Σημαντική χρηματοδότηση στα ΕΑΣ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας


Από 60 έως 80 εκατ. ευρώ υπολογίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες καλά ενημερωμένων πηγών, η χρηματοδότηση που θα λάβουν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα από την κατανομή ευρωπαϊκών κονδυλίων, στο πλαίσιο των κινήσεων που γίνονται για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, με βάση τις αυξημένες ανάγκες αμυντικού υλικού που προέκυψαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η απόφαση για να «τρέξει» το συγκεκριμένο πρόγραμμα από τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) έρχεται σε συνέχεια της επίσκεψης, την προηγούμενη Παρασκευή, στη χώρα μας του επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Τιερί Μπρετόν. Εφόσον μια τέτοια συμφωνία υλοποιηθεί, θα αποτελέσει πολύτιμη και γενναία ένεση ρευστότητας για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και το εργοστάσιο παραγωγής πυρομαχικών στο Λαύριο.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο κύκλος εργασιών του ομίλου κατά το 2021, τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν δημοσιευμένα στοιχεία, διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 6 εκατομμυρίων ευρώ, με το μετά φόρων αποτέλεσμα να είναι ζημίες ύψους 85 εκατομμυρίων. Αλλά και το 2020 ο κύκλος εργασιών, αν και υψηλότερος, βρισκόταν μόλις στα 16,4 εκατομμύρια, με επίσης ζημιογόνο (-129 εκατ.) χρήση. Καθίσταται σαφές πως η εξασφάλιση έργου ακόμη και 60 εκατομμυρίων δύναται να ενισχύσει σημαντικά την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Τιερί Μπρετόν βρέθηκε στην Ελλάδα στο πλαίσιο μιας άτυπης περιοδείας σε συνολικά έντεκα χώρες της Ε.Ε., που έγινε για να εξεταστούν και να αξιολογηθούν οι δυνατότητες αξιοποίησης υφιστάμενων εγκαταστάσεων αμυντικής βιομηχανίας για την ενίσχυση της παραγωγής πυρομαχικών, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι ανάγκες αλλά και οι ελλείψεις που προέκυψαν εξαιτίας της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία. Ο κ. Μπρετόν, συνοδεία του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και τεχνικού κλιμακίου της Ε.Ε., επισκέφθηκε τα ΕΑΣ όπου έγινε παρουσίαση των παραγωγικών δυνατοτήτων της εταιρείας, ιδιαίτερα όσον αφορά την κατασκευή των βλημάτων 155 χιλιοστών. Ακολούθως, η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις των ΕΑΣ σε Υμηττό και Λαύριο.

Όπως αναφέρουν πηγές με γνώση των λεπτομερειών της επίσκεψης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η μονάδα του Λαυρίου, όπου φαίνεται ότι η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία αξιολόγησε ότι συγκεντρώνονται οι προϋποθέσεις, ο συνδυασμός υποδομών και τεχνογνωσίας, για την παραγωγή των βλημάτων. Όπως αναφέρει η ελληνική επιχείρηση, «το συγκρότημα στο Λαύριο Αττικής δραστηριοποιείται στη γόμωση και τη συναρμολόγηση πυρομαχικών μεσαίων και μεγάλων διαμετρημάτων, βομβών, αντιαρματικών και κεφαλών μάχης πυραύλων, στην παραγωγή εκτοξευτών και τη συναρμολόγηση αντιαρματικών και τέλος στην παραγωγή προωθητικών πυρίτιδων. Έχει πιστοποιηθεί από το ΝΑΤΟ ως εγκατάσταση συναρμολόγησης, αποσυναρμολόγησης πυραύλων (MADF)» και είναι ένα από τα λιγοστά παγκοσμίως που φέρουν αυτή την πιστοποίηση.

Από ελληνικής πλευράς, πέραν της εξασφάλισης χρηματοδότησης για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας και την ουσιαστική ένταξή της στους ευρωπαϊκούς σχεδιασμούς για επίτευξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερης αυτονομίας της Ε.Ε. σε παραγωγή αμυντικού εξοπλισμού, εκτιμάται ότι διαμορφώνονται προοπτικές για ουσιαστικό εκσυγχρονισμό των παραγωγικών μονάδων που η χώρα μας διαθέτει. Έτσι, στο πλαίσιο της επίσκεψης Μπρετόν έγινε ενημέρωση για τις δυνατότητες παραγωγής, αλλά και τη σημαντική ενίσχυσή τους, εφόσον από την πλευρά της Ε.Ε. υπάρξει διάθεση και συνδρομή στην ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών των ΕΑΣ.

Στις χθεσινές δηλώσεις του στις Βρυξέλλες, ο Τιερί Μπρετόν αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα και την επίσκεψη στις εγκαταστάσεις των ΕΑΣ. Τόνισε ότι υπάρχουν δυνατότητες παραγωγής από πλευράς Ελλάδας και ότι είναι επείγουσα η ανάγκη ανανέωσης του εξοπλισμού της Ουκρανίας, καθώς και ότι υπάρχει διάθεση για συμμετοχή και συνεργασία από όλους – και από τη χώρα μας. Διευκρίνισε, τέλος, ότι τα χρήματα θα δοθούν μέσα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ