Το Σάββατο 22 Απριλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να γίνει δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ζητήσει την διάλυση της Βουλής και τότε θα ξεκινήσει επισήμως η προεκλογική περίοδος για τις κάλπες της 21ης Μαΐου.
Ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε ποτέ ότι διαφωνεί με το σύστημα της απλής αναλογικής, καθώς όπως λέει συχνά, πιστεύει σε ισχυρές και αυτοδύναμες κυβερνήσεις, έτοιμες να δώσουν λύσεις στα προβλήματα γρήγορα, χωρίς να περνούν από τη “βάσανο” των διαφωνιών έως τη λήψη μίας απόφασης, όπως συμβαίνει σε κυβερνήσεις συνεργασίας.
Γι’ αυτόν τον λόγο, στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι στην πρώτη κάλπη να είναι η Νέα Δημοκρατία τόσο ισχυρή, ώστε η δεύτερη με την ενισχυμένη αναλογική, που όπως όλα δείχνουν θα χρειαστεί, να δώσει στο κυβερνών κόμμα την αυτοδυναμία.
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Θα σεβαστώ την ετυμηγορία του λαού»
Τα πράγματα περιπλέχθηκαν ωστόσο μετά το δυστύχημα των Τεμπών, που κόστισε δημοσκοπικά στην κυβέρνηση, αλλά και μετά τη θέση που διατύπωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, “ούτε με τον Μητσοτάκη, ούτε με τον Τσίπρα” όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο συνεργασιών, στην περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία δεν είναι τελικά αυτοδύναμη.
«Η πρώτη κάλπη θα μας πει το ποιος πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα, η δεύτερη θα μας υποδείξει το πώς. Από ποια κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Και από εκεί και πέρα προφανώς και θα σεβαστώ και θα σεβαστούμε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού», έκανε σαφές ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξή του στον Σταύρο Θεοδωράκη, χωρίς να αφήνει ανοιχτό κανένα ενδεχόμενο για τρίτες κάλπες.
«Η Νέα Δημοκρατία είναι κόμμα ευθύνης», έχουν πει πολλές φορές κυβερνητικά στελέχη όταν ερωτώνται τι θα γίνει εάν τελικά η Νέα Δημοκρατία φτάσει… στην πηγή αλλά δεν πιει νερό, βλέποντας μία συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ και αποκλείοντας την τρίτη κάλπη, η οποία θα έπρεπε να στηθεί μέσα στον Αύγουστο, στο pick της τουριστικής περιόδου, προκαλώντας πολλές αναταράξεις, οικονομικές και κοινωνικές.
Επιπλέον, ο Αύγουστος είναι απαγορευτικός γιατί το εκλογικό σώμα θα είναι απόν και η προσέλευση στην κάλπη θα είναι μάλλον απογοητευτική. «Η πρόθεσή μας δεν είναι να βάλουμε τη χώρα σε μία ατέρμονη εκλογική διαδικασία», είπε προ ημερών ο Γιάννης Οικονόμου, προσθέτοντας ωστόσο ότι «είμαστε σίγουροι πως οι πολίτες με τη σωστή τους επιλογή θα διαμορφώσουν ασφαλείς συνθήκες για να προχωρήσει η χώρα στο μέλλον».
Οι επόμενοι σταθμοί των επισκέψεων του πρωθυπουργού
Ο πρωθυπουργός, που έχει επιστρέψει από την Τήνο όπου πέρασε το Πάσχα, επανεκκινεί σήμερα την προεκλογική του εκστρατεία με επίσκεψη στον Σκαραμαγκά και στο κέντρο εκπαίδευσης των ειδικών δυνάμεων στο Μεγάλο Πεύκο, συνοδευόμενος από τον ΑΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει το έργο που επιτελούν οι Ένοπλες Δυνάμεις για την ασφάλεια της χώρας και την ενίσχυσή τους από την κυβέρνηση αυτή την τετραετία με πόρους προς το προσωπικό και αναβάθμιση των επιχειρησιακών τους δυνατοτήτων με τα εξοπλιστικά προγράμματα.
Την Τετάρτη ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Κέρκυρα, ενώ την Παρασκευή θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε Ναύπλιο και Καλαμάτα. Ενδιαμέσως, θα συνεδριάσει την Πέμπτη η Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας.
Εκλογές 2023: Η διάλυση της Βουλής και η επίσημη προεκλογική περίοδος
Στη συνέχεια αναμένεται να εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα και θα θυροκολληθεί στη Βουλή, σηματοδοτώντας την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τις εκλογές 2023. Ουσιαστικά η Βουλή δεν έχει λόγο να ανοίξει ξανά, παρά μόνο για τη θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος για τη διάλυσή της. Αυτό μπορεί να γίνει 22-30 μέρες πριν τις εκλογές, δηλαδή το διάστημα 22-28 Απριλίου.
Εκλογές 2023: Το 10ήμερο των διερευνητικών εντολών
Μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου τυπικά ακολουθεί ένα 10ήμερο διερευνητικών εντολών, ωστόσο το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μπορεί και να είναι μικρότερο, ανάλογα με το χρόνο που θα τις κρατήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί.
Στο 10ήμερο μετά τις κάλπες, που θα έχει ολοκληρωθεί και τυπικά η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων από δικαστήρια και θα έχουν επικυρωθεί οι εκλεγμένοι βουλευτές, θα συγκληθεί η νέα Βουλή. Σημειώνεται όμως ότι δεν είναι ακόμα βέβαιο αν θα γίνει παράλληλα με τις διερευνητικές ή μετά. Το πιθανότερο είναι να συγκληθεί αρχές Ιουνίου.
Τυπικά η Βουλή θα χρειαστεί δύο συνεδριάσεις, δηλαδή δύο ημέρες: μία για την ορκωμοσία της νέας Βουλής και μία για την εκλογή του νέου προεδρείου. Αμέσως μετά η Βουλή μπορεί να διαλυθεί στις αρχές Ιουλίου για τη διεξαγωγή των δεύτερων εκλογών, αν αυτές χρειαστούν.
Εκλογές 2023: Οι δύο υπουργοί που θα αλλάξουν
Με την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου θα σημάνει και δύο αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, αυτή του κυβερνητικού εκπροσώπου, καθώς ο Γιάννης Οικονόμου θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στη Φθιώτιδα και του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, καθώς θα τοποθετηθεί υπηρεσιακός υπουργός ο οποίος θα αναλάβει τη διεξαγωγή των εκλογών.