Peka: Μια πεντανόστιμη συνταγή με χταπόδι από την Κροατία


Το τυπικό δαλματικό Peka μαγειρεύεται με χταπόδι κάτω από μια καμπάνα από χυτοσίδηρο στη χόβολη ενός τζακιού. Σε αγροτικές περιοχές και στα νησιά της Δαλματίας, τέτοια παραδοσιακά τζάκια υπάρχουν σχεδόν παντού σε κάθε σπίτι, στην αυλή ή στον κήπο. Είναι μέρη συγκέντρωσης με την οικογένεια και τους φίλους.

Χρειάζεστε αυτά τα συστατικά για το Peka με χταπόδι

  • 2 κιλά χταπόδι
  • 1 ½ κιλό πατάτες
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 4 καρότα
  • φρέσκα κρεμμυδάκια
  • ¼ λ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι πιπέρι
  • ¼ λ. λευκό κρασί
  • Λεμόνι

Τώρα ήρθε η ώρα να μαγειρέψετε

  • Βήμα 1: Καθαρίστε το χταπόδι και προμαγειρέψτε για περίπου 30 λεπτά. Προσθέστε λίγο λάδι σκόρδου με μια σκελίδα λιωμένο σκόρδο και ελαιόλαδο.
  • Βήμα 2: Κόψτε τις πατάτες και τα λαχανικά σε φέτες. Στρώνουμε όλα τα υλικά εκτός από το κρασί στην κατσαρόλα, αλείφουμε με ελαιόλαδο και σκεπάζουμε.
  • Βήμα 3: Βάλτε την κατσαρόλα στον φούρνο και αφήστε τη να ψηθεί για περίπου 45 λεπτά, μετά τη βγάζετε και αναποδογυρίζετε το χταπόδι, τα ανακατεύετε όλα, προσθέτετε το κρασί και την αφήνετε να σιγοβράσει για άλλη μισή ώρα.
  • Βήμα 4: Πριν το σερβίρετε, περιχύστε με λεμόνι και λάδι σκόρδου.

Μια άλλη μικρή συμβουλή: Το φρέσκο χταπόδι πρέπει να καταψυχθεί, τότε θα είναι πιο τρυφερό και ακόμα πιο νόστιμο την επόμενη μέρα.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ