Κατάρρευση γέφυρας στην Πάτρα: Αναφορές για φωνές από τα χαλάσματα -Συνεχίζονται πυρετωδώς οι έρευνες


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για εγκλωβισμένους στα συντρίμμια της γέφυρας που κατέρρευσε χθες στα Μποζαΐτικα της Πάτρας.

Το τραγικό συμβάν έχει αφήσει πίσω του μέχρι στιγμής έναν νεκρό και τουλάχιστον 11 τραυματίες, ωστόσο εκφράζονται φόβοι για μεγαλύτερες απώλειες. Για το δυστύχημα η ΕΛ.ΑΣ έκανε ήδη τέσσερις συλλήψεις. Ο ένας εκ των συλληφθέντων είναι ο υπεύθυνος του έργου και οι άλλοι τρεις χειριστές μηχανημάτων.

Σοβαρά προβλήματα στατικότητας

Όπως ανέφερε στο ertnews ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, η συγκεκριμένη γέφυρα είχε σοβαρά προβλήματα στατικότητας, κάτι που ήταν γνωστό.

Σημειώνεται ότι στο συγκεκριμένο τμήμα της γέφυρας είχε απαγορευτεί η κυκλοφορία και ήταν κλειστό με απόφαση της Διεύθυνσης της Αστυνομίας Αχαΐας από την Πέμπτη 20 Ιουλίου.

Ακούγονται φωνές κάτω από τη γέφυρα που κατέρρευσε

Σύμφωνα με μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων που μετέδωσε η ΕΡΤ ακούγονταν φωνές κάτω από τη γέφυρα της κατέρρευσε ενώ στις έρευνες χρησιμοποιήθηκε και drone. «Γλίτωσα από θαύμα. Ήμουν και εγώ από κάτω. Ήμουν στη γωνία και γλίτωσα από θαύμα» δήλωσε ένας Ρομά που ήταν στο σημείο. Στο σημείο, όπως είπε, ήταν και αρκετοί άλλοι Ρομά που βρίσκονται νεκροί κάτω από τα τσιμέντα.

Οι δίδυμες γέφυρες παρουσίαζαν βλάβες και προβλήματα στατικής επάρκειας. Τα έργα αποκατάστασης ξεκίνησαν το 2021 με κόστος 6.517.287,49 ευρώ για την επισκευή δύο γεφυρών επί της Περιμετρικής (Β601 και Κ635). Οι γέφυρες, μήκους 167 μέτρων και 169 μέτρων αντίστοιχα σε κάθε κλάδο κυκλοφορίας, βρίσκονται στην αρχή της Παράκαμψης των Πατρών.

Eν τω μεταξύ, με εντολή του διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Γιάννη Καρβέλη, ετέθη σε εφημερία και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, ώστε μαζί με το νοσοκομείο, «Άγιος Ανδρέας», που εφημερεύει, να υποδεχθούν τραυματίες.

Πάτρα: «Δεν έπρεπε να δουλεύουν Κυριακή μεσημέρι μέσα στον καύσωνα, δεν υπήρχαν δικλείδες ασφαλείας»

Πολλά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν γύρω από την κατάρρευση της γέφυρας στην Πάτρα. Ένα από αυτά είναι γιατί οι εργαζόμενοι δούλευαν το μεσημέρι της Κυριακής εν μέσω καύσωνα, ενώ βρίσκεται σε ισχύ υπουργική απόφαση που κάνει λόγο για παύση εργασιών μετά τις 12 το μεσημέρι λόγω των ακραίων θερμοκρασιών που επικρατούν στη χώρα.

«Δεν έπρεπε να δουλεύουν. Ήταν Κυριακή σε συνθήκες καύσωνα. Η υπουργική απόφαση προβλέπει από τις 12 και μετά παύση εργασιών, αντιθέτως γίνονταν εργασίες. Δεν υπήρχαν δικλείδες ασφαλείας για τους εργαζόμενους και τους συμπολίτες μας που βρίσκονταν κάτω από τη γέφυρα, οι οποίοι μάζευαν σίδερα και προσπαθούσαν να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειές τους», δήλωσε στο MEGA o Δημήτρης Μαρμούτας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας.

Η έρευνα της Επιθεώρησης Εργασίας βρίσκεται σε εξέλιξη όσον αφορά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονταν οι εργαζόμενοι.

«Οι κυβερνήσεις έχουν δώσει αέρα στα πανιά των εργοδοτών να κάνουν ότι θέλουν και ότι νομίζουν για να «αυγατίσουν» τα κέρδη τους. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε κάθε εβδομάδα εμείς, η εργατική τάξη, με νεκρούς, τραυματίες και ακρωτηριασμούς».

Ο Δήμος Πατρέων και το Εργατικό Κέντρο Πάτρας προχωρούν σήμερα, Δευτέρα, σε 24ωρη απεργία με αφορμή την κατάρρευση τμήματος γέφυρας, αναζητώντας παράλληλα ευθύνες από την εργοδοσία και την κυβέρνηση.

Πάτρα: Τέσσερις συλλήψεις για την κατάρρευση της γέφυρας

Σε τέσσερις συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία για την κατάρρευση τμήματος γέφυρας, της μεγάλης περιμετρικής της Πάτρας, στην περιοχή, Προάστιο.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο ένας συλληφθείς είναι ο υπεύθυνος ασφαλείας του έργου οι άλλοι δύο είναι εργαζόμενοι, ενώ αργά την Κυριακή έγινε γνωστή και μια τέταρτη σύλληψη. Οι έρευνες για την υπόθεση βρίσκονται σε εξέλιξη.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι προσπάθειες εντοπισμού και απεγκλωβισμού τουλάχιστον δύο ατόμων κάτω από τα συντρίμμια της γέφυρας. Μέχρι στιγμής ένας άνθρωπος έχει ανασυρθεί νεκρός και τουλάχιστον 14 τραυματίες.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ