Πασχαλινό τσουρέκι: Παραδοσιακό τσουρέκι για την ωραιότερη Κυριακή του Πάσχα


Αυτή η παραδοσιακή συνταγή για τσουρέκι περιλαμβάνει όλες τις αγαπημένες γιορτινές γεύσεις που λατρεύουν οι Έλληνες. Το τσουρέκι είναι το παραδοσιακό γλυκό ψωμί με μαγιά που φτιάχνουν οι Έλληνες κάθε χρόνο τη Μεγάλη Πέμπτη και το τρώνε την Κυριακή του Πάσχα.

Από που προέρχεται

Το όνομα τσουρέκι προέρχεται από την τουρκική λέξη «corek» που αναφέρεται σε κάθε ψωμί που παρασκευάζεται με ζύμη μαγιάς. Υπάρχουν πολλά είδη κορέκ, αλμυρά και γλυκά, που εμφανίζονται σε διάφορα σχήματα και μεγέθη ανάλογα με την περιοχή.

Η παράδοση λέει ότι το τσουρέκι συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού και γενικότερα την αναγέννηση, καθώς το αλεύρι πλάθεται και φουσκώνει και παίρνει ζωή ενώ μεταμορφώνεται στο τελικό του σχήμα.

Το κόκκινο βαμμένο αυγό , που συνήθως τοποθετείται πάνω από την πλεξούδα, συμβολίζει το αίμα του Ιησού. Το να πεθαίνουμε κόκκινα αυγά εν όψει του ελληνικού Πάσχα  είναι μια από τις παλαιότερες και πιο  αγαπημένες παραδόσεις  στην Ελλάδα.

Κυκλοφορεί σε διάφορες εκδοχές, όπως γεμιστό ή καλυμμένο με σοκολάτα και ξηρούς καρπούς, ενώ μπορεί να γεμιστεί με κρέμα, ή να βουτήξει σε σιρόπι. Ακόμη και σκέτο, αυτό το ντελικάτα γλυκό ψωμί είναι απολαυστικό και αναζωογονητικό μετά τις μακρές στερήσεις της σαρακοστιανής περιόδου .

Υλικά

  • 500gr αλεύρι για ψωμί
  • 60ml χλιαρό νερό
  • 30gr μαγιά
  • 100gr ζάχαρη
  • 50gr μέλι
  • 2 αυγά
  • 100ml γάλα
  • 100gr φυτικό βούτυρο
  • 7gr μαχλέπι
  • 2gr μαστίχα
  • λίγο ξύσμα πορτοκαλιού

Εκτέλεση

  • Στο μίξερ χτυπήστε 6 αβγά με 110z/310gr ζάχαρη
  • Ανακατεύετε για 8 λεπτά
  • Προσθέστε: 2 κουταλιές της σούπας μαχλέπι και ½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένη μαστίχα
  • Συνεχίζετε να ανακατεύετε για 3 λεπτά
  • Προσθέστε: 1 λίτρο αλεύρι
  • Ανακατεύετε για 5 λεπτά
  • Προσθέστε 8 fl oz/235ml ζεστό γάλα, 3 fl oz/90ml λιωμένο βούτυρο
  • Ανακατεύετε για 2 λεπτά
  • Προσθέστε 1 λίτρο αλεύρι και 0,5 oz/15 gr ξερή μαγιά
  •  Ανακατεύετε για 10 λεπτά το μείγμα
  • Αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα
  • Πλάθετε σε τρία χοντρά σχοινιά και μετά πλέξουμε μαζί
  • Αφήστε να φουσκώσει για 45 λεπτά.
  • Βάζετε από πάνω λίγο κρόκο αβγού αραιωμένο με νερό και διακοσμείστε με αμύγδαλα ψιλοκομμένα
  • Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 320°F/160°C για 30 με 40 λεπτά


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ