«Ο φράχτης είναι ένα εργαλείο αλλά δεν είναι η λύση», σημειώνει ο πρώην υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης.
Σκληρή κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την επέκταση του φράχτη στον Έβρο.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, κατέθεσε τροπολογία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την οποία ζητά να μην χρηματοδοτεί η ΕΕ την κατασκευή φρακτών στα εξωτερικά της σύνορα.
Στη συνέχεια η ΝΔ μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει να επαναφέρει το χάος στο μεταναστευτικό ζήτημα ενω ο Τάκης Θεοδωρικάκος ζήτησε την αποπομπή του Δημήτρη Παπαδημούλη.
Χθες (31/3) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης του φράχτη, επεσήμανε ότι «η επέκταση θα γίνει ακόμα και με εθνικούς πόρους», ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «ζητάει αυτό το ακριβό έργο να μην το πληρώνει η ΕΕ αλλά όλοι εσείς, ο Έλληνας φορολογούμενος».
«Για να ελέγξεις τα σύνορα χρειάζεται και άλλα πράγματα»
Σήμερα, μίλησε στο MEGA ο πρώην υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, για τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, κάνοντας ειδική αναφορά στον φράχτη στον Έβρο.
Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Άμυνας, Ευάγγελο Αποστολάκη, ο φράχτης θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εργαλείο αλλά δεν είναι η λύση.
«Ο φράχτης είναι ένα εργαλείο για να σε βοηθήσει να ελέγξεις τις εισροές των μεταναστών αλλά δεν είναι η λύση. Δεν μπορεί ένα κράτος να περιφρουρήσει τα πάντα. Το κλίμα και η άποψη της ΕΕ είναι να μην χρηματοδοτηθούν οι φράχτες. Για να ελέγξεις τα σύνορα λοιπόν, χρειάζεται και άλλα πράγματα όπως προσωπικό. Ο πρωθυπουργός έκανε την εκτίμησή του και αποφάσισε να βάλει αυτές τις υπογραφές. Η Τουρκία έχει τα προβλήματά της αλλά είναι σίγουρο πως δεν αλλάζει. Πρέπει να το δούμε και ως ευκαιρία καθώς με την όλη κατάσταση μπορεί να είναι σε θέση συζητήσεων», τόνισε.
Το σχέδιο επέκτασης του φράχτη στον Έβρο
Α’ Φάση: 35 χλμ (Κεντρικός Έβρος) – Χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους – προϋπολογισμός 100 εκατ. ευρώ – χρονοδιάγραμμα: 12 Μήνες
Β’ Φάση: Συνολικό μήκος 140 χλμ – Χρονοδιάγραμμα: εντός 2-3 ετών (συντονισμένη προσπάθεια για εξασφάλιση χρηματοδότησης και από την Ε.Ε.)
Τι περιλαμβάνει το έργο επέκτασης του φράχτη:
● νέο τεχνητό εμπόδιο, ύψους 5 μέτρων και βάθους 6 μέτρων
● κατασκευή 7 αντιβαλλιστικών παρατηρητηρίων
● διαμόρφωση οδών επιτήρησης και συντήρησης των εμποδίων
● την κατασκευή θυροφραγμάτων
● κατασκευή νέου κτιρίου 300 τμ για τον εξοπλισμό φύλαξης συνόρων και
● βελτίωση υφιστάμενων κτιριακών και λοιπών υποδομών στην ευρύτερη περιοχή του έργου
Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 99,2 εκατομμύρια ευρώ.
Η σύμβαση για την επέκταση του φράχτη υπεγράφη από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο, τον Εντεταλμένο Σύμβουλο της ΤΕΡΝΑ Αλέξανδρο Μιχαηλίδη και τον Αντιπρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Intrakat, Αλέξανδρο Εξάρχου.