Επίθεση στον Γιάνη Βαρουφάκη: Σεσημασμένοι μπαχαλάκηδες οι δράστες


Το “επίμαχο” βίντεο της επίθεσης στο Γιάνη Βαρουφάκη, sms και “ύποπτες” επικοινωνίες, αναζητούν οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, στο κινητό τηλέφωνο του 17χρονου συλληφθέντα για την άγρια επίθεση στον επικεφαλής του ΜέΡΑ25 το βράδυ της Παρασκευής.

Μέσω της διαδικασίας ανάσυρσης δεδομένων, οι αρχές ευελπιστούν να ταυτοποιήσουν όσους οργάνωσαν ή συμμετείχαν στον ξυλοδαρμό του πρώην υπουργού Οικονομικών στο εστιατόριο “Γιάντες”.

Ήδη, εκτός από τον 17χρονο που βιντεοσκοπούσε την επίθεση, τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας, έχουν αναγνώρισει από κάμερες ασφαλείας το πρόσωπο δύο ακόμα συνεργών του. Πρόκειται για νεαρούς, σεσημασμένους “μπαχαλάκηδες” που έχουν απασχολήσει επανειλημμένα στο παρελθόν την Αστυνομία για επεισόδια και είναι γνωστοί στην περιοχή των Εξαρχείων.

Σε βάρος του ανήλικου δράστη που οδηγήθηκε χθες στον Εισαγγελέα, ασκήθηκε ποινική δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη και συμμορία, αλλά και για τα πλημμελείματα της παράνομης βίας και παράνομης οπλοφορίας. Παραπέμφθηκε να απολογηθεί σήμερα σε ανακριτή ανηλίκων.

Επίθεση σε Βαρουφάκη: Τον χτυπούσαν ενώ ήταν πεσμένος

Τουλάχιστον τέσσερις νεαροί φέρεται να κατάφεραν τα βίαια χτυπήματα στο Γιάνη Βαρουφάκη, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Η επίθεση εκτυλίχθηκε σε δύο στάδια, μέσα και έξω από το εστιατόριο των Εξαρχείων, όπου βρίσκοταν μαζί με μέλη της συντονιστικής του Diem25.

Οι τρεις από τους δράστες που έχουν αποτυπωθεί από τις κάμερες ασφαλείας του μαγαζιού, εισέβαλαν στο χώρο λίγο μετά τις 21:00 το βράδυ και επιτέθηκαν αρχικά λεκτικά στον πρώην υπουργό Οικονομικών, ενώ κατάφεραν να τον οδηγήσουν έξω από το εστιατόριο. Ο ένας μάλιστα βιντεοσκοπούσε από την πρώτη στιγμή τα όσα συνέβαιναν. Πρόκειται για τον 17χρονο που συνελήφθη το Σάββατο από την Αστυνομία.

Έξω από το εστιατόριο στην οδό Βαλτετσίου, βρίσκονταν περισσότερα από 10 άτομα, τα οποία αμέσως πλησίασαν απειλητικά τον επικεφαλής του ΜέΡΑ25. Τουλάχιστον 4 εξ αυτών ξεκίνησαν να τον χτυπούν με γροθιές και κλωτσιές στο σώμα και το πρόσωπο, ακόμα και μετά που έπεσε στο έδαφος. Αμέσως μετά, εξαφανίστηκαν από το σημείο.

Επίθεση σε Βαρουφάκη: «Γνωστοί»… των Εξαρχείων οι δράστες

Παρελθόν… προσαγωγών και συλλήψεων για συμμετοχή σε επεισόδια και επιθέσεις σε αστυνομικούς, φέρεται να έχουν τα τρία πρόσωπα που έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι στιγμής από την Αστυνομία για την επίθεση στο Γιάνη Βαρουφάκη.

Η αστυνομία αναζητά τουλάχιστον ένα ακόμα δράστη, ενώ γίνονται προσπάθειες αναγνώρισης όλων των ατόμων που βρέθηκαν έξω από το εστιατόριο τη στιγμή της επίθεσης. Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας κατάφεραν αμέσως να ταυτοποιήσουν 3 από τους δράστες, καθώς ήταν “χαρτογραφημένοι” νεαροί ίδιας περίπου ηλικίας που κινούνται στον αντιεξουσιαστικό χώρο και φέρεται να είναι γνωστοί στην περιοχή των Εξαρχείων.

Λίγες ώρες μετά το περιστατικό οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη του 17χρονου που βιντεοσκοπούσε το συμβάν, ο οποίος εντοπίστηκε στο σπίτι του στο Μαρούσι. Παράλληλα προχώρησαν στη προσαγωγή ενός φίλου του, ο οποίος αργότερα αφέθηκε ελεύθερος. Οι άλλοι δυο νεαροί παραμένουν ακόμα “άφαντοι”. Ο ανήλικος, φέρεται να είπε στους αστυνομικούς ότι είχε σβήσει το βίντεο από το κινητό του, ωστόσο η ηλεκτρονική συσκευή έχει μεταφερθεί στα εγκληματολογικα εργαστήρια για ανάκτηση δεδομένων.

“Δεν ήταν αναρχικοί, αριστεριστές, κομμουνιστές ή νέοι μέλη κανενός κινήματος. Μπράβοι της Νύχτας ήταν (και φαινόντουσαν) οι οποίοι επικαλέστηκαν άτσαλα το ψέμα ότι ψήφισα Μνημόνιο. Δεν θα αφήσουμε το παρακράτος και τον υπόκοσμο να μας διχάσει”, είχε γράψει αναφορικά με το προφίλ των δραστών σε ανάρτησή του στα social media, ο Γιάνης Βαρουφάκης λίγο μετά την επίθεση το βράδυ της Παρασκευής. Μετά τις πρώτες ταυτοποιήσεις ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος σχολίασε σε δική του ανάρτηση: “Ομάδα αναρχικών που ταυτοποιήθηκε από της ΕΛ.ΑΣ, οι δράστες της επίθεσης στον Προέδρο του ΜΕΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη. Αυτή είναι η αλήθεια όσο και αν δεν βολεύει κάποιους…”.
Κάταγμα στη μύτη από το ξυλοδαρμό

Εκδορές και κάταγμα στη ρινική χώρα, διαπίστωσαν μετά τις εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης, οι γιατροί του Ευαγγελισμού. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών πήγε μόνος του στο νοσοκομείο λίγα λεπτά μετά την επίθεση το βράδυ της Παρασκευής. Στο πρόσωπο του κρίθηκε σκόπιμο να τοποθετηθεί νάρθηκας.

“Η βία δεν έχει θέση στη δημοκρατία μας. Προσβάλλει τους θεσμούς και τις αξίες μας, υπονομεύει τη συνύπαρξή μας. Είναι απόλυτη και καθολική η καταδίκη της επίθεσης”, ανέφερε σε ανάρτησή της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλλαροπούλου, ευχόμενη ταχεία ανάρρωση στο Γιάνη Βαρουφάκη. Σε δική του ανάρτηση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: “Η επίθεση στον κ. Βαρουφάκη είναι απολύτως καταδικαστέα και δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από τη Δημοκρατία μας. Του εύχομαι ταχεία ανάρρωση και είμαι βέβαιος ότι η Ελληνική Αστυνομία θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, ώστε οι δράστες να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη”. Την επίθεση καταδίκασαν με ανακοινώσεις τους όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Τι δείχνουν τα βίντεο

Στο πρώτο βίντεο που έχει δημοσιεύσει το ifimerida.gr, διακρίνεται η στιγμή που ομάδα των νεαρών τραμπούκων εισβάλει στο μαγαζί στα Εξάρχεια, το οποίο επισκέπτεται συχνά ο Γιάνης Βαρουφάκης και εκείνη την ώρα που βρισκόταν εκεί με συνοδοιπόρους του Diem25 από όλη την Ευρώπη.

Στο δεύτερο βίντεο διακρίνεται η στιγμή που οι τραμπούκοι φωνάζουν στον Γιάνη Βαρουφάκη ότι «ψήφισε μνημόνια», τότε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 σηκώνεται από τη θέση του και πηγαίνει προς το μέρος τους προκειμένου να συζητήσει μαζί τους, ωστόσο στη συνέχεια επικρατεί ένταση με τους νεαρούς να τον σπρώχνουν βίαια έξω από το εστιατόριο.

Το τρίτο βίντεο αποτυπώνει τη στιγμή που κάποιος από την ομάδα των νεαρών βρίζει και εξαπολύει απειλές κατά του γενικού γραμματέα του ΜέΡΑ25 λίγα λεπτά μετά την επίθεση, λέγοντας χαρακτηριστικά:  «Κοινοβουλευτικά σκουπίδια, θα έρθουμε και σπίτι σου, αντε γ@@@ μαλ@@@».

Θύμα προπηλακισμού ο Δημήτρης Βίτσας

Πριν περάσει ένα 24ωρο από την άγρια επίθεση στον επικεφαλής του ΜέΡΑ25, ένα ακόμα περιστατικό με στοχοποίησή πολιτικού, σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο Ίλιον. Ομάδα αντιεξουσιαστών κινήθηκε εναντίον του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Βίτσα, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

Τα άγνωστα άτομα προσέγγισαν με απειλητικές διαθέσεις το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του επιτέθηκαν λεκτικά, πριν τελικά απομακρύνουν από άλλους διαδηλωτές που βρίσκονταν στο σημείο.

“Του επιτεθήκαμε και ακολούθησε μια εκτεταμένη σύρραξη και συμπλοκή με δεκάδες οπαδούς του και με την υποστήριξη (σε ορισμένα παραδείγματα και επί του πρακτέου υποστήριξη) των τοπικών οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς”, ανέφεραν χαρακτηριστικά σε ανάρτησή τους σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, μέλη της “Πρωτοβουλίας Αναρχικών Αγίων Αναργύρων – Καματερού”, η οποία ανέλαβε την ευθύνη για τον προπηλακισμό.

Τι αναφέρει η αστυνομία

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν/Α Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης, αυτοί που χτύπησαν τον Γιάνη Βαρουφάκη στα Εξάρχεια το βράδυ της Παρασκευής ήταν αναρχικοί και έχουν ταυτοποιηθεί όλοι.

«Η κατάσταση στα Εξάρχεια έχει μαζευτεί και υπάρχει πολύ Αστυνομία πλέον εκεί. Τα άτομα που τον χτύπησαν ήταν αναρχικοί, οι οποίοι έχουν όλοι ταυτοποιηθεί. Ένας από τους αναρχικούς κατέγραφε τη στιγμή του ξυλοδαρμού και προσπαθούμε να ανακτήσουμε το υλικό. Από την πρώτη στιγμή, το κλιμάκιο της ασφάλειας είχε πάει στον Ευαγγελισμό και μίλησε με τον κ. Βαρουφάκη ώστε να προχωρήσουμε στην ταυτοποίησή τους», είπε στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο ο κ. Καλλικμάνης.

Πάντως από την πλευρά του ο Γιάνης Βαρουφάκης με ανάρτησή του στο Twitter μετά την επίθεση είχε ξεκαθαρίσει ότι αυτοί που τον επιτέθηκαν ήταν αναρχικοί, αριστεριστές, κομμουνιστές ή νέοι μέλη κανενός κινήματος, αλλά μπράβοι της νύχτας.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ