Σε κίνδυνο θέτουν την ψηφιακή τους ασφάλεια σχεδόν οι μισοί νέοι σήμερα. Οι “γκρίζες ζώνες” ασφαλείας για την online ζωή των νεαρών χρηστών πολλαπλασιάζονται από την αυξανόμενη τάση τους να μοιράζονται τους κωδικούς πρόσβασης ή το pin τους με συντρόφους και φίλους. Αυστηρή προειδοποίηση για τις ψηφιακές παγίδες που ενέχει αυτή η συμπεριφορά απευθύνει βρετανικό κυβερνητικό χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα “Cyber Discovery” για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι ερευνητές μελέτησαν ποιές είναι οι συνηθέστερες παγίδες, που εκθέτουν την προσωπική ζωή των νέων, ηλικίας 14-18 ετών, ενώ συγκέντρωσαν και έναν κατάλογο συμβουλών, που ενθαρρύνει τους νέους να προστατεύουν τα προσωπικά τους δεδομένα.
Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, το 45% των νέων συνηθίζει να μοιράζει τους κωδικούς πρόσβασης και τα PINs με συντρόφους, φίλους και φίλες. Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλούνται οι ερευνητές, ένας στους πέντε νέους, ηλικίας 18-24 ετών, δηλώνει ότι αισθάνεται άνετα να μοιράζεται την ημερομηνία γέννησης του με μια εταιρεία ή έναν οργανισμό, τον οποίο δεν γνωρίζει καν. Επιπλέον, το 36% απαντά ότι θα μοιράζονταν και κάποια προσωπικά δεδομένα με μια εταιρεία ή έναν οργανισμό που δεν γνωρίζει. Η μελέτη διαπιστώνει, επίσης, ότι το 57% των νέων εμπιστεύεται στους φίλους και την οικογένεια πολλά προσωπικά δεδομένα.
Συστάσεις
Η Cyber Discovery δημιούργησε μία λίστα με κανόνες, που πρέπει να ακολουθούν οι νέοι για την προστασία της ηλεκτρονικής τους ασφάλειας. Μεταξύ άλλων, προτείνει στους νέους να μην μοιράζονται τα προσωπικά τους δεδομένα με φίλους ή συνεργάτες. Επίσης, τους προτρέπει να αποφεύγουν τη χρήση του ονόματος του αγαπημένου τους μουσικού ή αθλητή ή τη χρήση των γενεθλίων τους ή του ονόματος του κατοικίδιου τους ως κωδικού πρόσβασης. Επιπλέον, η Cyber Discovery συστήνει στους χρήστες να έχουν διαφορετικούς κωδικούς πρόσβασης για κάθε ιστότοπο, να χρησιμοποιούν έναν σύνθετο κωδικό πρόσβασης, καθώς και ένα εργαλείο διαχείρισης κωδικών πρόσβασης, και να αλλάζουν τακτικά τους κωδικούς τους.
“Πρέπει να διδάξουμε στους νέους τη σημασία της προστασίας των προσωπικών τους δεδομένων και του κινδύνου “επανεξαγωγής των δεδομένων. Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι μια αναπτυσσόμενη βιομηχανία. Μάλιστα, εκτιμάται ότι μέχρι το 2022 θα υπάρξει έλλειψη 1,8 εκατομμυρίων επαγγελματιών στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Γι’ αυτό διδάσκουμε στους νέους τις δεξιότητες, ώστε να κατανοούν τους κινδύνους της ανταλλαγής προσωπικών δεδομένων και να τους ενθαρρύνουν να συνεχίσουν μια καριέρα στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο στο μέλλον”, αναφέρουν οι μελετητές.
Να σημειωθεί ότι η έρευνα της “Cyber Discovery” διενεργήθηκε σε δείγμα 1.200 ατόμων στη Μεγάλη Βρετανία.