Μητσοτάκης: Στο Έβρο για την επέκταση του φράχτη – Η αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ


Σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στον ακριτικό Έβρο για την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής – επέκτασης του φράχτη κατά 80 ακόμα χιλιόμετρα ώστε να καλύψει περισσότερα από 120 από τα συνολικά 180 χιλιόμετρα των χερσαίων συνόρων στην περιοχή.

Από τον Έβρο, που αποτελεί και μία από τις τρεις εκλογικές περιοχές στα ψηφοδέλτια των οποίων θα ηγηθεί προσωπικά στις εκλογές της 21ης Μαΐου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται σύμφωνα με συνεργάτες του να εκπέμψει ηχηρό μήνυμα τόσο προς το εσωτερικό όσο και προς το εξωτερικό ότι είναι έτοιμος και αποφασισμένος να θωρακίσει τα σύνορα της χώρας που συνιστούν και σύνορα της Ευρώπης, ολοκληρώνοντας το φράχτη «με ή χωρίς ευρωπαϊκά χρήματα» όπως διαμήνυσε και χθες από τον Γέρακα.

Ένα έργο που αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης για την ενίσχυση των συνόρων της χώρας και τη θωράκισή της από τις μεταναστευτικές ροές, ενώ αποτελεί ένα από τα πλέον αποτελεσματικά μέσα αποτροπής των ροών μεταναστών στην ελληνική επικράτεια, όπως απεδείχθη και κατά την υβριδική επίθεση που εξαπέλυσε η Τουρκία τον Μάρτιο του 2020, ωθώντας δεκάδες χιλιάδες μετανάστες στα χερσαία σύνορα με την Ελλάδα.

«Δεν χρειάζονται αποδοκιμασίες. Χρειάζεται απλά κρίση και σωστή επιλογή για την επόμενη μέρα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες από το Γέρακα, για να υπογραμμίσει τον κίνδυνο απώλειας των κεκτημένων για τη χώρα από μία λάθος επιλογή στην κάλπη, καλώντας τους πολίτες να αναλογιστούν ποια πολιτική δύναμη φύλαξε τα σύνορα της χώρας και ποια εναντιώθηκε στη θωράκισή τους. Το συγκεκριμένο μήνυμα θα μπορέσει να στείλει ακόμα πιο ξεκάθαρα σήμερα από τον Έβρο ο Πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας την αποτελεσματικότητα με την οποία αντιμετώπισε η κυβέρνηση της ΝΔ την απόπειρα πολιορκίας του Έβρου το 2020 με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία μέσω της μαζικής εισβολής μεταναστών στη χώρα μας. Στη «φαρέτρα» του θα έχει και τα αριθμητικά στοιχεία για 874.735 ροές το 2015 στη χώρα μας έναντι 72.422 το 2019, αλλά και τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τους 38 μετανάστες στη νησίδα του Έβρου και το αποδεδειγμένο ψέμα για τη δήθεν νεκρή μικρή Μαρία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί σήμερα το πρωί την Ορεστιάδα, το Διδυμότειχο και το Σουφλί.

Τον τόνο της επίσκεψης στον Έβρο και της σημασίας του φράχτη για την συνοριακή ασφάλεια της Ελλάδας έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο Γέρακα, εν μέσω της νέας αντιπαράθεση που ξέσπασε με τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την στάση του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαπδημούλη να είναι εισηγητής της πρωτοβουλίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που επιχειρεί να μπλοκάρει τη χρηματοδότηση επέκτασης του φράχτη στην Ελλαδα αλλά και σε άλλες περιοχές της Ε.Ε.. «Θέλω να θυμίσω ποιοι είναι αυτοί που τη στήριξαν και ποιοι είναι ακόμα απέναντι σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια να ασφαλίσει η χώρα τα σύνορά της».

Μόλις χθες ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τροπολογία με την οποία ζητά από την Ευρώπη να μην χρηματοδοτήσει το έργο στον Έβρο. Να το ακούσετε όλοι, δεν χρειάζονται αποδοκιμασίες. Χρειάζεται απλά κρίση και σωστή επιλογή για την επόμενη μέρα” τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μίλησε, επίσης, για υπονόμευση του έργου της κυβέρνησης διαμηνύοντας ωστόσο την αποφασιστικότητά του «με ή χωρίς ευρωπαϊκά λεφτά, ο φράχτης στον Έβρο θα τελειώσει».

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης υποστήριξε ωστόσο ότι δεν πρόκειται για δική του τροπολογία αλλά για κοινή θέση στο ευρωκοινοβούλιο, καλώντας την κυβέρνηση να σταματήσει τα Fake News και την αντί -ΣΥΡΙΖΑ προπαγάνδα.

Η εν λόγω τοποθέτηση προκάλεσε την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου ο οποίος υπενθύμισε ότι και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε χαρακτηρίσει παράνομο τον φράκτη στον Έβρο και τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να επιστρέψει η χώρα στην πολιτική των ανοιχτών συνόρων.

«Εμείς θεωρούμε το φράχτη στον Έβρο αποτελεσματικό εργαλείο φύλαξης των χερσαίων ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων και ασκούμε μία πολιτική αυστηρή αλλά δίκαιη και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι πρέπει να γκρεμιστεί και επιδιώκουν την επιστροφή στις ημέρες χάους, όταν ο κοινωνικός ιστός των τοπικών κοινωνιών διαλυόταν από τις χιλιάδες καθημερινές ροές και οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ζούσαν σε άθλιες συνθήκες», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, ενώ ορισμένοι κυβερνητικοί παράγοντες θυμίζουν τις αλήστου μνήμης αναφορές για μετανάστες που «λιάζονται». «Η Ελλάδα της Μόριας, που για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε θαλάσσια σύνορα και είχε ανοιχτά σύνορα στη στεριά, σήμερα σώζει ζωές στο Αιγαίο και επεκτείνει τον φράχτη στον Έβρο», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, περιγράφοντας τις διαχωριστικές γραμμές.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης πάντως, στην επίσημη ιστοσελίδα του έχει αναρτήσει δελτίο τύπου στο οποίο αναφέρεται ότι ήταν ο εισηγητής της τροπολογίας με στόχο να μπλοκάρει την χρηματοδότηση της χώρας από την ΕΕ. Ειδικότερα γίνεται λόγο για «Ξεκάθαρη και σαφή θέση κατά της προσπάθειας ορισμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Αυστρίας, να κάνουν χρήση οποιαδήποτε ενωσιακής χρηματοδότησης για την κατασκευή φραχτών στα εξωτερικά σύνορα».

Μέσω της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος ζήτησε την αποπομπή του κ. Παπαδημούλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας ότι εάν δε γίνει αυτό, σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ “υιοθετεί αυτή τη θέση, άρα ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει απροστάτευτα ξανά τα σύνορα της χώρας”. Και ο Υπουργός Μετανάστευση, Νότης Μηταράκης με ανάρτησή του στα social media εξαπέλυσε επίθεση κατά του κ. Παπαδημούλη αλλά και του κ. Τσίπρα λέγοντας πως “θέλουν την Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι!” και πως ο λαός στις 21 Μαΐου θα τους δώσει την απάντηση που πρέπει.

Η επέκταση του φράχτη στον Έβρο αποφάσισε τον περασμένο Αύγουστο το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) υπό το πρίσμα της αυξανόμενης πίεσης για παράνομη είσοδο στην χώρα μας τόσο από τα χερσαία όσο και από τα θαλάσσια σύνορά μας και ως μία πρώτη κίνηση για τη θωράκιση της συνοριακής γραμμής στον Έβρο. Υπό αυτές τις συνθήκες, αποφασίστηκε η σταδιακή επέκταση του φράχτη σε όλο το μήκος του ποταμού, κατά προτεραιότητα σε επίμαχα σημεία όπως αυτά προσδιορίζονται από τα συναρμόδια Υπουργεία και το ΓΕΕΘΑ.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η επέκταση του φράχτη κατά 80 χιλιόμετρα , ενώ ο φράχτης που έχει ήδη κατασκευαστεί είναι περιπου μήκους 40 χιλιομέτρων και αθροιστικά θα φτάσει στα 120 χιλιόμετρα, επί συνόλου 180 χιλιομέτρων χερσαίων συνόρων. Δηλαδή, τα 2/3 των χερσαίων συνόρων Ελλάδας – Τουρκίας θα καλύπτονται από τον φράχτη.

Επίσης, στην ίδια συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ αποφασίστηκε η αναβάθμιση και η ενίσχυση των μέσων επιτήρησης. Η περαιτέρω θωράκιση των μηχανισμών φύλαξης και επιτήρησης των συνόρων, με έμφαση (και) στην κοίτη του ποταμού Έβρου, συνιστούν μέρος μίας συνολικής στρατηγικής με στόχο την οριστική αποτροπή της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από μέρους της Άγκυρας, όπως υπογράμμιζαν πριν από τη συνεδρίαση κυβερνητικές πηγές.

Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το πρωί την Ορεστιάδα, το Διδυμότειχο και το Σουφλί.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ