Για το «ταξίδι της Ελπίδας» στην Ευρώπη το κύκλωμα διακινητών έπαιρνε από κάθε μετανάστη από 4.000 έως 10.000 ευρώ
Περισσότερες από 2000 ταλαιπωρημένες ψυχές εκμεταλλεύτηκε το αδίστακτο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών που είχε έδρα την χώρα μας.
Για το «ταξίδι της Ελπίδας» στην Ευρώπη έπαιρνε από κάθε μετανάστη από 4.000 έως 10.000 ευρώ. Στο βίντεο βλέπουμε μια από τις χιλιάδες επιχειρήσεις διακίνησης της οργάνωσης.
Εννέα μετανάστες στοιβαγμένοι σαν τα ποντίκια μέσα σε ένα αυτοκίνητο. Κάποιοι, όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο, κάθονται κουλουριασμένοι στο πορτ μπαγκάζ. Το βίντεο είναι τραβηγμένο από τον διακινητή.
Η βιντεοσκόπηση γίνεται ώστε να τη στείλουν στο εγγυητήριο για να δουν ότι η μεταφορά ολοκληρώθηκε και να πάρουν τα χρήματα. Οι συγκεκριμένοι μετανάστες πέρασαν στη χώρα μας από την Τουρκία, τους επιβίβασαν στο όχημα με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη ή Αθηνα και από εκεί σε κάποιο από τα 12 διαμερίσματα – καβάτζες που διέθετε το κύκλωμα. Εκεί τους έκρυβαν μέχρι την έκδοση των πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων που οι ίδιοι έβγαζαν στα πέντε εργαστήρια που είχαν. Στη συνέχεια με αυτοκίνητα κατευθύνονταν μέχρι την Αλβανία και από εκεί προς την Ευρώπη. Κάποιες άλλες φορές η διακίνηση γινόταν και μέσω αεροπορικών πτήσεων. Τα μέλη του κυκλώματος δρούσαν από το 2022 και είχαν θησαυρίσει πάνω στην απεγνωσμένη επιθυμία των μεταναστών για ένα καλύτερο αύριο και μια νέα ζωή. Το οικονομικό όφελος της εγκληματικής οργάνωσης αγγίζει τα 9 εκατομμύρια.
Τουλάχιστον 2.300 μετανάστες είχαν φέρει οι λαθρέμποροι
Υπολογίζεται πως οι διακινητές είχαν περάσει στην Ελλάδα παράνομα πάνω από 2.300 μετανάστες, ενώ είχαν δημιουργήσει πάνω από 8.000 πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με ελάχιστο κόστος τα 500 ευρώ για το κάθε ένα ενώ τα εργαστήρια κατασκευής των πλαστών εγγράφων ήταν πέντε σε όλη την Ελλάδα. Οι κωδικές ονομασίες που χρησιμοποιούσαν ήταν «φαλάφελ» για τον μετανάστη-πελάτη, «μάστορας» για τον κατασκευαστή των εγγράφων και «βιβλίο» για το διαβατήριο.
Το modus operandi της οργάνωσης είχε ως εξής. Ο αρχηγός έδινε όλες τις εντολές ενώ ο υπαρχηγός ήταν ο ταμίας. Τα 25 μέλη ήταν πλαστογράφοι, άλλα 28 μέλη είχαν αναλάβει τις μεταφορές αλλοδαπών με οχήματα, επτά μέλη ήταν οι εκμισθωτές των κατοικιών και τρία μέλη είχαν επωμιστεί με την ανεύρεση των ενδιαφερόμενων αλλοδαπών. Η ΕΛΑΣ έχει συλλάβει 41 άτομα, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα 55 άτομα. Συνολικά διεξήχθησαν 102 έρευνες σε Αθήνα, Ηλεία και Θεσσαλονίκη.