Η Ταϊβαν θέλει να κατασκευάσει πυραύλους κρουζ, «χρησιμοποιώντας» κινητήρες παλαιών F-5!


Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ, η Ταϊβάν αναζητά τρόπους χρησιμοποίησης παλαιών κινητήρων J85 από μαχητικά F-5, για να κατασκευάσει εγχώριο πύραυλο κρουζ.

Η Ταϊβάν πιστεύει ότι χρειάζεται νέα όπλα μακράς εμβέλειας για να αμυνθεί κατά της Κίνας, και για αυτό το λόγο, επέλεξε μια καινοτόμο (αν και περίεργη) λύση. Η Ταϊβάν φέρεται να επιθυμεί την αντιγραφή παλαιών κινητήρων J85 από τον μεγάλο στόλο μαχητικών Northrop F-5E/F, «Tiger II» (συνολικά 308 αεροσκάφη) που διέθετε.

Η Ακαδημία Επιστημων της Ταϊβάν σε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία της χώρας, ανέσυρε κινητήρες από αποσυρμένα F-5, με σκοπό την κατασκευή μια απλοποιημένης και βελτιωμένης έκδοσης του J85, που θα εξοπλίσει ένα νέο πύραυλο κρουζ.

Ο J85 αποδίδει 3.000 λίβρες ώσης και οι μικρές του διαστάσεις (43 εκατοστά διάμετρος και 114 εκατοστά μήκος), τον κάνουν θεωρητικά ιδανικό για χρήση σε βλήμα κρουζ. Ο ίδιος κινητήρας μάλιστα εξόπλιζε το μη επανδρωμένο ιπτάμενο «δόλωμα» ADM-20 Quail, που κατασκευάστηκε την δεκαετία του 1950.

Ένας τρόπος για την Ταϊβάν να αποτρέψει την κινεζική εισβολή είναι να στοχοποιήσει και να είναι σε θέση να πλήξει τους εχθρικούς στόχους στην ηπειρωτική χώρα. Το στενό της Φορμόζα που χωρίζει τις δύο χώρες, έχει πλάτος μόνο 180 χιλιόμετρων, οπότε ένας πυραύλος κρουζ με ικανοποιητική εμβέλεια, θα μπορούσε θεωρητικά να «ακυρώσει» μια κινεζική απόβαση, πριν καν αυτή ξεκινήσει.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ