Πέθανε η τραγουδίστρια Ρένα Κουμιώτη -Αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας


Πέθανε σε ηλικία 81 ετών η τραγουδίστρια Ρένα Κουμιώτη, μία από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του νέου κύματος.

Η είδηση του θανάτου της έγινε γνωστή από τον πρόεδρο του ΣΕΗ, Σπύρο Μπιμπίλα, ο οποίος έγραψε: «Ενα μεγάλο αντίο στην υπέροχη Ρενα Κουμιωτη!! ΑΥΤΗ η τόσο βελούδινη φωνή της θα μας συγκινεί πάντα….Όσοι την γνωρίσαμε μόνο όμορφες στιγμές θα θυμόμαστε.. Καλό ταξίδι Ρένα όλων μας….»

«H Ρένα Κουμιώτη δεν είναι πια μαζί μας. “Εφυγε” σήμερα ξημερώνοντας Δευτέρα 3 Απριλίου 2023 ύστερα από δύο μήνες προσωπικής μάχης με τη ζωή. Η μεγάλη ερμηνεύτρια όμως θα ζει πάντα ανάμεσά μας με τα τραγούδια της . Οσοι είχαμε τη μέγιστη τιμή, να τη ζήσουμε από κοντά , γνωρίσαμε το ήθος , την ψυχή, την σεμνότητα και την αξιοπρέπειά της . Μια μεγάλη κυρία “εφυγε” αλλά θα είναι πάντα εδώ..Δεν σταματούν έτσι του ρολογιού οι δείκτες..», γράφει η σελίδα στο facebook «ΡΕΝΑ Κουμιωτη Official».

Η τραγουδίστρια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και από τον περασμένο Νοέμβριο διέμενε στο Γηροκομείο Αθηνών. Το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου, έφυγε από τη ζωή ο πρωτότοκος γιος της, Νίκος Σαββίδης, από ανακοπή καρδιάς. Εκείνη δεν παρευρέθηκε στην κηδεία του, καθώς οι δυνατές συγκινήσεις δεν της επέτρεπαν να γνωρίζει για την απώλεια του.

Ποια ήταν η Ρένα Κουμιώτη

Η Ρένα Κουμιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα, στη Νέα Ιωνία στις 3 Μαΐου 1941. Οι γονείς της ήταν πρόσφυγες. Ο πατέρας της Σμυρνιός, η μάνα της Κωνσταντινοπολίτισσα.

To 1968 δούλευε στην «Απανεμιά» μαζί με τον Μανώλη Μητσιά, που μόλις είχε κατέβει απ’ τη Θεσσαλονίκη. Δεν είχε περάσει μήνας από τότε που άρχισε να δουλεύει στο μαγαζί και κάποιο βράδυ την ακούει ο Λευτέρης Παπαδόπουλος και της προτείνει να τραγουδήσει με τον Γιάννη Πουλόπουλο στο δίσκο «ο Δρόμος» που ετοίμαζαν μαζί με τον Μίμη Πλέσσα.

Το πρώτο τραγούδι που είπε ήτανε το «Δώσε μου το στόμα σου» το γνωστό «χελιδονάκι». Και μετά το «Πρώτη φορά». Από την «Απανεμιά» βρίσκεται ξαφνικά να δουλεύει με τον Γιάννη Πουλόπουλο, τον Στράτο Διονυσίου και τον Λευτέρη Μυτιληναίο στο «Καν-Καν». Την ίδια χρονιά στο θέατρο «REX» στον θεατρικό «Δρόμο». Ακολουθούν στη δισκογραφία «Σταμάτησε του ρολογιού οι δείχτες», «Άναψε καινούργιο μου φεγγάρι» του Μίμη Πλέσσα, και συμμετείχε στους δίσκους «Ώρες» και «Θαλσσσινό τριφύλλι» του Λίνου Κόκοτου . Το επόμενο καλοκαίρι πάλι με τον Πουλόπουλο στην «Αθηναία». Και μετά στα «Δειλινά» για τρεις σαιζόν. Απ’ τον Οκτώβριο του 1970 μέχρι το 1972. Εκεί κι ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Σταμάτης Κόκοτας, ο Χρηστάκης κι ο Γιώργος Ζαμπέτας. Το 1972, συνεργάστηκε με το Γιώργο Νταλάρα στο θέατρο Μπουρνέλη. Μετά τα «Δειλινά» πήγε στη «Φαντασία». Πάλι με τον Πουλόπουλο στην Πλάκα, μετά ξανά στο «Καν-Καν» με Διονυσίου και Ζαμπέτα. Το 1974 πήγε για δουλειά στον Καναδά όπου γνώρισε και παντρεύτηκε τον δεύτερο σύζυγό της. Το 1983 επιστρέφει στην Ελλάδα και εμφανίστηκε πάλι με το Γιάννη Πουλόπουλο, την Τζίνα Σπηλιωτοπούλου και την Αθηναϊκή κομπανία στο «Ζυγό». Μετά στα «Ηλιοβασιλέματα» με το Ζαμπέτα και τη Μαίρη Λίντα και στ’ «Αστέρια» με τον Κόκοτα. Για δυο συνεχόμενες χρονιές στη μπουάτ «Μαρκίζα». Το 1995 συνεργάζεται με τον Μίμη Πλέσσα. Από τότε κάνει μόνο συναυλίες τα καλοκαίρια και επιλεκτικές εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές.

Δισκογραφία

1969 – Ο δρόμος
1969 – Οι ώρες
1970 – Μέρες του καλοκαιριού
1970 – Ρένα Κουμιώτη
1970 – Γειτονιές Αθήνα – Θεσσαλονίκη
1970 – Ρένα Κουμιώτη 1
1971 – Ρένα Κουμιώτη 2
1972 – Μήνες
1972 – Το θαλασσινό τριφύλλι
1972 – Τα κίτρινα ρολόγια
1973 – Μονά ζυγά
1973 – Θάλασσα πικροθάλασσα
1974 – Μίλα μου για λευτεριά
1974 – Παράθυρο στη θάλασσα
1974 – Ρένα Κουμιώτη 3
1974 – Ρόδα που γυρίζει
1976 – Τα ωραιότερα τραγούδια της Ρένας Κουμιώτη
1976 – Στο δρόμο για το Τσιμελνί
1978 – Ρεμπέτικα και θαλασσινά
1978 – Ρένα Κουμιώτη – Πλέσσας Μίμης
1980 – Τα δικά μου τραγούδια
1985 – Τραγούδια από τον ελληνικό κινηματογράφο
1986 – Για το θέατρο 2 Πλέσσας
1992 – Δεν θα χωρίσουμε ποτέ Ζαμπέτας
1993 – Μεγάλες επιτυχίες Ρένα Κουμιώτη
1993 – Το άλλο νέο κύμα
1995 – Σταμάτησε του ρολογιού τους δείχτες
1996 – Οι μεγάλες ερμηνείες – Κουμιώτη Ρένα
1996 – Στο δρόμο του Μίμη Πλέσσα 2
2001 – 50 χρυσά χρόνια – Πλέσσας
2009 – Σταμάτησε του ρολογιού τους δείχτες
2009 – Κόρη του γιαλού

Η εμφάνιση στους «Δυο ξένους»

Το 1998 εμφανίστηκε ως guest στην τηλεοπτική σειρά «Δυο ξένοι» των Ρήγα-Αποστόλου, κι εκεί ερμήνευσε δύο από τις μεγάλες της επιτυχίες «Άναψε καινούργιο μου φεγγάρι» και «Αγαπιόμασταν», ως καλεσμένη της Μαρίνας Κουντουράτου (Εβελίνα Παπούλια).

Η συνάντηση Οδυσσέα Ελύτη με Ρένα Κουμιώτη

Ήταν πίσω στο 1972 που πραγματοποιήθηκε η ηχογράφηση του ιστορικού δίσκου της εταιρείας LYRA «Το θαλασσινό τριφύλλι» σε στίχους Οδυσσέα Ελύτη και μουσική Λίνου Κόκοτου με ερμηνευτές τη Ρένα Κουμιώτη και τον Μιχάλη Βιολάρη.

Η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε στο θρυλικό στούντιο ηχογράφησης της Columbia στη Ριζούπολη. Ένα περαστατικό που διαδραματίστηκε μέσα στο στούντιο ηχογράφησης έχει αφήσει ιστορία. Ήταν από τη συνάντηση του Οδυσσέα Ελύτη με τη Ρένα Κουμιώτη.

Όταν η Ρένα Κουμιώτη τελείωσε την εγγραφή, σύμφωνα με τη Μηχανή του Χρόνου, κατευθύνθηκε προς τον ηχολήπτη για να ακούσουν το αποτέλεσμα. Με ένα μειδίαμα χαιρέτισε και τον «άγνωστο» κύριο δίπλα στον Αλέκο Πατσιφά.

Με μια ζεστή χειραψία και ένα ζεστό χαμόγελο, εκείνος της είπε «μπράβο παιδί μου. Τα είπες εξαιρετικά όλα τα τραγούδια».

«Α! Σας ευχαριστώ πάρα πολύ κύριε» του απάντησε και εστίασε την προσοχή της στην ακρόαση του αποτελέσματος της εγγραφής.

Ο Αλέκος Πατσιφάς που εκείνη τη στιγμή βρισκόταν λίγο πιο μακριά, είδε τη σκηνή, πλησίασε τη Ρένα για να τη ρωτήσει.

– Τι λέγατε;

– Με ποιόν κ. Πατσιφά;

– Με τον κύριο τώρα που μιλούσατε.

– Μπα… τίποτα. Με συνεχάρη για το πώς είπα τα τραγούδια.

– Μάλιστα… Ξέρεις παιδί μου ποιος ήταν αυτός;

– Όχι που να ξέρω;

– Αυτός Ρένα είναι ο μεγαλύτερος ποιητής μας, ο Οδυσσέας Ελύτης, που έχει γράψει τους στίχους στα τραγούδια που λες.

– Οδυσσέα έρχεσαι μισό λεπτό; Ο Ελύτης πλησιάζει.

– Άκουσα Αλέκο, άκουσα. Που να με ξέρει το κορίτσι; Κυρία μου να συστηθώ. Οδυσσέας Ελύτης. Για εσάς εδώ σήμερα όχι ποιητής αλλά στιχουργός!

Οι στίχοι του Οδυσσέα Ελύτη για το «Θαλασσινό τριφύλλι»
Και πράγματι το «Θαλασσινό τριφύλλι» δεν περιείχε ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη, αλλά στίχους.

Η υπέροχη και εύληπτη μουσική του Λίνου Κόκοτου και οι εξαιρετικές ερμηνείες από τη Ρένα Κουμιώτη και τον Μιχάλη Βιολάρη μας χάρισαν σαν μουσική παρακαταθήκη έναν διαχρονικά αριστουργηματικό δίσκο.

«Αυτά τα τραγούδια τα έγραψα για να τα τραγουδάνε γέροι και παιδιά. Θέλω να μείνουν σαν παραδοσιακά. Ας μην ξέρουν ποιος τα έγραψε» όπως είχε πει χαρακτηριστικά ο Οδυσσέας Ελύτης.

Ο θάνατος του γιου της

Τις πιο δύσκολες και οδυνηρές στιγμές της ζωής της  έζησε η Ρένα Κουμιώτη καθώς το 2022 έφυγε από τη ζωή ο πρωτότοκος γιος της Νίκος Σαββίδης σε ηλικία 61 ετών. Αυτό όμως που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο είναι πως παρά τη μεγαλύτερη της θλίψη   η Ρένα Κουμιώτη δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην κηδεία του, αφού σοβαρά προβλήματα υγείας, δεν της είχαν επιτρέψει να του πει στο τελευταίο «αντίο».

Η τραγουδίστρια που όλα αυτά τα χρόνια απείχε από τα φώτα της δημοσιότητας σπάνια έδινε συνεντεύξεις και ακόμα πιο σπάνια μιλούσε για την προσωπική της ζωή. Η Ρένα Κουμιώτη είχε μιλήσει πριν από μερικά χρόνια στη «Lifo» τόσο για τον γάμο της που έκανε σε ηλικία 13 ετών όσο και για τα πολύ δύσκολα παιδικά χρόνια που πέρασε.

Έμεινα έγκυος και παντρεύτηκα

«Ο γάμος ήρθε πολύ νωρίς, το 1960, εννοείται προτού μπλεχτώ με το τραγούδι αναφέρει η Ρένα Κουμιώτη. Με τον άντρα μου δουλεύαμε μαζί στον Παπαστράτο και το βράδυ πήγαινε νυχτερινό Γυμνάσιο. Έμεινα έγκυος και παντρευτήκαμε. Γέννησα τον πρώτο μου γιο, που τον πρόλαβε η γιαγιά μου και μου τον μεγάλωσε. Ο γάμος αυτός κράτησε δύο χρόνια – να ξέρετε ότι εγώ πάνω στο «δύο» τις χάλαγα τις σχέσεις μου. Μόνο ο δεύτερος γάμος μου στην Αμερική, όπου πήγα το ’74 ως τραγουδίστρια πια, διήρκεσε πολύ παραπάνω. Χώρισα, λοιπόν, αφού ένιωσα ότι δεν μου πήγαινε αυτός ο άνθρωπος. Κατάλαβα ότι δεν ήταν ούτε έρωτας, ούτε αυτές οι βλακείες. Δεν κρατήσαμε καμιά επαφή. Σήμερα, και να τον δω στον δρόμο, δεν θα τον γνωρίσω. Εμένα με ενδιαφέρουν τα παιδιά μου και τα δυο εγγόνια μου», είχε πει η τραγουδίστρια.

Παρά την φτώχεια δεν πεινάσαμε

Αναφερόμενη στα παιδικά της χρόνια λέει: «Οι γονείς μου ήταν πρόσφυγες. Από τη Νέα Ιωνία, όπου γεννήθηκα, βρεθήκαμε στη Δραπετσώνα και από κει στην Κοκκινιά. Μέχρι σήμερα αισθάνομαι πιο πολύ Β’ Πειραιάς, Κοκκινιώτισσα. Ο πατέρας μου ήταν ναυτικός. Τη μητέρα μου την έχασα όταν ήμουν επτά μηνών, νεότατη, στα 20 της, από επιπλοκές του θυρεοειδή, που τότε δεν ήταν αντιμετωπίσιμες οι αρρώστιες του. Μας μεγάλωσε η μητέρα της, η γιαγιά μου, εμένα, που ήμουν το πιο μωρό, και τα δύο αδέρφια μου. Αν και επίσης πολύ νέος ο μπαμπάς μου όταν χάσαμε τη μητέρα μου, όχι μόνο δεν ξαναπαντρεύτηκε αλλά ούτε καν ακούσαμε ότι «τον είδαμε εκεί με την τάδε γυναίκα». Δεν ήθελε επ’ ουδενί λόγω να βάλει μητριά να μας μεγαλώσει. Τα παιδικά μου χρόνια ήταν ήσυχα και αξιοπρεπή – εννοώ πως, παρ’ όλη τη φτώχεια, δεν πεινάσαμε».

Ποιος ήταν ο Νίκος Σαββίδης

Ο 61χρονος Νίκος Σαββίδης ήταν ο πρωτότοκος γιος της τραγουδίστριας και καρπός του έρωτά της με τον Σταύρο Σαββίδη, ένας από τους πρώτους Πόντιους που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του Ελληνικού. Ο έρωτάς τους, μεγάλος εκείνη την εποχή. Το ζευγάρι τότε σε μικρή ηλικία, παντρεύτηκε και απέκτησε τον γιο του, Νίκο. Μάλιστα τα πρώτα χρόνια τα πέρασε στην περιοχή του Ελληνικού, όπου είχαν αποκτήσει το πρώτο τους σπίτι. Ωστόσο ύστερα από δύο χρόνια χώρισαν.

Η Ρένα Κουμιώτη απέκτησε δύο γιους, που θεωρούσε ότι είναι ότι πιο σπουδαίο έκανε. Έγινε γιαγιά και η οικογένειά της ήταν πάντα προτεραιότητά της.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ