Την αγωνία των επιχειρήσεων ιατρικών και βιοτεχνολογικών προϊόντων αποτυπώνει σημερινή ανοικτή επιστολή που απευθύνουν στον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, σχετικά με τις συνεχώς διογκούμενες οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων.
Συγκεκριμένα, με την επιστολή του (η οποία κοινοποιείται στην αν. υπ. Υγείας Ασημίνα Γκάγκα και στους υπουργό και αν. υπ. Οικονομικών κ.κ. Σταϊκούρα και Σκυλακάκη) ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων – ΣΕΙΒ επισημαίνει: «Επανερχόμαστε προς εσάς για το θέμα των πληρωμών των μελών μας από τα Νοσοκομεία, μεταφέροντας την έντονη ανησυχία τους, αναστάτωση αλλά και την απογοήτευσή» αναφέρει ο ΣΕΙΒ και περιγράφει με νούμερα τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις του κλάδου: «Αναφερόμενοι στο μηνιαίο δελτίο στοιχείων γενικής κυβέρνησης που δημοσιεύθηκε στις 3/3/2023, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Νοσοκομείων του Δημοσίου τον Ιανουάριο του 2023 ανήλθαν στα 1.075 εκατομμύρια ευρώ από 739 εκατομμύρια ευρώ τον Ιανουάριο του 2022 (αύξηση 45%!!), ενώ συγκρίνοντας τον Δεκέμβριο του 2022 (909 εκατ. € ληξιπρόθεσμα) με τον Δεκέμβριο του 2021 (606 εκατ.€ ληξιπρόθεσμα) παρατηρείται αύξηση 50%!!»
Σύμφωνα με τον ΣΕΙΒ, οι υποσχέσεις για δραστική μείωση των χρεών των Νοσοκομείων μέχρι το τέλος του 2022, όχι μόνο δεν επιβεβαιώθηκαν αλλά αντίθετα σημειώθηκε εκτίναξή τους σε δυσθεώρητα ύψη.
Επιπλέον, «στο συνολικό αναφερόμενο ύψος νοσοκομειακών οφειλών θα πρέπει να ληφθούν υπόψη αφ’ ενός οι μη ληξιπρόθεσμες οφειλές που αντιστοιχούν σε πωλήσεις 90 ημερών, αφ’ ετέρου η αξία των ατιμολόγητων υλικών των προμηθευτών που, για τον δικό μας κλάδο, ανέρχεται σε τουλάχιστον 70 εκατομμύρια ευρώ. Η συνολική αρνητική εικόνα επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι οι εξοφλήσεις των νοσοκομειακών οφειλών γίνονται με τεράστια καθυστέρηση που, σε αρκετές περιπτώσεις, αγγίζει τους 12 μήνες!»
Η κατάσταση έχει άμεσο αντίκτυπο στη ρευστότητα των επιχειρήσεων του κλάδου, με αποτέλεσμα κινδύνους για την ομαλή τροφοδοσία των Νοσοκομείων. Εκτός των άλλων, όπως σημειώνεται στην επιστολή, «περιορίζεται η ανθεκτικότητα και η ανάπτυξη των επιχειρήσεων, όσο και η ικανότητά τους να γίνουν πιο πράσινες και ψηφιακές».
Όλα αυτά αποκτούν ξεχωριστή σημασία σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον όπως το σημερινό, «με τις αλλεπάλληλες αυξήσεις που υφιστάμεθα από τους δικούς μας προμηθευτές λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους, με τη γενικότερη αύξηση των υπολοίπων δαπανών μας, αλλά και με τα αυξανόμενα τραπεζικά επιτόκια δανεισμού, ενώ οι τιμές με τις οποίες μπορούμε να εμπορευόμαστε τα είδη μας παραμένουν καθηλωμένες για περισσότερο από 10 χρόνια».
Ο κλάδος, υπογραμμίζει ο ΣΕΙΒ, επλήγη βάναυσα από την πρόσφατη οικονομική κρίση, εν τούτοις «εξάντλησε και εξακολουθεί να χρησιμοποιεί κάθε δυνατότητα στήριξης για την υπόθεση της υγείας των συμπολιτών μας, έχοντας ταυτόχρονα στηρίξει απεριόριστα το έργο σας και κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19.
Παρακαλούμε πολύ για τις άμεσες ενέργειές σας ώστε να κλείσουν δραστικά οι υποχρεώσεις των Νοσοκομείων και να επανέλθει η κανονικότητα στις ροές των εταιρειών μας για να μπορούμε με τη σειρά μας να καλύπτουμε δικές μας υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους των επιχειρήσεών μας, τους προμηθευτές μας, τις τράπεζες, τη ΔΟΥ και τον ΕΦΚΑ» καταλήγει η επιστολή προς τον υπ. Υγείας.