Έρευνα: Αυτή η σχέση έχει τις λιγότερες πιθανότητες να καταλήξει σε γάμο – Μήπως βρίσκεσαι κι εσύ μέσα σε μία τέτοια σχέση και αναρωτιέσαι αν θα επιβιώσει;
Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πόσο θα κρατήσει η σχέση σου και γιατί κάποιες σχέσεις διατηρούνται και άλλες μοιάζουν καταδικασμένες να αποτύχουν;
Η ψυχολογία μπορεί να προβλέψει αν η σχέση σου έχει πολλές ή λιγότερες πιθανότητες να επιβιώσει.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Business Insider, μελέτησε σχεδόν 400 ετεροσεξουαλικά ανύπαντρα ζευγάρια ηλικίας από 19-35 ετών, παρακολουθώντας τα επί εννιά μήνες και ρωτώντας πόσο πιθανό θα ήταν οι συμμετέχοντες να παντρευτούν τους συντρόφους τους.
Οι ερευνητές βρήκαν πως οι σχέσεις που κάνουμε ανήκουν σε μία από τις τέσσερις παρακάτω κατηγορίες και στην πιο συνηθισμένη ομάδα (34% των σχέσεων) ήταν τα ζευγάρια που ήταν πιο επιρρεπή στο χωρισμό.
- Στην πρώτη κατηγορία, ας την ονομάσουμε ζευγάρια που η δέσμευσή τους που επηρεάζεται από το σύντροφο, η πιθανότητα γάμου για τους συμμετέχοντες αυξανόταν όσο προχωρούσε και εξελισσόταν η σχέση.
- Στη δεύτερη κατηγορία, ζευγάρια που η δέσμευσή τους που επηρεάζεται από την κοινωνιά, η αντίληψη των συμμετεχόντων για τη σχέση τους άλλαξε εξαιτίας εξωτερικών κοινωνικών επηρεασμών, όπως η έγκριση ή όχι της οικογένειας, έδειξε όμως σχετικά μικρές αποκλίσεις στα επίπεδα δέσμευσης.
- Με την τρίτη κατηγορία, όπου η δέσμευση του ζευγαριού επηρεαζόταν από τις μεταξύ τους συγκρούσεις, η σχέση επηρεαζόταν όπως είπαμε από τους καυγάδες και οι συμμετέχοντες αυτούς τους εννιά μήνες της έρευνας παρέμειναν στο ίδιο επίπεδο συναισθηματικής δέσμευσης, χωρίς να γίνει κάποια θετική ή αρνητική αλλαγή στη σχέση τους.
- Αυτή η ομάδα συνδέεται με την 4η και πιο επικίνδυνη κατηγορία -ζευγάρια που οι δραματικές εντάσεις επηρεάζουν τη μεταξύ τους δέσμευση– και η μοναδική πραγματική διαφορά ανάμεσα στις δύο αυτές ομάδες είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια τις συγκρούσεις.
Οι δραματικές σχέσεις χαρακτηρίζονταν από σημαντική πτώση των επιπέδων δέσμευσης. «Τα ζευγάρια με σχέση με μεγάλες εντάσεις φαίνεται πως έχουν μία σχετικά γρήγορη πρόοδο προς τη διάλυση της δέσμευσης που συνοδεύεται από αρνητική άποψη για τη σχέση τους» σημειώνεται στη μελέτη. Τα ζευγάρια που εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή ήταν επίσης πιο πιθανό να περνούν χωριστά χρόνο με διαφορετικές ομάδες φίλων.
Οι πιθανότητες να καταλήξουν αυτά τα ζευγάρια στο χωρισμό στη διάρκεια της μελέτης ήταν διπλάσια συγκριτικά με τα ζευγάρια κάθε άλλης ομάδας.