Στις 11 το πρωί πραγματοποιείται στην Ολομέλεια της Βουλής η ορκωμοσία των 300 βουλευτών παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Την Τρίτη 4 Ιουλίου θα γίνει η εκλογή του προεδρείου.
Η Νέα Δημοκρατία θα προτείνει την ανανέωση της θητείας του κ. Κωνσταντίνου Τασούλα για την θέση του Προέδρου ενώ για την θέση του Α΄ αντιπροέδρου αναμένεται να προταθεί ο κ. Γιάννης Πλακιωτάκης αντί του κ. Νικήτα Κακλαμάνη, στην θέση του Β΄ αντιπροέδρου τον κ. Γιώργο Γεωργαντά αντί του Χαράλαμπου Αθανασίου ενώ για την θέση του Γ΄ αντιπροέδρου θα επαναπροταθεί ο κ. Θανάσης Μπούρας. Για τις υπόλοιπες θέσεις θα προταθούν: η κυρία Ολγα Γεροβασίλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από το ΠΑΣΟΚ ενώ τα υπόλοιπα κόμματα δεν έχουν ανακοινώσει τους υποψηφίους.
Βουλή: Βήμα προς βήμα η διαδικασία
Αρχικά ο κ. Κακλαμάνης θα αναγνώσει την Ημερήσια Διάταξη, θα καταθέσει στα Πρακτικά τα ονόματα των 300 που εκλέχθηκαν βουλευτές, ενώ θα ανακοινώσει στο Σώμα τις επιστολές των πολιτικών αρχηγών για την επιλογή της μίας από τις τρεις βουλευτικές έδρες στις οποίες εκλέχθηκαν.
Ευθύς αμέσως, ο κ. Κακλαμάνης θα καλέσει τον προσωρινό Α’ Γραμματέα της Βουλής να συνοδεύσει στην αίθουσα της ολομέλειας τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, επικεφαλής αντιπροσωπείας μελών της Ιεράς Συνόδου για να τελέσουν τον καθιερωμένο αγιασμό.
Στη συνέχεια ο κ. Κακλαμάνης θα καλέσει τους βουλευτές που επιθυμούν να εγερθούν και, παρουσία του Αρχιεπισκόπου και της Αρχιερατικής ακολουθίας του, να δώσουν τον προβλεπόμενο από το άρθρο 59 του Συντάγματος όρκο που είναι ο ακόλουθος:
«Oρκίζομαι στο όνομα της Aγίας και Oμοούσιας και Aδιαίρετης Tριάδας να είμαι πιστός στην Πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου».
Ο Αρχιεπίσκοπος θα ολοκληρώσει την τελετή, θα υπογράψει το σχετικό Πρακτικό, και ο προσωρινός Α’ Γραμματέας της Βουλής θα κληθεί από τον προεδρεύοντα να αποπέμψει της αιθούσης τους Αρχιερείς.
Στη συνέχεια, ο κ. Κακλαμάνης θα καλέσει να ορκιστούν στο Κοράνι τους μουσουλμάνους βουλευτές, ενώ μετά θα εγερθούν οι βουλευτές που θέλουν να δώσουν πολιτικό όρκο.
Από τα υπουργικά έδρανα, θα ορκιστούν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που είναι και βουλευτές.
Ο Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής θα κλείσει τη συνεδρίαση, καλώντας το Σώμα να εξουσιοδοτήσει το Προεδρείο για την επικύρωση των Πρακτικών και ζητώντας τους, την επόμενη ημέρα, Τρίτη 4 Ιουλίου, σύμφωνα με την Ημερήσια Διάταξη, να προσέλθουν για την εκλογή του προέδρου της Βουλής.
Βουλή: Το πρωτόκολλο της ορκωμοσίας
Οι βουλευτές, πριν αποχωρήσουν, θα υπογράψουν το πρωτόκολλο ορκωμοσίας τους και θα παραλάβουν τα σχετικά έγγραφα προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία ορκωμοσίας τους.
Από την πρώτη σειρά των θέσεων των αξιωματούχων στην Ολομέλεια θα παρακολουθήσει την τελετή ορκωμοσίας η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που θα την υποδεχθεί στο Μέγαρο του Κοινοβουλίου ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας. Στις υπόλοιπες θέσεις των αξιωματούχων θα καθίσουν όσοι πρώην πρωθυπουργοί, πρώην πρόεδροι της Βουλής των Ελλήνων, ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί και αξιωματούχοι θελήσουν να παραβρεθούν. Σε μια πρόσθετη σειρά καθισμάτων, κάτω από τα έδρανα των αξιωματούχων θα καθίσουν και οι εκπρόσωποι ξένων Εκκλησιών.
Στην πανηγυρική συνεδρίαση της ορκωμοσίας των βουλευτών έχουν κληθεί και θα παραστούν στα διπλωματικά θεωρεία, όπως έχουν ενημερώσει, πολλοί πρέσβεις και διπλωματικές αντιπροσωπείες ξένων κρατών στην Αθήνα.
Βουλή: Πότε εκλέγεται το προεδρείο
Την Τρίτη το πρωί, η Βουλή θα συνέλθει για την εκλογή προέδρου της Βουλής των Ελλήνων και στη συνέχεια των αντιπροέδρων, κοσμητόρων και γραμματέων, σύμφωνα με τις προτάσεις των κοινοβουλευτικών τους ομάδων.
Αρχικά, στη συνεδρίαση θα προεδρεύσει ο προσωρινός Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης. Θα ανακοινώσει τις επιστολές των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων σχετικά με τα πρόσωπα που προτείνουν για νέο πρόεδρο της Βουλής καθώς υποβολή υποψηφιότητας από υποψήφιο, δεν είναι παραδεκτή.
Ο αρχηγός της ΝΔ και πρόεδρος του πρώτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, με επιστολή του στη Βουλή, έχει γνωστοποιήσει ότι προτείνει για τη θέση τον νυν πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα. Ο νέος πρόεδρος της Βουλής θα εκλεγεί με ονομαστική ψηφοφορία και απαιτείται να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών. Αν δεν συγκεντρωθούν οι 151 θετικές ψήφοι, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται και εκλέγεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους.
Ο κ. Κακλαμάνης θα αναγγείλει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και θα καλέσει τον νέο πρόεδρο της Βουλής να καταλάβει αμέσως την έδρα, όπου θα εκφωνήσει και λόγο. Ακολούθως, η Ολομέλεια θα διακόψει για λίγα λεπτά και θα συνεχίσει υπό την προεδρία του νέου προέδρου της Βουλής στις διαδοχικές ψηφοφορίες για την ανάδειξη των 10 αντιπροέδρων της Βουλής. Οι τρεις πρώτοι αντιπρόεδροι θα είναι από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ και ένας από τα υπόλοιπα κόμματα ώστε να σχηματιστεί το αναλογικό αντιπροσωπευτικό προεδρείο της Βουλής. Η εκλογή των αντιπροέδρων της Βουλής γίνεται με σχετική πλειοψηφία. Όμως, ο κάθε ένας πρέπει να λάβει τουλάχιστον 70 θετικές ψήφους για να μπορέσει να εκλεγεί.
Πότε ξεκινούν οι προγραμματικές δηλώσεις
Την Πέμπτη, 6 Ιουλίου, θα αρχίσει η τριήμερη συζήτηση, στην ολομέλεια της Βουλής, επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μετά το πέρας της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων, το Σάββατο 8 Ιουλίου, η νέα κυβέρνηση θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.
Η συζήτηση θα αρχίσει με την ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό. Στη συζήτηση θα μετάσχουν τα μέλη της νέας κυβέρνησης, οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και βουλευτές από όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου.
Η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση θα είναι ονομαστική δι’ εκφωνήσεως και θα διεξαχθεί αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων και το αργότερο ως τη δωδεκάτη νυχτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξη της συζήτησης, δηλαδή, το Σάββατο, 8 Ιουλίου 2023. Η κυβέρνηση απολαύει της εμπιστοσύνης της Βουλής, αν η πρόταση εμπιστοσύνης εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων Βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη από τα 2/5 (120) του όλου αριθμού των βουλευτών.
Η ανανέωση του κοινοβουλευτικού προσωπικού
Πάντως, η πρόσφατη διπλή εκλογική αναμέτρηση επέφερε εκτεταμένη ανανέωση του κοινοβουλευτικού προσωπικού καθώς 100 βουλευτές είτε εξελέγησαν για πρώτη φορά στις εκλογές του Ιουνίου είτε στην μάχη του Μαΐου. Πρόκειται για τα 30 μέλη των κοινοβουλευτικών ομάδων της Νίκης, των Σπαρτιατών και της Πλεύσης Ελευθερίας. Εκτός της Ζωής Κωνσταντοπούλου που έχει υπάρξει κατά το παρελθόν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της Βουλής οι υπόλοιποι 29 εκλέγονται για πρώτη φορά. Μεταξύ άλλων εντοπίζονται οι ηθοποιοί Σπύρος Μπιμπίλας και Διαμαντής Καραναστάσης της Πλεύσης Ελευθερίας, η τραγουδίστρια Τζώρτζια Κεφαλά του ίδιου κόμματος, ο επικεφαλής της Νίκης Δημήτρης Νατσιός και ο πρώην «Μίστερ Κρήτη» με τους «Σπαρτιάτες» Μιχάλης Γαυγιωτάκης.
Νέοι βουλευτές, αν και έχουν κερδίσει θέση σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις (Μαϊου – Ιουνίου) θεωρούνται οι: Νίκος Ανδρουλάκης (ΠΑΣΟΚ), Ειρήνη Αγαπηδάκη (ΝΔ), Ελενα Ακρίτα (ΣΥΡΙΖΑ), Σοφία Ζαχαράκη (ΝΔ), Δόμνα Μιχαηλίδου, Ευάγγελος Αποστολάκης (ΣΥΡΙΖΑ), Ράνια Θρασκιά (ΣΥΡΙΖΑ), Σέβη Βολουδάκη (ΝΔ) κ.α.
Αντίστοιχα το 1/3 των βουλευτών της προηγούμενης περιόδου 2019 – 2023 δεν κατάφερε να επανεκλεγεί. Μεταξύ των 100 εντοπίζονται και ηχηρά ονόματα κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ που απώλεσε σχεδόν το 46% της κοινοβουλευτικής του δύναμης. Οι Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης, Κώστας Ζαχαριάδης, Ανδρέας Ξανθός, Γιάννης Μουζάλας, Πάνος Σκουρλέτης, Δημήτρης Βίτσας, Γιάννης Δραγασάκης δεν κατάφεραν να επανεκλεγούν όπως και οι «πασοκογενείς» Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Χρήστος Σπίρτζης, Γιάννης Ραγκούσης κ.α. Την ίδια στιγμή κατάφερε να εκλεγεί στην περιφέρεια Τρικάλων η σύντροφος του κ. Ραγκούση Μαρίνα Κοντοτόλη. «Ηχηρές» απώλειες είχε και η ΝΔ με τον Γιώργο Κουμουτσάκο και Γιώργο Αμυρά να μην ανανεώνουν την θητεία τους.
Η «περιστρεφόμενη πόρτα» του κοινοβουλίου ωστόσο επανέφερε μετά από αρκετά χρόνια στη Βουλή τουλάχιστον 12 υποψήφιους. Πρόκειται κυρίως για υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ ή προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ όπως οι Πάρις Κουκουλόπουλος που επανεξελέγη με το ΠΑΣΟΚ στην Κοζάνη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης που επανεξελέγη με την ΝΔ στην Δυτική Αθήνα και Συμεών Κεδίκογλου ο οποίος εξελέγη στην Εύβοια με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Πέραν αυτών, η νέα Βουλή των οκτώ κομμάτων θα έχει 68 γυναίκες βουλευτές. Οι 30 προέρχονται από την ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, 17 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 8 από το ΠΑΣΟΚ, 6 από το ΚΚΕ, 2 από την Ελληνική Λύση, 1 από την Νίκη, 4 από την Πλεύση Ελευθερίας ενώ οι Σπαρτιάτες δεν εξέλεξαν καμία γυναίκα βουλευτή. Η Βουλή της μιας ημέρας που σχηματίστηκε από την αναμέτρηση του Μαϊου είχε 75 γυναίκες βουλευτές ενώ η Βουλή που αναδείχθηκε από τις εκλογές του 2019 είχε 66 γυναίκες.
Η νέα Βουλή σε αριθμούς
– 8 κοινοβουλευτικές ομάδες
– 245 βουλευτές κατάφεραν να εκλεγούν και στις 2 αναμετρήσεις (Μαΐου – Ιουνίου)
– Από τους 55 βουλευτές της μιας ημέρας οι 28 δεν έχουν άλλη κοινοβουλευτική θητεία
– Ο Γιώργος Οικονόμου του ΠΑΣΟΚ έχει δύο και μόνο θητείες στα κοινοβούλια της μιας ημέρας (2012 και 2023)
– 100 νέοι βουλευτές σε σχέση με την Βουλή του 2019-23
– 68 γυναίκες βουλευτές: 30 ΝΔ, 17 ΣΥΡΙΖΑ, 8 ΠΑΣΟΚ, 6 ΚΚΕ, 2 Ελληνική Λύση, 1 Νίκη, 0 Σπαρτιάτες, 4 Πλεύση Ελευθερίας
Οι 28 βουλευτές της μιας ημέρας
Η σύγκριση της νέας Βουλής με την προηγούμενη της μιας ημέρας δείχνει ότι 255 υποψήφιοι κατάφεραν να επανεκλεγούν. Από τα 55 πρώην μέλη του κοινοβουλίου τα 28 είχαν πετύχει την πρώτη εκλογή της πολιτικής τους θητείας τον Μάιο και καταγράφονται στην κοινοβουλευτική ιστορία ως «βουλευτές της μιας ημέρας». Πρόκειται για τους:
Μαρία Πολύζου (ΝΔ), Πόπη Τσαπανίδου (ΣΥΡΙΖΑ), Βάσω Κόλλια (ΝΔ), Κατερίνα Κατσανδρή (ΝΔ), Δημήτρης Βενιέρης (ΝΔ), Χαράλαμπος Παναγιωτίδης (Ελληνική Λύση), Γρηγόρης Θεοδωράκης (ΣΥΡΙΖΑ), Γιώργος Κυριακόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ), Γιάννης Λαϊνιώτης (Ελληνική Λύση), Θανάσης Γλαβίνας (ΠΑΣΟΚ), Δημητρης Διαμαντίδης (ΠΑΣΟΚ), Γιώργος Πέρρος (ΚΚΕ), Γιάννης Καλογερόπουλος (ΝΔ), Τάσος Γαϊτάνης (ΝΔ), Νίκη Αγιοστρατίδου (Ελληνική Λύση), Χρύσα Καραγιάννη (ΣΥΡΙΖΑ), Μενέλαος Μαλτέζος (ΣΥΡΙΖΑ), Βασίλης Αρμόνης (Ελληνική Λύση), Σωτήρης Παπαγεωργίου (ΠΑΣΟΚ), Τίνα Κουζιάκη (ΚΚΕ), Κατερίνα Ταγαρά (ΠΑΣΟΚ), Γιάννης Καρυπίδης (ΣΥΡΙΖΑ), Παναγιώτης Αδαμόπουλος (ΠΑΣΟΚ), Νίκος Κουτουμάνος (ΚΚΕ), Ραχήλ Αλεξανδρίδου (ΠΑΣΟΚ), Θανάσης Γκούνας (ΣΥΡΙΖΑ), Κωνσταντίνος Καρπουχτσής (ΣΥΡΙΖΑ), Αλέξανδρος Μαρινάκης (ΚΚΕ).
Στον υποψήφιο με το ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια Τρικάλων Γιώργο Οικονόμου απονέμεται το βραβείο της κοινοβουλευτικής ατυχίας καθώς έχει εκλεγεί συνολικά δύο φορές αλλά σε κοινοβούλια της μιας ημέρας (2012, 2023). Πρώτη φορά εξελέγη τον Μάιο του 2012 για να χάσει την έδρα στις εκλογές του Ιουνίου της ίδιας χρονιάς για να επαναληφθεί η ίδια ιστορία το 2023.