Σκόρδο: Γιατί το σκόρδο είχε ιατρικές ιδιότητες στην αρχαιότητα;


Το σκόρδο χρησιμοποιείται, τόσο φαρμακευτικά όσο και ως τρόφιμο ή αρωματικό, από την αυγή της καταγεγραμμένης ιστορίας. Αρχαία ιατρικά κείμενα από τόσο μακριά όπως η Αίγυπτος, η Κίνα, η Ινδία, η Ελλάδα και η Ρώμη συζητούσαν τις ιατρικές χρήσεις του σκόρδου. Η Βίβλος και το Κοράνι το αναφέρουν και ενώ το φυτό είναι εγγενές στην Κεντρική Ασία, στον τάφο του βασιλιά Τουτ βρέθηκαν γαρίφαλα που χρονολογούνται πριν από περισσότερα από 3000 χρόνια.

Πιθανά οφέλη για την υγεία του σκόρδου

Η ιατρική έρευνα συνδέει το σκόρδο με μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες έχουν προτείνει ότι το ωμό σκόρδο μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό από το μαγειρεμένο, ενώ τα συμπληρώματα σκόρδου είναι τα πιο αποτελεσματικά. Το τσάι με σκόρδο διατηρεί τα οφέλη του ωμού σκόρδου για την υγεία, αρκεί να παρασκευαστεί σωστά: το κλειδί είναι να βράσετε το θρυμματισμένο σκόρδο σας όχι περισσότερο από 3 λεπτά.

Καρδιακή Υγεία

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Emory ανακάλυψαν ότι ένα συστατικό του ελαίου σκόρδου, το διαλλυλικό τρισουλφίδιο, βοηθά στην προστασία της καρδιάς μετά από καρδιακή προσβολή και κατά τη διάρκεια καρδιοχειρουργικής. Τα ποντίκια που έλαβαν αυτό το συστατικό μετά από καρδιακή προσβολή είχαν 61% λιγότερη βλάβη στον προσβεβλημένο καρδιακό ιστό από τα ποντίκια που δεν υποβλήθηκαν σε θεραπεία.

Η έρευνα πρότεινε επίσης ότι το συστατικό θα μπορούσε να μειώσει τη μεγέθυνση της καρδιάς σε ένα μοντέλο ποντικού καρδιακής ανεπάρκειας. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την κατανόηση των επιπτώσεων στον άνθρωπο.

Τα συμπληρώματα σκόρδου, και ιδιαίτερα το παλαιωμένο εκχύλισμα σκόρδου, έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση σε άτομα με υπέρταση. Φαίνεται να το κάνει εν μέρει αποτρέποντας την αγγειοσύσπαση ή τη στένωση των αιμοφόρων αγγείων. Ενώ οι επιδράσεις του σκόρδου είναι συγκρίσιμες με τα τυπικά φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, έχει βρεθεί ότι τα άτομα που έχουν ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης Β μπορεί να μην έχουν αυτό το όφελος.

Το έλαιο σκόρδου έχει επίσης βρεθεί ότι είναι προστατευτικό έναντι της μυοκαρδιοπάθειας, ενός τύπου χρόνιας καρδιακής νόσου που είναι η κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των ασθενών με διαβήτη. Όταν τα διαβητικά ποντίκια τράφηκαν με σκόρδο, ανέπτυξαν περισσότερες αλλαγές που σχετίζονται με την καρδιακή προστασία από τα διαβητικά ποντίκια στην ομάδα ελέγχου. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την κατανόηση των επιπτώσεων στον άνθρωπο.

Μειωμένος κίνδυνος λοιμώξεων

Το σκόρδο αναγνωρίζεται ευρέως για την ικανότητά του να καταπολεμά βακτήρια, ιούς, μύκητες, ακόμη και παράσιτα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η αλλισίνη, ένα ενεργό συστατικό του φρεσκοτριμμένου σκόρδου, είχε αντιικές ιδιότητες και ήταν επίσης αποτελεσματική ενάντια σε ένα ευρύ φάσμα βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων των πολυανθεκτικών στελεχών του E. coli.

Διαπίστωσε επίσης ότι η αλλισίνη είχε αντιμυκητιακές ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένης της Candida albicans, η οποία προκαλεί μολύνσεις ζύμης. Η αντιπαρασιτική του δράση βοηθά στην καταπολέμηση των μεγάλων εντερικών παρασίτων, συμπεριλαμβανομένου του Giardia. Άλλες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η αλλισίνη μπορεί να βοηθήσει στην αναστολή της ανάπτυξης του ανθεκτικού στη μεθικιλλίνη βακτηριδίου Staphylococcus aureus (MRSA).

Μειωμένη πήξη του αίματος

Πολλές μελέτες έχουν βρει ότι το σκόρδο μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες σχηματισμού θρόμβων αίματος. Αυτό μπορεί επίσης να είναι ένας κίνδυνος για μερικούς ανθρώπους. Μια τυχαιοποιημένη διπλή-τυφλή δοκιμή έδειξε ότι το παλαιωμένο εκχύλισμα σκόρδου, σε αντίθεση με το φρέσκο σκόρδο ή άλλα συμπληρώματα σκόρδου, δεν αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας σε ασθενείς που λαμβάνουν βαρφαρίνη.

Μειωμένος κίνδυνος καρκίνου

Ορισμένες μελέτες έχουν συσχετίσει το σκόρδο – και άλλα μέλη της οικογένειας Allium – με μειωμένο κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου. Η μελέτη για την υγεία των γυναικών της Αϊόβα, η οποία περιελάμβανε περισσότερες από 40.000 γυναίκες ηλικίας μεταξύ 55 και 69 ετών, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση σκόρδου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Μια 30ετής μελέτη σε 125.000 ανθρώπους διαπίστωσε ότι η κατανάλωση σκόρδου συσχετίστηκε με μείωση του κινδύνου γαστρικού καρκίνου. Σε αυτή τη μελέτη, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν σκόρδο 5 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα είχαν τη μεγαλύτερη μείωση, ενώ όσοι το κατανάλωναν λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο γαστρικού καρκίνου.

Ομοίως, μια κινεζική μελέτη πολλών εκατοντάδων ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση ωμού σκόρδου συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα.
Πιθανοί κίνδυνοι του σκόρδου

Η κύρια παρενέργεια της κατανάλωσης σκόρδου είναι οι αραιωτικές του ιδιότητες. Εάν δεν τρώτε συνήθως σκόρδο, μπορεί να θέλετε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν το προσθέσετε στη διατροφή σας.

Υπερβολική αιμορραγία

Επειδή το σκόρδο μπορεί να κάνει το αίμα λιγότερο πιθανό να πήξει, θα πρέπει να σταματήσετε να το τρώτε 7 έως 10 ημέρες πριν από οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση έχετε προγραμματίσει.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ