«Είναι τουλάχιστον παράλογο να μη λογοδοτούν εκείνοι που καθυστέρησαν 4,5 χρόνια, αλλά να εγκαλούν εκείνους που ξεμπλόκαραν και εντός ολίγων μηνών θα παραδώσουν το έργο», λέει ο πρώην υπουργός, Κώστας Καραμανλής.
Tα χαρτιά του αναμένεται να ανοίξει σήμερα ο Κώστας Αχ. Καραμανλής για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή. Ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, παρά την κριτική που έχει δεχθεί για το γεγονός ότι μέχρι τώρα δεν έχει παρέμβει δημόσια, έχει αποφασίσει πρώτα να τοποθετηθεί θεσμικά στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
«Παρακολουθώ τον προκλητικό τρόπο με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετείται στην υπόθεση και εργαλειοποιεί την τραγωδία των Τεμπών. Και είναι τουλάχιστον παράλογο να μη λογοδοτούν εκείνοι που καθυστέρησαν 4,5 χρόνια, αλλά να εγκαλούν εκείνους που ξεμπλόκαραν και εντός ολίγων μηνών θα παραδώσουν το έργο», λέει τα τελευταία 24ωρα σε συνεργάτες του ο Κώστας Αχ. Καραμανλής δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του.
Ο μέχρι πρότινος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, που παραιτήθηκε αμέσως μετά τη σύγκρουση των τρένων, αναλαμβάνοντας την αντικειμενική πολιτική ευθύνη, όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει, θα προσέλθει στη Βουλή με ντοκουμέντα, όπως υποστηρίζουν συνεργάτες του. Με τις συμβάσεις, τα έγγραφα, τις υπογραφές και τις χρονολογίες με τις παρατάσεις του έργου στα χέρια του, θα επιδιώξει να αναδείξει τι έγινε στη θητεία του και τι δεν έγινε τα προηγούμενα χρόνια, απαντώντας παράλληλα και στον ΣΥΡΙΖΑ.
Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κινηθεί σε συγκεκριμένους άξονες:
- Τι έγινε με την περίφημη σύμβαση 717, που αφορά ουσιαστικά την τηλεδιοίκηση στους σιδηροδρόμους.
- Τι πραγματικά συμβαίνει με την τηλεδιοίκηση. Ποια είναι η πορεία του έργου και ποιο ήταν το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης.
- Τι ισχύει με τη σύμβαση για τη Hellenic Train.
- Ποια κυβέρνηση επένδυσε τελικά στον σιδηρόδρομο και ποια όχι.
Στη Βουλή, όμως, ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών θα αναφερθεί στο γιατί δεν έχει παρέμβει μέχρι τώρα, αλλά και στις ευθύνες του, ενώ θα απαντήσει και στον ΣΥΡΙΖΑ. Στα όσα είπε δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.
Πώς, όμως, ο Κώστας Αχ. Καραμανλής έφτασε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας;
Την περασμένη Τρίτη είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα και του τόνισε ότι ήταν στη διάθεση της αρμόδιας επιτροπής, με τη συνεδρίαση να ορίζεται για τις 11:00 το πρωί της Δευτέρας.
Βέβαια, όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρχε κριτική από την αντιπολίτευση για το γεγονός ότι δεν είχε παρέμβει, ενώ κάποιοι υποστηρίζουν πως ασκήθηκαν πιέσεις και από το Μέγαρο Μαξίμου να βγει μπροστά και να δώσει απαντήσεις. Ο ίδιος, όμως, ήταν αποφασισμένος να απαντήσει πρώτα σε θεσμικό επίπεδο, δηλαδή στη Βουλή, και μετά να προχωρήσει σε συνεντεύξεις.
Κράτος
Ανεξάρτητα από την παρέμβαση του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, η κυβέρνηση «τρέχει» μια σειρά από πρωτοβουλίες για την ανάταξη των σιδηροδρόμων. Αλλωστε, η αναμόρφωση του κράτους αποτελεί κεντρικό στοίχημα πλέον για την επόμενη τετραετία, εφόσον η Ν.Δ. κερδίσει τις εκλογές. Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη ανέδειξε διαχρονικές παθογένειες του κράτους και για τα κυβερνητικά στελέχη τίθεται ένα βασικό ερώτημα στον προεκλογικό διάλογο. «Τι κράτος θέλουμε; Θέλουμε αξιολόγηση; Θέλουμε το βαθύ κράτος»;
Με βάση αυτό το ερώτημα, όμως, τα ίδια στελέχη υποστηρίζουν πως, σχετικά με το κράτος και τον εκσυγχρονισμό του Δημοσίου, δεν πρέπει να υπάρξει ισοπέδωση. Και αυτό γιατί, όπως λένε, υπάρχει από τη μια το κράτος του ΟΣΕ και των συνδικαλιστών, αλλά από την άλλη υπάρχει και το κράτος της Πολιτικής Προστασίας, που έφτιαξε από το μηδέν αυτή η κυβέρνηση και λειτουργεί άψογα. Οι γιατροί και οι νοσοκόμοι του ΕΣΥ, που τους χειροκροτούσαμε, ο ΕΦΚΑ που από δύο χρόνια εκδίδει τη σύνταξη σε δύο μήνες κ.ά. Στην κυβέρνηση αποδέχονται πως κάποια κομμάτια του κράτους έμειναν πίσω και κάποια άλλα διορθώθηκαν. Επομένως, στις εκλογές θα τεθεί το δίλημμα ποιος μπορεί να αλλάξει αυτά τα πράγματα, να τα διορθώσει και να τα κάνει να λειτουργούν υποδειγματικά.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν αποφασίσει να αναδείξουν τη δημιουργική ατζέντα και το έργο που υλοποιήθηκε, αλλά και αυτά που σχεδιάζουν για την επόμενη τετραετία. Οσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζουν πως ο Αλέξης Τσίπρας είναι αυτός που είναι ταυτισμένος με συντεχνίες, συνδικαλιστές κ.λπ. «Η ΑΔΕΔΥ βγαίνει αυτές τις ημέρες και λέει ότι δεν θέλει αξιολόγηση και η Κουμουνδούρου την αγκαλιάζει», προσθέτουν τα ίδια στελέχη.