτα με βατόμουρο, κόκκινη σταφίδα και ζελέ άγριας φράουλας μαζί με μια ορυκτή γεύση υγρού βράχου.
8: Laurent-Perrier Cuvée Alexandra Rosé 2004 – £242.40 (274.92 Euro)
Περισσότερο γνωστή για τη non-vintage rosé, η οποία αντιπροσωπεύει πάνω από το ένα τέταρτο των συνολικών πωλήσεων του σπιτιού και είναι από τις best seller σαμπάνιες στον κόσμο, ο ιδιοκτήτης Bernard de Nonancourt δημιούργησε αυτή τη vintage ροζέ το 1987 για να γιορτάσει τον γάμο της μεγαλύτερης κόρης του Αλεξάνδρας.
Ένα μείγμα 80% Pinot Noir και 20% Chardonnay, αυτό τη κομψή ροζέ σαμπάνια έχει ένα εκλεκτό μους και αρώματα από άγριες φράουλες, φραγκοστάφυλο, ζαχαρωμένα εσπεριδοειδή και υπαινιγμούς μπαχαρικών. Χαρακτηρίζεται από την κομψότητα, τη φινέτσα και τη μεταλλική δομή της.
7: Louis Roederer Cristal Rosé 2009 – £300 (340.27 Euro)
Το 55% Pinot Noir και 45% Chardonnay από τους αμπελώνες Grand Cru στο Aÿ, το ασβεστολιθικό υπόστρωμα και το ασβεστούχο χώμα επιτρέπουν στα αμπέλια να επιτύχουν εξαιρετική ωριμότητα με κρυστάλλινη οξύτητα χαρακτηριστικά του στυλ Cristal. Το 15% του ξηρού Pinot που χρησιμοποιείται στο μείγμα είναι οινοποιημένες σε δρυ.
Η ροζέ του 2009 διαθέτει νότες από σκούρα μούρα, φρούτα του δάσους και ώριμο κεράσι morello στη μύτη, που θυμίζει μαρμελάδα, ενώ ο ουρανίσκος είναι γοητευτικά μεταξένιος, λεπτός και αιθέριος, αλλά διατηρεί τη δομή που υπογράφει το Pinot στο μείγμα.
6: Armand de Brignac Rosé NV – £312 (353.93 Euro)
Η νεοφερμένη στο πακέτο της Champagne, Armand de Brignac, γνωστή ως Ace of Spades, κατασκευάζεται από την Champagne Cattier στο χωριό Chigny-les-Roses και ανήκει στον hip-hop mogul Jay Z.
Παράγεται σε μικρές ποσότητες και είναι ένα μείγμα 50% Pinot Noir, 40% Pinot Meunier και 10% Chardonnay από το Montagne de Reims, την Côte des Blancs και το Vallée de la Marne και περιλαμβάνει 12% Pinot στο μείγμα, το οποίο είναι μερικώς παλαιωμένο σε δρυ.
Φρέσκια και γεμάτη με αρώματα φραουλών, φραγκοστάφυλων, κερασιών και καπνού, έχει μακρύ, μεταξένιο τελείωμα και ταιριάζει με καπνιστό σολομό. Οι ετικέτες του κασσίτερου εφαρμόζονται με το χέρι.
5: Piper-Heidsieck Rare Rosé 2007 – £324 (367.51 Euro)
Ένα μείγμα 56% Chardonnay, κυρίως από το Montaigne de Reims και 44% Pinot Noir, η ροζέ αυτή σαμπάνια παλαιώνει στο κελάρι για οκτώ χρόνια και διαθέτει νότες λίτσι, άγριες φράουλες και καπνιστό τσάι στη μύτη και εξωτικά βότανα, ρόδι, βανίλια , φρούτα πάθους και μια αίσθηση πάπρικας στον ουρανίσκο.
Είναι μια σοβαρή ροζέ για τους αληθινούς λάτρεις της ροζέ και θα επωφεληθεί από μερικά ακόμη χρόνια αποθήκευσης εκτός από τα οκτώ χρόνια παλαίωσης στις οινολάσπες της.
4: Dom Pérignon P2 Rosé 1996 – £780 (884.74 Euro)
Το 2014, ο chef de cave της Dom Pérignon, Richard Geoffroy, μετονόμασε τη σειρά του σπιτιού, Oenothèque, για να αντικατοπτρίζει τις διαφορετικές “plenitudes” που πιστεύει ότι τα αφρώδη του εξελίσσονται.
Ο Geoffroy αισθάνεται ότι η Dom Pérignon ουσιαστικά έχει τρία στάδια, ή “πληρότητες”, κατά τη διάρκεια της ζωής της.
Η πρώτη κυκλοφορία (P1) κυκλοφορεί περίπου οκτώ χρόνια μετά τη συγκομιδή και είναι το στυλ που οι περισσότεροι καταναλωτές γνωρίζουν. Το δεύτερο στάδιο (P2) διαρκεί περίπου 15 χρόνια, κατά τη διάρκεια των χρόνων αυτών το cuvée πηδά σε ένα νέο επίπεδο ποιότητας όπου θα παραμείνει για πολλά χρόνια.
Η δεύτερη ζωή της ροζέ του 1996 προσφέρει αρώματα σαφράν, λεμόνι, κεράσι, βατόμουρο, ένα άγγιγμα σύκου, άλμης και κόκκινη πιπεριά. Η παλαίωση έχει επίσης μαλακώσει την αναζωογονητική οξύτητα και αύξησε τις γευστικές και πικάντικες γεύσεις της.
3: Cristal Vinothèque Rosé 1995 – £1,900 (2155.73 Euro)
H Louis Roederer, τιμολόγησε τη νέα της Vinothèque Rosé 1995 φιλόδοξα υψηλά.
Μόνο 200 φιάλες από την έξτρα παλαιωμένη σαμπάνια έχουν κυκλοφορήσει παγκοσμίως.
Ξεκίνησε για να καλύψει την αυξανόμενη παγκόσμια δίψα για τα πολυτελή cuvées, η rosé αυτή έχει παλαιωθεί για 10 χρόνια στα κελάρια Roederer πριν ωριμάσει για μια ακόμη δεκαετία με φελλό.
Η πρώτη prestige cuvée της Champagne, αρχικά φτιάχτηκε για το τσάρο της Ρωσίας Αλέξανδρο Β ‘το 1876,.
Η “κομψή και έντονη” rosé 1995 είναι κατασκευασμένη από Pinot Noir και Chardonnay και προσφέρει ένα μπουκέτο φραουλών, ροδάκινων και άλλων γεύσεων κερασιού και υπαινιγμούς ελαφρώς καβουρντισμένων κάστανων.
Στον ουρανίσκο θα βρείτε εσπεριδοειδή, μελόψωμο και μέλι που αναμιγνύονται με δροσερή και αλατούχα φρεσκάδα.
2: Dom Pérignon P3 Rosé 1988 magnum – £2,141 (2429.48 Euro)
Tα προαναφερθέντα στάδια εξέλιξης της Dom Pérignon φθάνουν στο αποκορύφωμά τους στην τρίτη φάση (P3), η οποία βλέπει την Champagne ηλικίας σχεδόν 30 ετών μέχρι που φτάνει στο τελικό της crescendo.
Ο Cellar master Richard Geoffroy ,πιστεύει ότι με την πάροδο του χρόνου έρχεται μια νέα ενέργεια που μεταδίδεται στα κρασιά και θεωρεί ότι η τρίτη plénitude είναι η στιγμή που οι οίνοι αποκαλύπτουν τον αληθινό χαρακτήρα τους.
Η ροζέ του 1988 επωφελήθηκε από τα 28 χρόνια παλαίωσης στα κελάρια DP. Σ΄αυτή την φάση έρχονται σημειώσεις από αποξηραμένα λουλούδια, κεράσια, βακκίνια, φλούδα πορτοκαλιού, ζύμη, μελόπιτα, αγιόκλημα, tobacco και καπνό.
Ο ουρανίσκος εν τω μεταξύ είναι “μεταξένιος”, σύμφωνα με τον Geoffroy, ενώ η επίγευση είναι σταθερή και φρουτώδης, με μια ελκυστική απαλότητα. Ακόμα νεανική για τα χρόνια της, όπως η καρδιά της Celine Dion, θα συνεχίσει …
1: Boerl & Kroff Brut Rosé magnum – £3,690 (4186.53 Euro)
Στην κορυφή της λίστας του db. είναι η hyper exclusive Brut Rosé από την Boërl & Kroff, που ιδρύθηκε το 1995 από τους Stephane Sesé και Patrick Sabaté σε συνεργασία με τη Drappier, η συλλογή της Boërl & Kroff είναι εμφιαλωμένη μόνο σε magnum.
Με στόχο να φτιάξουν τις καλύτερες Champagnes στον κόσμο, παράγονται μόνο 3.000 φιάλες κάθε χρόνο, αν και κάποιες φορές κυκλοφορούν 6.000 στάνταρ φιάλες της σειράς B της Boërl & Kroff.
Οι Sesé και Sabate έχουν πρόσβαση στα σταφύλια που καλλιεργούνται στους τρείς prime αμπελώνες της Drappier – Les Égrillés, Le Montouillet και La Belle Haie.
Μικρή αναλογία του μείγματος ζυμώνεται σε δρυ και οι αποδόσεις διατηρούνται στο ελάχιστο για να εξασφαλιστεί η υψηλότερη δυνατή ποιότητα. Η ροζέ είναι κατασκευασμένη από ένα μείγμα Pinot Noir και Meunier και είναι ιδιαίτερα συγκεντρωμένη και έντονη.