Παγκόσμια Μελέτη: Πόσο πρέπει να περπατάμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο θανάτου


Το περπάτημα είναι το κλειδί για τη μακροζωϊα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δείχνει οτι τα 5.000 βήματα την ημέρα είναι αρκετά για να θωρακίσουμε την υγεία μας

Εδώ και καιρό θεωρούσαμε ότι τα 10.000 βήματα την ημέρα είναι ο «μαγικός αριθμός» που χρειάζεται κανείς για να παραμείνει σε φόρμα και υγιής – αλλά μια νέα μελέτη δείχνει ότι λιγότερα από 5.000 μπορεί να είναι αρκετά για να δει κανείς όφελος.

Η ανάλυση περισσότερων από 226.000 ανθρώπων σε όλο τον κόσμο έδειξε ότι 4.000 ήταν αρκετά για να αρχίσει να μειώνεται ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Λίγο πάνω από 2.300 είναι αρκετά για να ωφελήσουν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία.

Όσο περισσότερα βήματα κάνει κάποιος, τόσο περισσότερα οφέλη υπάρχουν για την υγεία του , είπαν οι ερευνητές. Κάθε επιπλέον 1.000 βήματα πέρα από τα 4.000 μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 15% έως και 20.000 βήματα.

Η ομάδα από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Λοτζ στην Πολωνία και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στις ΗΠΑ ανακάλυψε ότι τα οφέλη από το περπάτημα ισχύουν για όλα τα φύλα και τις ηλικίες, ανεξάρτητα από το πού ζούσαν.

Ωστόσο, τα μεγαλύτερα οφέλη παρατηρήθηκαν στους ανθρώπους κάτω των 60 ετών. «Πιστεύω ότι πρέπει πάντα να τονίζουμε ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής και της άσκησης, που ήταν ο κύριος ήρωας της ανάλυσής μας, μπορεί να είναι τουλάχιστον το ίδιο, ή ακόμη περισσότερο, αποτελεσματικές στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου και στην παράταση της ζωής», είπε.

Το να περπατάει κανείς στα καταστήματα αντί να οδηγεί ή να κατεβει από το λεωφορείο μερικές στάσεις νωρίτερα μπορεί να είναι αρκετό για να κάνει τη διαφορά
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η ανεπαρκής σωματική δραστηριότητα ευθύνεται για 3,2 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο – την τέταρτη πιο συχνή αιτία παγκοσμίως.

Η Honey Fine, personal trainer και εκπαιδευτής για την παγκόσμια εταιρεία γυμναστικής Barry’s, τονίζει τα προβλήματα που προκύπτουν από την καθιστική ζωή. «Μπορεί να επιβραδύνει το μεταβολισμό σας και να επηρεάσει την ανάπτυξη και τη δύναμη των μυών, κάτι που μπορεί να προκαλέσει πόνους», λέει στο BBC.

«Το να κάθεσαι για πολύ καιρό μπορεί επίσης να προκαλέσει κάθε είδους προβλήματα στην πλάτη, το συναντάμε πολύ στους ανθρώπους με δουλειά γραφείου, ότι η πλάτη τους βρίσκεται συνεχώς σε πιεσμένη θέση που προκαλεί πολύ περισσότερα προβλήματα αργότερα στη ζωή».


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ