Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα ξεκινήσουν 1 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ και 2 Ιουνίου για τα ΓΕΛ.
Σε λιγότερο από έναν μήνα θα κληθούν χιλιάδες μαθητές να εξεταστούν στα μαθήματα των Πανελληνίων για την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια. Οι τελειόφοιτοι θα διεκδικήσουν 68.574 θέσεις στα ελληνικά ΑΕΙ.
Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα ξεκινήσουν 1 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ και 2 Ιουνίου για τα ΓΕΛ. Οι υποψήφιοι θα ξεκινήσουν με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας.
Ωστόσο, φέτος, αναμένονται αλλαγές στον τρόπο βαθμολόγησης των μαθημάτων της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Αρχαίων, αλλά και της υποβολής μηχανογραφικού. Συγκεκριμένα, στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, από φέτος, το άριστα για το πρώτο θέμα, το οποίο είναι η περίληψη, θα παίρνει 20 μονάδες αντί για 15.
Επιπλέον, από το μάθημα των Αρχαίων αφαιρέθηκε η μία από τις δύο ερωτήσεις του διδαγμένου κειμένου, που λάμβανε 2 μονάδες στις 20. Οι μονάδες αυτές θα προστεθούν στη μετάφραση του αδίδακτου, το οποίο θα έχει πλέον ως άριστα 10 μονάδες από 8 που ήταν μέχρι πέρυσι.
Οι πανελλήνιες εξετάσεις θα διεξαχθούν 2-12 Ιουνίου για τα ΓΕΛ και 1-16 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ.
Το πρόγραμμα των πανελληνίων
Οι εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν στις 2 Ιουνίου με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Γενικής Παιδείας) και στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν τρεις ημέρες εξετάσεων των μαθημάτων Προσανατολισμού.
6 Ιουνίου: Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Μαθηματικά (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής), Βιολογία (Ο.Π. Σπουδών Υγείας)
8 Ιουνίου: Λατινικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), Πληροφορική (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)
12 Ιουνίου: Ιστορία (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), Οικονομία (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)
Όσον αφορά στα ΕΠΑΛ, το πρώτο μάθημα θα είναι των Νέων Ελληνικών Γενικής Παιδείας και στη συνέχεια ακολουθούν 7 μαθήματα ειδικότητας.
Τα ειδικά μαθήματα
Από 17 έως και 29 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι εξετάσεις για τα ειδικά μαθήματα.
Αναλυτικότερα, στις 17 Ιουνίου οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στο μάθημα των Αγγλικών και στις 19 Ιουνίου στα Γερμανικά. Στη συνέχεια, θα διεξαχθούν οι εξετάσεις του Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου, 20 και 21 Ιουνίου, αντίστοιχα.
Μετά, θα διεξαχθούν οι εξετάσεις των μαθημάτων που αφορούν στην εισαγωγή σε μουσικά τμήματα: Αρμονία (22 Ιουνίου), Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων (23 Ιουνίου), Μουσική Αντίληψη και Γνώση (24 Ιουνίου), Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία (26 Ιουνίου).
Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ολοκληρωθούν με τα Γαλλικά (27 Ιουνίου), τα Ισπανικά (28 Ιουνίου) και τα Ιταλικά (29 Ιουνίου).
Τι θα ισχύσει φέτος για το μηχανογραφικό
Οι βαθμολογίες των μαθημάτων (πλην των ειδικών μαθημάτων), αναμένεται να ανακοινωθούν τέλη Ιουνίου. Οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν για τις βαθμολογίες τους μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής εφαρμογής του υπουργείου Παιδείας, αλλά και με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους (SMS).
Στη συνέχεια, οι υποψήφιοι θα χρειαστεί να υποβάλουν ηλεκτρονικά το Μηχανογραφικό τους Δελτίο. Όπως και τις δύο προηγούμενες χρονιές, θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής διπλού, παράλληλου Μηχανογραφικού και για τα Δημόσια ΙΕΚ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αλλαγή φέτος είναι ότι η υποβολή του μηχανογραφικού δεν θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, αλλά σε μία, καθώς με βάση τα στοιχεία των περασμένων ετών, ένα πολύ υψηλό ποσοστό των υποψηφίων που εισάγεται στις σχολές των 10 πρώτων επιλογών του από την πρώτη φάση.
Όσον αφορά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, αναμένεται να ακολουθηθεί ο ίδιος προγραμματισμός, βάση τον οποίο για πρώτη φορά μετά από χρόνια ανακοινώθηκαν κατά τα τέλη Ιουλίου.